SON DAKİKA
Hava Durumu

Tanrının Eli Olabilir mi?

Yazının Giriş Tarihi: 04.07.2024 13:54
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.07.2024 13:54

Futbol, dünyada en çok seyirciye sahip olan bir oyun olduğundan, tarihçisi, istatikçisi, seyredeni bol oluyor ve karşımıza tarihten ilginç anları çıkarıveriyorlar. Futbol dışı branşlarda spor yapanlar bana alınmasın sakın. Orada da çok önemli anlar vardır ama dünya nüfusunun dörtte üçü futbolla bir şekilde ilgileniyor ve bu nedenle çok fazla anekdot karşımıza çıkıyor.

Şimdilerde Pele nin 1970 Dünya Kupası’ndaki kafa vuruşunu kurtaran Gordon Banks’in kurtarışı yeniden gündeme geldi. Neden mi? Mert Günok’un kurtarışı ile kıyaslanıyor da ondan. Mert Günok’un yaptığı kurtarış dünyanın en önemli kurtarışı olabilirmiş. Türkiye vatandaşı olduğum için kesinlikle öyle.

Gelelim o ikonik anlara ve aslında o anlarda neler olduğuna. Bana göre bir kurtarışın ya da golün güzelliği, vuruş estetistiği ve tekniği ile çok yakından ilgili. Ancak ne tür bir maçta atıldığı da çok önemli. Örneğin bir dostluk maçında ya da hazırlık maçında mı atıldı yoksa Dünya Kupası Finali’nde mi atıldı ya da kurtarıldı?

Aklıma 4 ikonik futbol ânı geliverdi:

1)Gordon Banks’in Pele’nin kafa şutunu kurtarışı

(Brezilya – İngiltere 1970 Dünya Kupası Grup Aşaması)

2)Maradona’nın el ile attığı iddia edilen gol

(Arjantin - İngiltere 1986 Dünya Kupası Çeyrek Finali)

3)Emiliano Martinez’in Kolo Muani’nin vuruşunu kurtarması

(Arjantin - Fransa 2022 Dünya Kupası Finali)

4)Mert Günok’un Baumgartner’in kafa şutunu kurtarması

(Türkiye - Avusturya 2024 Avrupa Şampiyonası 1. Tur karşılaşması)

Duygusallığı bir yana bırakıp önemine odaklanırsak Emiliano Martinez’in kurtarışı öne çıkar zira o gol olsa maç uzatmalara gitmeden Fransa şampiyon olacaktı. En moda olanına odaklanırsak Maradona’nın golü önem kazanır. O gol sonradan “Tanrı’nın Eli” olarak yorumlanmıştı. Teknik açıdan Gordon Banks’in kurtarışı Mert Günok’un gerisinde kalır zira atıldığı aşama grup aşaması ve Mert’ten 2-3 metre daha uzakta karşıladı topu Gordon.

Duygusallığa geri dönersek ve Tanrı’nın hile yapmayacağını da aklımıza getirdiğimizde, “Tanrının Eli” nin Türkiye Avusturya maçında Mert Günok’un eli olduğunu düşünüyorum…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.