Çare Büyükşehir'de Çare Büyükşehir'de
* Ne güzel dünya... Kendin bir yerlerde çalışıyorsan kocanın, ananın, kızının üzerinden haber sitesi aç… Kopyala-yapıştır tekniğini son damlasına kadar kullan. Bedavaya meraklılarına köşe yazısı yazdır... Ne o, benim internet sitem var...
* Sor bakalım Bursa İnternet Gazetecileri Derneği Başkanı ve aynı zamanda ‘Bursadabugün’ sitesinin Genel Yayın Yönetmeni Mesut Demir'e, durum gerçekten öyle mi!.. 
 
Ahmet KUNDAKCI
Bu haftaki röportaj konuğumuz olan Bursa İnternet Gazetecileri Derneği Başkanı Mesut Demir'le internet gazeteciliğinin dünü bugünü ve yarını üzerine özel bir sohbet gerçekleştirdik. Bir dokunduk kelimenin tam anlamıyla bin ah işittik. Çakma gazetecilerin çokluğunu bilirdik ama çakma internetçilerin sayısını duyunca ‘o kadar mı’ demekten kendimizi alamadık.
 
• Sayın Mesut Demir, öncelikle dünyada, Türkiye’de ve Bursa’da internet haberciliğinin tarihiyle başlasak sohbete… 
Dünyada internet gazeteciliği 40 yıl önce başladı. Türkiye olarak maalesef çok geride kaldık bu konuda. Türkiye’ye internet geç gelince internet gazeteciliği de doğal olarak geç başlamış oldu. 1999-2000’li yıllardan sonra yavaş yavaş internet gazeteciliği de belli bir ivme kazandı. Bursa’da internet haberciliğine çok önem verilmiyordu. 2007-2008 yılında Nuri Kolaylı’nın kurduğu 'Gündem16.com' internet sitesiyle birlikte Bursa’da hareket başladı ‘Gündem16.com’ ile birlikte 3-4 tane daha internet sitesi çıktı. ‘Gündem16’nın kuruluş sürecince ben de yer aldım. Bu süreçte internet gazeteciliği keyifliydi çünkü Facebook ücretsiz yayın politikası vardı. Bursa’yla ilgili gruplar oluşturulduğunda gönderdiğin bir gönderi tüm üyelere gösteriliyordu ve bizim bir paylaşımımızdan sonra site adeta kilitleniyordu. Aynı anda 100 bin kişi siteye giriyordu. ‘Gündem16.com’ Bursa’da internet gazeteciliğinin önünü açtı. Yavaş yavaş diğer günlük gazetelerin de internet siteleri hareketlenmeye başladı. 
Bunun devamında ‘Bursadabugün’ kuruldu. Kuruluşunda yine yer aldım. ‘Gündem16’ el değiştirdi. Sonraki süreçte sosyal medya bu işi paraya dökmeye başladı. Bununla birlikte Twitter, Instagram rakip olarak çıktı. Sonrasında Facebook tam bir bilgi çöplüğüne döndü. Instagram çıkınca herkes ona yöneldi. Şimdi 2 tane yeni sosyal medya oluşuyor.
 
YENİ YENİ MEDYA AĞLARI
Türkiye de kendi sosyal medya ağını oluşturmaya başladı. Rusya da yeni bir atak içinde. Ülkeler arası internet savaşı var. ABD-İran arasındaki sorunda Facebook İran'daki tüm hesapları sildi. Siyasi kavgalar da sosyal medyada yürütülüyor. İnternet gazeteciliği Avrupa’da güzel uygulanıyor, doğru olmayan bir haber yayınlanmıyor çünkü cezası var.
 
BURSA'DAKİ GELİŞİM
Bursa İnternet Gazetecileri Derneği, Aktif İnternet Medyası Derneği olarak 2011 yılında kuruldu. 2012 yılında dönemin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a internet yasasıyla ilgili neler olması gerektiği konusunda dosya hazırladık. O dönemde Bülent Arınç’ın kendi açıklamaları da vardı. Meclis’e geldi. Sonra ulusal yaygın medyanın baskı gücü yüksek olduğu için bir bakıma basın ilan pastasının paylaşılmaması için Meclis komisyonunda kaldı. Basın ilan pastası Türkiye’de ciddi bir pasta. Sadece Bursa’da aylık 600 bin liraya yakın bir rakam dönüyor. Türkiye genelinde daha fazla. Yaygın medya, bu pastanın bölüneceğini düşünerek buna karşı çıktı. Meclis komisyonunda kaldı. Kimse görüşmedi.
 
 
• Peki internet yasasıyla atılan adımların gelişimi nasıl oldu? 
Doğru olmayan haberlerle ilgili şikayetçi olursan, mahkeme kararı alırsan, bilişim suçları sadece o haberi kapatıyor. İlk etapta siteleri kapatıyordu. Bu da tepkilere yol açtığı için şimdi sadece linkli haberi kapatıyor. Ama haberin ömrü 4 dakika internet medyasında. 4 dakikada eskiyor. Sen bir haberi yapıyorsun 2 gün sonra o haberi kapatıyor, haberi herkes okuyor zaten. Türkiye’de internet yasası olmadığı için bir müdahale yapılamıyor. Bir gazetede bir haber yapıyorsun, insanların yüzünü buzlaman gerekiyor. Buzlamazsan Basın İlan Kurumu'ndan ceza geliyor sana. İnternette öyle bir şey yok, orada özgürüz. Özgürlüğümüz kısıtlı diyoruz ya ama öyle bir şey yok, bugün herkes gazeteci olabiliyor. Daha ötesi Türkiye’de internet gazetecisi patronu olmak çok kolay.
 
