Özlem ATAÇ
Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) İlâhiyat Fakültesi ve Bursa İlâhiyat Vakfı işbirliğinde düzenlenen Molla Fenari İslâm Araştırmaları Teşvik Ödülleri gerçekleştirilen törende sahiplerini buldu. BUÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde Temel İslam Bilimleri, İslam Tarihi ve Sanatları ve Felsefe ve Din Bilimleri alanlarında tamamlanmış olan yüksek lisans ve doktora tezleri içinde en nitelikli olanları belirlemek ve bu şekilde genç araştırmacıları teşvik etmek amacıyla ilk kez bu yıl dağıtılmaya başlanan yarışmaya yoğun bir başvuru oldu. BUÜ İlahiyat Fakültesi İbnü’l-Cezeri Salonu’nda gerçekleştirilen ödül törenine, BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, Bursa Müftüsü İzani Turan, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Kemikli, akademisyenler, ödül alan tez sahipleri ve aileleri katıldı. 

İSİM DOĞRU TERCİH
Rektör Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, “Molla Fenari bizim kültürümüzde önemli bir isimdir” dedi ve “Tasavvufsa tasavvuf, kelamsa kelam, tasvirse tasvir, fıkıhsa fıkıh, astronomiyse astronomi, hadisse hadis dolayısıyla komple bir şahıs ve idarecilik yönü de var. Bursa’da ilahiyatta bir ödül veriliyorsa bu ödülün isminin Molla Fenari olmasından daha uygun bir tercih olamazdı. Bu bakımdan yönetimi tebrik ediyorum, böyle bir ödül geleneğinin başlatılması iyi bir teşviktir. Takdir edilmek duygusu iyidir, insanı biraz daha çalışmaya ve gayrete sevk eder. Ödül alan arkadaşları tebrik ediyorum ve diğer arkadaşlara da örnek olmasını diliyorum. Yeni gelen arkadaşlarında ödül alanların izinde olmaları temennisinde bulunuyorum” şeklinde konuştu. 

Staj ve Çıraklar Sigortası Mağdurları Murat Kurum’la buluştu Staj ve Çıraklar Sigortası Mağdurları Murat Kurum’la buluştu

MAKALE ZORUNLULUĞU
Üniversite yönetimine geldikleri zaman yüksek lisans öğretiminde sosyal bilimlerde makale zorunluluğunu kaldırdıklarını hatırlatan Kılavuz, şunları kaydetti: “Makalelerin indeks yayınlarına girecek yayınlarda yayınlatılması, atıf almak gibi hususlar sosyal bilgilerin gündemine yeni girdi. Bunu itiraf etmek zorundayız. Eğer biz sosyal bilimler için fen ve sağlık bilimlerinde ön gördüğümüz kriterleri uygulamaya çalışsak, bir iki istisna dışında kimse akademik olarak yükselemez. Ondan sonra da bunu aşmak için birtakım hülleler yapılıyor. Senatoda bu konuyu ele aldık ve oy birliği ile karar aldık. Sosyal bilimlerde bu her zaman böyle gitmeyebilir. İleriki süreçte bir miktar daha seçici olabiliriz. Ancak mevcut şartlarda yüksek lisans öğrencilerine makale yazma şartını kaldırmakla iyi bir iş yaptığımızı düşünüyoruz.”

BURSA İLAHİYAT MARKA
BUÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Kemikli ise konuşmasında, “Neden Molla Fenari ve neden böyle bir ödül? Hepimiz biliyoruz ki Molla Fenari Bursa’ya mahsus bir isimdir. Osmanlı’nın ilk şeyhülislamı olarak bilinir. Ama bu şeyhülislamlıktan öte onun büyük bir alim müşterik, muhakkik ve filozofik tarafının da olduğunun altını çizmek gerekir. Teorik yönden eserlere vakıf olduğu gibi uygulamaya da koyan bu milletin ihtiyacı olan fikri düşündüğü gibi o fikri hayata geçiren bir uygulamacı kanadı da var. Hedefimiz Molla Fenari gibi memleketin meselelerine çözüm üretecek, sadece arkeolojik kazılar yapan değil, içine kapalı kendini tekrar eden bir ilim insanı değil, memleketin meselelerine çözümle üretebilecek mütefekkirler yetiştirmek” dedi. Yüksek lisans ve doktora çalışmalarında kalitenin arttırılması amacıyla fakülte olarak ilk kez düzenleyecekleri ödül töreninin gelecek yıllarda kalıcı olmasını istediklerini söyledi. Törende konuşan Bursa İl Müftüsü İzani Turan ise BUÜ İlahiyat Fakültesi’nin Türkiye’deki ilahiyat fakülteleri arasında bir marka konumunda bulunduğunu söyledi.

ÖDÜL ALANLAR
Tez ödül töreni öncesinde Dr. Öğretim Üyesi Turgay Gündüz de ‘İlahiyat Araştırmalarında Kalite ve İlahiyat Studies’ konulu bir sunum yaptı. Prof. Dr. Salih Karacabey, Doç. Dr. Mehmet Ulukütük ve Doç. Dr. AbdurrahimKozalı’dan oluşan jürinin titizlikle incelediği tezler sonucunda ödüle layık görülen isimler şöyle sıralandı: Doktora Birincisi Kadriye Durmuşoğlu, Doktora Mansiyon Osman Arpaçukuru, Yüksek Lisans Birincisi Sümeyye Asa, Yüksek Lisans Mansiyon Gizem Yakışır. Ödüle layık görülen öğrenciler belgelerini protokolün elinden aldı.