Özkan YILDIRIM

  •      Muhtarım, öncelikle bizleri köyünüzde misafir ettiğiniz için size teşekkür etmek istiyorum. Ali İhsan Kardeş  kimdir?  Bizlere ve okuyucularımıza kendinizi tanıtır mısınız?

Bizlere, köyümüze öncelikle böylesine güzel bir fırsat tanıdığınız  için ben de sizlere teşekkür etmek istiyorum.1975 Karacabey-Arız doğumluyum, çocukluğum benim Bursa'da geçti buraya geri döneli  daha 6 sene oldu, geldiğim gibi de hemen muhtar oldum. Asıl mesleğim  kaportacılıktı, çocuk yaşlarımdan itibaren o işi yaptım sonrasında kendi işimi kurdum. Nakışçılık yaptım tekstil sektöründe, değerli iş insanı Hüseyin Özdilek ağabeyimizin  yanında çalışıyordum sonrasında oradan almış olduğum makinelerle  kendi işimi  kurdum. Dobra dobra  gittim Hüseyin ağabeyden  makinaları istedim sağ olsun bana destek verdi makineleri aldım ama sonrasında tekstil sektöründe yaşanan sıkıntılardan dolayı devam edemedim.Buradan Hüseyin Ağabeyimize göstermiş olduğu büyüklükten dolayı teşekkürde etmek isterim. Sonrasında 2013 yılının sonunda köye dönüş yaptım. Muhtar seçildikten sonra ufak tefek çiftçilikte yaptım.

İLK  İŞİM  KOOPERATİF KURMAK OLDU..

Osmangazi'de konforlu ulaşım Osmangazi'de konforlu ulaşım

2014 seçiminde köyümüzde 4 aday, 2019 seçiminde de 2 aday vardı. Her iki seçimde de başarılı bir şekilde açık arayla kazandım. Bizim burada ayrıca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’mizi ilk muhtar seçildiğimizde herkesten cüzi miktarda para toplayarak kurduk. Üst tarafta burada Büyükşehir Belediyesi'ne ait gölet var, Doğla ile ortak kullanıyoruz. Gittik 20 yıllığına bedelsiz  kiraladık göleti ,sonrasında köye 80 milyarlık sulama saati  taktırdık, gelen  suyu köylüye para karşılığında satıyoruz. Kapalı sistem tonu 10 kuruş kartına yüklüyor parayı vatandaş , kredi kartı gibi manyetik sistemimiz var çıkışta bir tane saat var saatini okutan suyu salıyor tarlasına.  Paran bittiğinde geliyorsun yine yüklüyorsun BUSKİ gibi. Bu tabii çok güzel oldu buradan gelen gelirle  köyümüze kantardır, depodur, zirai aletlerdir onun gibi şeyler aldık, bir de kepçemiz var. Bu bağlamda gerçekten başarılı çalışmalar yaptığımızı söyleyebilirim… Bu sistemin bakımını da ayrıca  kendimiz karşılıyoruz…

MERAMIZI KURTARMAK İÇİN ÇOK UĞRAŞTIK...

    Muhtarım 6 seneyi muhtarsınız, bu süreçte köyde neler değişti?

Köyümüzün  dibinde olan merayı Tarım İl Müdürlüğü Çiftlik yapmak üzere özel bir şahsa kiraya vermiş. Ben muhtar seçildiğimde bu yapılmış olan işleme itiraz ederek İl Müdürlüğü'ne giderek bu yapılmış olan çalışmayı itiraz ettik. Burasının köyümüze ait olduğunu Tarım İl Müdürlüğü'ne söyledik, buraya kiraya veremezsiniz yani burası sonuçta hayvancılıkla uğraşan bir köy. Recep Altepe’ye gittik, vekillere gittik, Cumhurbaşkanlığı'na kadar gittik Meclis kürsüsünden bile dile getirtmemize rağmen bir şey çıkmadı sonrasında bir dava açarak Tarım İl müdürlüğünü mahkemeye verdik. Davayı kazandık, içerisindekileri kovaladık, tel  örgü içerisinde, biz orayı ıslah ederek. Güzelce mera haline getirerek köy halkına sunmak istiyoruz, fundalıktı  orası insan boyu ağaçlar  vardı gittik oraları traktörlerle  söktük temizledik.

 6 AY HAPİS CEZASI ALDIM..

Şimdi ben merayı bozmaktan mahkemede  yargılanıyorum  altı ay  hapis cezası aldım. Böyle şeyler oluyor insanımız için insanlarımız için köylümüz için uğraşıyoruz ama sonrasında işte mera  bozuldu diye ceza veriyorlar.