• İnternette sürekli tekrar cümlelerinin kurulması Türkçe kullanımında sıkıntı yaratıyor bence. Niye böyle bir dil kullanır internet medyası?
İnternetin babası Google'dır biliyorsunuz. Google'da insanlar bir şey araştıracakları zaman üst sıralarda çıkanları tıklıyor. Google Ceo diye bir çalışma var haberi üst sıralara çıkarmak için. Haberde anahtar kelimeyi mutlaka kullanıyorlar. Köşe yazarları da öyle, video haberleri de öyle. Google’da öyle üst sıralarda yer almak için maalesef tekrara düşülüyor. Dünyada 2 milyonun üzerinde site var, Google bu sitelerde sürekli tur atıyor ve bu tekrara düşen kelimeler abartıldığında onu çöp olarak görüyor. İnternet gazeteleri Bursa'da yayın yapsa bile dünyanın her yerinde tıklanabiliyor. Eskiden Google Analitik diye bir şey vardı. Google Analitik rakamlar eskiden kontrol edilemez durumdaydı. İnsanlar fek hesaplardan yağdırma yapıyordu. Ve bir de aylık ücret ödüyorlardı. Bunları reklam almak için kullandılar ama Google bu konuda uyandı. Son 3 yıldır Google Analitik rakamlarına oynama yapılamıyor.
 
 
SİTE ÇOK OLSA NE YAZAR 
İçerik olmadıktan sonra
 
• Bursa’da kaç tane haber sitesi var?
150’ye yakın haber sitesi var. Ama kurumsal haber sitesi bazında 30’u geçmez.
 
• Kimler Basın İlan Kurumu’nun pastasından ilan alma hakkına sahip olmalı?
Bununla ilgili Bursa İnternet Gazetecileri Derneği olarak internet yasası teklifi hazırlıyoruz. Cumhurbaşkanı İletişim Daire Başkanlığı'na bu taslağımızı hazırladıktan sonra ziyaretimizi yapacağız. Bursa olarak bir öncü olmak istiyoruz bu konuda, hazırladığımız kriterler de var. 
Vergi levhası olacak, vergi ödeyecek.
Kurumsal olarak bir ofisi olacak.
En az bir kişiyi sigortalı çalıştıracak.
1 tane haber ajansına abone olacak.
Günde en az 100 tane haber girişi yapması lazım.
Özel haber mutlaka olacak.
Özgün yazılar mutlaka yer alacak.
İnternet gazetelerine bakıyoruz Bursa'da 80’in üstünde internet gazetesi belediye ilanlarından yararlandı. 31 Mart seçimlerinden sonra belediyeler ekonomik olarak yaşadıkları sıkıntıdan dolayı rezerve ettiler. Şu an Bursa Büyükşehir Belediyesi 30 civarında internet sitesine ilan veriyor. Ciddi bir daralmaya gidildi. Bazı belediyeler tamamen ilanları kesti. Ekonomik krizden dolayı... Bu kısıtlamalar olunca kurumsal olmayan internet siteleri satılığa çıktı.
 
• Peki, belediye ilanı olmasa internet sitesi ayakta durur mu?
Bir firma açıldığında reklam vermek zorunda. Ürünlerini satarken reklam vermek zorunda, hatta kapatırken bile reklam vermek zorunda. Ürünlerinin kalanlarını bitirmek zorunda. Bursa’da potansiyel 5000'in üzerinde reklam müşterisi var. Şu anda firmalar teknoloji ilerlediği için dijitale daha ağırlık verdi. Bu da sattığı ürünü daha fazla kitleye ulaştırmak için… 
Marka değerini korumak için reklam verenler var. Hakkında olumsuz haber yazılmaması için reklam verenler var. Gerçekten de ürünlerini verilere ulaştırmak için reklam verenler var. Genelde ürünleri reklam vermek isteyen firmalar internet gazetelerini tercih ediyor tabii bunda da Google Analitik rakamlarını istiyor, yeni bir sistem de çıktı kodlu banner. Bu internet sitesine banner verirken kodu da koyun öyle verin diyor. Kendi reklamının ne kadar tıklandığını kendisi görüyor.
 
• Türkiye çapında örgütlenmeniz var mı?
Bursa internet gazetecilerinin son seçimlerinden sonra çoğu ilden arayanlar oldu. Konya’dan, Kayseri’den, Antalya’dan, ‘birlikte hareket edelim’ dediler. Bizim de Bursa İnternet Gazetecileri Derneği olarak konfederasyon düşüncemiz var, konfederasyon olursak Türkiye’de örgütlenebiliriz. Bursa’da elle tutulur 30 civarında internet gazetesi var. Günlük tekil ziyareti 500 bin kişi en az. Aylığa vurduğumuz zaman 50 milyon tıklanma...
 
• Peki, internet bu hızla giderken gazetelerin akıbeti ne olur?
Gazeteler tamamen kalkmaz ama internet yasası çıktıktan sonra gazeteler gönüllü olarak piyasadan çekilir ya da nostaljik olarak devam ederler.