Aslında hayatımızın dersini vermişti Cem Yılmaz o meşhur reklam filminde: “Eğitim şart.”

Çünkü yaşamımızın kalitesini etkileyecek, standartlarımızı yukarı çekecek konuların başında eğitim geliyor. Elbette ki eğitim kavramı ömürlük bir vaziyet… Dönemlerle açıklamak haksızlık etmek gibi…

Ancak her birey eğitim konusunda ne yazık ki şanslı olmuyor. Ailelerin içinde bulunduğu şartlar, kişilerin eğitim durumlarını birebir etkiliyor.

Sosyal devlet unsuru ise bambaşka bir anlam ifade ediyor. Vatandaşlarına eşit imkanlar sağlamaya çalışmak asli görevlerden birisi… Bunu da yerel yönetimler ifa ediyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne ayrı bir parantez açmak lazım…

Büyükşehir Belediyesi’nin üniversite ve meslek liselerinin belirli bölümlerini tercih eden öğrencilere BURSKOOP marifetiyle burs sağlıyor. Geçtiğimiz yıl 14 bin olan başvuru bu yıl 24 bine çıkarken, toplam 10 bin öğrenciye 8 ay boyunca tam 80 milyon TL’lik destek sağlanıyor.

Kısa adı ‘BURSKOOP’ olan Sınırlı Sorumlu Bursa Kalkınma ve Eğitim Kooperatifi ile bu yıl 5 bin üniversite öğrencisine, 8 ay boyunca bin 250’şer TL burs verilecek.

Ara kademe eleman ihtiyacını karşılamak için meslek liselerini de burs kapsamına alan Büyükşehir Belediyesi, 5 bin meslek lisesi öğrencisine de aylık 750’şer TL olmak üzere 8 ay boyunca burs sağlayacak.

Meslek liselerinde, Bilişim teknolojileri, Biyomedikal cihaz teknolojileri, Çocuk gelişimi ve eğitimi, Elektrik elektronik teknolojileri, Endüstriyel otomasyon teknolojileri, Gemi yapımı, Gıda teknolojisi, Güzellik hizmetleri, Hasta ve yaşlı hizmetleri, Hayvan sağlığı ve yetiştiriciliği, İnşaat teknolojisi, Kimya teknolojisi, Laboratuvar hizmetleri, Konaklama ve seyahat hizmetleri, Matbaa hizmetleri, Makine ve tasarım teknolojisi, Metal teknolojisi, Metalürji teknolojisi, Mobilya ve iç mekan tasarımı, Moda tasarım teknolojileri, Motorlu taşıtlar teknolojisi, Plastik teknolojisi, Raylı hizmetler teknolojisi, Sağlık hizmetleri, Tarım, Tekstil teknolojisi, Tesisat teknolojisi ve iklimlendirme, Uçak bakım, Ulaştırma hizmetleri, Yenilenebilir enerji, Yiyecek içecek hizmetleri, Grafik ve fotoğraf, Mikro mekanik ile Muhasebe ve finansman bölümlerini tercih eden öğrenciler burs imkanından yararlanabilecek.

Geçtiğimiz eğitim yılında 300 TL olan meslek liselilerin burs miktarı bu yıl 750 TL’ye çıkarken, 8 ay boyunca öğrenci başına 6 bin TL, toplamda da liselilere 30 milyon TL burs verilecek.

Geçtiğimiz yıl 500 TL olan üniversite bursları da bu yıl bin 250 TL’ye çıkarıldı. Böylelikle 8 ay boyunca öğrenci başına 10 bin, toplamda da 50 milyon TL burs verilmiş olacak.

Şimdi öğrenci olmak vardı.

Öğrencilik yıllarımızda burs bulmak neredeyse imkânsızdı. Hele maddi durumunuz iyi değilse üniversite‘ye hazırlık kurslarına gitmek hayaldi ve benim için hayalde kaldı. Yanlış anlamayın da ilk sınavda üniversiteyi kazandım ve çok şükür bitirdim.

Tabii gönül isterdi ki bizim dönemimizde de öğrencilere ve gençlere bu imkânlar sunulsaydı diye içimden geçirdim…

Ana kucağından üniversiteye kadar eğitimin her kademesinde önemli yatırımlarla eğitimin çıtasını yükselten Bursa Büyükşehir Belediyesi, Yükseköğretim Kurumları Sınavı öncesi ihtiyaç sahibi ailelere nefes aldıran güzel ve özel uygulamalar yapıyor.

BURSKOOP aracılığıyla 10 bin öğrenciye verilen burs sayısı 16 bin öğrenciye çıkacak yeni dönemde.

Öğrencilere yılda 2 kez seyahat desteği sağlanıyor.

Dar gelirli öğrencilerin eğitimine katkı ve destek sağlamak yatırımların ve hizmetlerin en kıymetlisidir.

Mesela benim hiç okul çantam olmadı.

Benim hiç oyuncağım olmadı maalesef.

Liseyi bitirene kadar bir bisikletim olmadı. 

Çoğu zaman yarı aç, yarı tok yatağa girdim öğrencilik yıllarında…

Başkan Turgay Erdem’in dediği gibi 'gözyaşım pıt'. Yok ya, sadece gözüme toz kaçtı. Gazeteci ağlar mı hiç. Belki biraz duygulanmış olabilirim…

Herkes sahip olduğu imkanlar kadar sorumludur.

Alinur Aktaş liderliğindeki Büyükşehir Belediyesi, Bursa’nın ihtiyaç sahibi tüm kesimleri gibi öğrencilerine de dokundu. Eğitim önündeki maddi engelleri kaldıran Alinur Aktaş, büyük de hayır dua alıyor.

Eğitim, Bursa Büyükşehir desteğiyle daha kolay hale geliyor.