Yaz aylarının gözdesi olan meyvelerden karpuz, havaların ısınması ile sofralardaki yerini aldı. Peki içini göremediğimiz bu sulu meyvenin lezzetli olanını nasıl seçebiliriz? Cevabı haberimizde…
Haber Giriş Tarihi: 04.07.2023 11:45
Haber Güncellenme Tarihi: 04.07.2023 12:32
Kaynak:
Haber Merkezi
Haberyazilimi.com
Ulaş Girgin
Türkiye’nin birçok bölgesinde yetişmeye uygun olan bu meyvenin yüzde 90’ı sudan oluşmaktadır. Sıcak havalarda tüketmek için çok uygun olan karpuzun vitamin ve besin değerleri çekirdeklerinde saklıdır. Bu nedenle karpuzu çekirdekleri ile birlikte tüketmek besin değeri açısından daha faydalı olacaktır. Her öğünde tüketilmeye uygun olan karpuz, bazen yemeklerin yanında serinlemek için tüketilirken bazen de öğün aralarında vücudun su ve doğal şeker ihtiyacını karşılamak için tüketilmektedir. Fakat karpuzun lezzetli olanının nasıl seçilebileceği herkes için bir soru işareti oluşturmaktadır.
Karpuz nasıl seçilir?
Karpuz seçerken dikkat edilmesi gereken ilk nokta alt kısmındaki sarı renktir. Alt bölge ne kadar sarı ise karpuz o kadar olgunlaşmış demektir. Bir sonraki adımda ise karpuzun çatlak bölgelerine dikkat edilmelidir. Örümcek ağını andıran bu çatlaklar karpuzun lezzetli olduğuna işaret etmektedir.
Çoğu insan tarafından büyük karpuzlar daha lezzetli olarak algılansa da bu büyük bir yanılgıdır. Karpuz alınırken asıl dikkat edilmesi gereken nokta büyüklüğü değil ağırlığıdır. Ağır olan karpuz daha lezzetli olacaktır. Karpuzun hafif olması ise tüketim zamanının geçtiğini belli etmektedir.
Eğer aldığınız karpuzda sap kısmı duruyorsa bu da olgunlaşması konusunda mesaj verebilir. Sapı yeşil olan karpuz erken toplanmış demektir. Kurumuş olan saplı karpuzlar ise daha olgun ve tatlı olacaktır.
Şaşırılacak bir nokta olarak karpuzlar cinsiyetlerine göre ayrılmaktadır ve bu cinsiyetler karpuzların tatlarını etkilemektedir. Oval ve uzun bir görünüşe sahip olan karpuzlar erkektir, bu karpuzlar dişi olanlara göre daha suludur. Dişi karpuzlar ise daha kısa yuvarlak bir yapıya sahip olup erkek karpuzlara göre daha tatlıdırlar.
Ayrıca sanılanın aksine karpuzu koklayarak seçmek tadı konusunda herhangi bir fikir vermemektedir. Bu yöntem kavun seçerken işe yarayacaktır.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Karpuz seçmenin püf noktaları
Yaz aylarının gözdesi olan meyvelerden karpuz, havaların ısınması ile sofralardaki yerini aldı. Peki içini göremediğimiz bu sulu meyvenin lezzetli olanını nasıl seçebiliriz? Cevabı haberimizde…
Ulaş Girgin
Türkiye’nin birçok bölgesinde yetişmeye uygun olan bu meyvenin yüzde 90’ı sudan oluşmaktadır. Sıcak havalarda tüketmek için çok uygun olan karpuzun vitamin ve besin değerleri çekirdeklerinde saklıdır. Bu nedenle karpuzu çekirdekleri ile birlikte tüketmek besin değeri açısından daha faydalı olacaktır. Her öğünde tüketilmeye uygun olan karpuz, bazen yemeklerin yanında serinlemek için tüketilirken bazen de öğün aralarında vücudun su ve doğal şeker ihtiyacını karşılamak için tüketilmektedir. Fakat karpuzun lezzetli olanının nasıl seçilebileceği herkes için bir soru işareti oluşturmaktadır.
Karpuz nasıl seçilir?
Karpuz seçerken dikkat edilmesi gereken ilk nokta alt kısmındaki sarı renktir. Alt bölge ne kadar sarı ise karpuz o kadar olgunlaşmış demektir. Bir sonraki adımda ise karpuzun çatlak bölgelerine dikkat edilmelidir. Örümcek ağını andıran bu çatlaklar karpuzun lezzetli olduğuna işaret etmektedir.
Çoğu insan tarafından büyük karpuzlar daha lezzetli olarak algılansa da bu büyük bir yanılgıdır. Karpuz alınırken asıl dikkat edilmesi gereken nokta büyüklüğü değil ağırlığıdır. Ağır olan karpuz daha lezzetli olacaktır. Karpuzun hafif olması ise tüketim zamanının geçtiğini belli etmektedir.
Eğer aldığınız karpuzda sap kısmı duruyorsa bu da olgunlaşması konusunda mesaj verebilir. Sapı yeşil olan karpuz erken toplanmış demektir. Kurumuş olan saplı karpuzlar ise daha olgun ve tatlı olacaktır.
Şaşırılacak bir nokta olarak karpuzlar cinsiyetlerine göre ayrılmaktadır ve bu cinsiyetler karpuzların tatlarını etkilemektedir. Oval ve uzun bir görünüşe sahip olan karpuzlar erkektir, bu karpuzlar dişi olanlara göre daha suludur. Dişi karpuzlar ise daha kısa yuvarlak bir yapıya sahip olup erkek karpuzlara göre daha tatlıdırlar.
Ayrıca sanılanın aksine karpuzu koklayarak seçmek tadı konusunda herhangi bir fikir vermemektedir. Bu yöntem kavun seçerken işe yarayacaktır.
En Çok Okunan Haberler