İNSANLARIMIZIN İŞE AŞA İHTİYACI VAR

Köydeki insanlarımızın işe ihtiyacı var. Nedir?  Bizim mesela bir projemiz vardı. Bakanlığa falan gönderdik Hiçbir şey çıkmadı ,red geldi.Dedik ki, bu merayı bize kiraya verin bedelsiz. Biz yulaf ekelim  içine bir tane yine ayrıca kooperatif adına bir dam yapalım parasını biz harcayalım. Sadece bize izin verin, biz damı da  yapacağız kooperatif olarak. Orada kooperatif üyelerinin hisseleri olacak, 300-400 baş erkek dana koyacaktık, benim senin yok herkesin bütün  KÖYLÜNÜN. Herkesin danaları olacaktı yılbaşından yılbaşına hesap görülecekti. Bakımını da biz yapacaktık, işletmecisi de biz olacaktık,  amacımız buydu. Burada onlarca köylü  insanımız ekmek bulacaktı. Burası sonuçta Arız Köyü vatandaşlarının  yeri. Ama  bize izin vermediler, hep zorluk çıkarttılar. herkesin orada hayvanı  olacaktı bak Kurban Bayramı geliyor iş olacaktı, aş olacaktı  birçok insanımıza iş bulma imkanı sunulmuş olacaktık. Tersine göç başlayacaktı belki de. Ama maalesef bunu bakanlığa kabul ettiremedik. Tarım İl Müdürlüğü'ne kabul ettiremedik, bu manada da biz sizlerden yardımcı olmanızı  istiyoruz. Dedikleri tek şey;” işte meraya  çivi çakmak yasak”. Tamam biz de kabul ettik zaten betonsuz, ağaçtan bir dam  yapacaktık ,üstünü saçla kapatacaktık, istenildiğinde sökülebilir şekilde. Bunu  başaramadık, hayata geçiremedik... Bu gerçekten bizim için çok önemli bu projeyi hayata geçirmek için uğraşıyoruz çabalıyoruz ama artık bizim de yavaş yavaş umudumuz kırılmaya başladı. Bu bağlamda basın mensubu arkadaşlardan sizlerden de ayrı ya destek bekliyoruz.

SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZDAN DESTEK BEKLİYORUZ...

Sonuçta biz kendimiz için burada bir şey istemiyoruz köy halkımız için insanlarımızın ekmek bulabilmesi için istiyoruz bu manada da buradan gerekli birimlerin Bu konuda bize yardımcı olmasını bekliyoruz...Sayın Cumhurbaşkanımızdan da ayrıca destek bekliyoruz. Köyümüzün merasında dam kurup hayvan besiciliği yapmak istiyoruz...

DERE YATAĞI SIKINTILARI MEVCUT

2014'te muhtar olarak seçildiğimde belediye başkanımız da aynı bizimle beraber seçildi, bizim şu an içme suyu şebeke hattının  değiştirileceğine  dair söz verdiler ,geldiler buraya. Daire Başkanı Boğazköy ile beraber ihaleye sokacağız sizi aynı anda yapacağız dediler ama sonrasında bizim köyü 2021 yılına bırakıldığını daha geçenlerde öğrendim,ben bu projenin bu yıl biteceğini insanlarımızla aldığım söz üzerine paylaştım ama sonrasında gelen bu haber bizleri çok üzdü,ve mutlaka içme suyu projemizin mutlaka bir an önce 2021 yılına kalmadan yapılmasını istiyoruz.. Parke taşlarının  birçoğunu Büyükşehir Belediyesi'nden aldık getirdiler burada dediğiniz gibi taşları döktüler  ama arkası gelmedi köyümüzün ancak sokakların  yarısına parke taşı döşendi, yarısına döşenmedi maalesef oralardan da gideriz birkaç tane fotoğraf çekeriz .Hatta çıkma taş da getirdim ,artık bu taşların döşenmesini istiyoruz. Dere yatağımız var köyümüzün içerisinden geçiriyor dilekçe veriyorum ama onda da bir sonuç elde edemedim. Dere yatağı  ormanlık gibi,  temizliyoruz  ama yine ağaçlar patlıyor. Dere kenarlarına taş döşenerek ıslah  edilmesi lazım. Çünkü temizlesek de baş edemiyoruz. Köyün içi berbat  bir  şekilde. Dere yatağından dolayı yazın sinek yapıyor çok sıkıntı oluyor. Bu dere yatağının  da mutlaka elden geçmesi lazım. Hatta sulama havzası şeklinde olmasının çok daha iyi olacağını düşünüyorum. Bu bağlamda yapmış olduğumuz girişimler neticesinde Devlet Su işlerinden bazı arkadaşlar geldi fotoğraf çekti gittiler ama o zamandan  bu zamana giden gelen yok yapılacak  deniliyor ama maalesef bir türlü  icraata geçilemiyor maalesef..

KOOPERATİFİMİZ ÇOK VERİMLİ...

Kooperatif olarak yine ihtiyacımız olan kantarı kendi olanaklarımız ile yaptık 130 bin liraya bir kantar koyduk. Ayrıca yine bir depo yaptık belediye ile ortak 100.000 liraya mal oldu deponun  50 bin lirasını biz, 50 bin lirasını onlar karşıladı köylü ürününü topladığında bekletebileceği güzel bir depoyu da hayata sokmuş olduk. Yıkama yağlama yaptırdık yine  vatandaşın ilaç makinalarını doldurması ile ilgili yine kendi olanaklarımızla kendi imkanlarımızla…

HER ŞEY ONLAR İÇİN...

  •    Muhtarım, birçok konuya değindik. Hatta detaylara da indik, son olarak Arız Köyü sakinlerine neler söylemek istersiniz? Onlara ne tür mesajlar vermek istersiniz?

6. yılımı  doldurdum, yoğun bir şekilde çalışmalar yürütüyoruz kooperatifimiz ile olsun diğer çalışmalarımızla olsun köyümüze hizmet getirebilmek için uğraşıyoruz. Biraz önce de söylemiş olduğum gibi kooperatifimiz   vasıtasıyla yine köyümüze bağlı olan meranın bize verilmesini istiyoruz oraya  yapacağımız hayvan damıyla  işsizlikle ilgili köyümüzün sıkıntılarını gidermek  istiyoruz. Bu bağlamda çabalıyoruz her iki seçimde de bana oy veren vermeyen  bütün köy halkıma   teşekkür etmek istiyorum onlar bana güvendiler inandılar seçtiler ben de onlara mahçup  olmamak için çalışıyorum, çabalıyorum. Köy halkım başta olmak üzere Karacabey ve Bursa’da yaşayan bütün hemşerilerime  buradan sevgi, saygı  ve esenlikler diliyorum.