SON DAKİKA
Hava Durumu

Bu ‘aşı’ tutar (mı)

Yazının Giriş Tarihi: 10.04.2021 09:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.11.2022 19:25

Ülke olarak yeni tip koronavirüsle tanışmamız ve mücadele etmemizin 396. günü; yani 1 yıl 1 ay...

Üyesi olduğum Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı ve gazetemizde tüzel kişi temsilcisi Mehmet Nuri Kolaylı’dan SMS geldi 1 Nisan Perşembe günü. “Değerli üyemiz, basın kartı sahibi arkadaşlarımız aşı randevusu alabiliyor. E-Nabız üzerinden aşı randevu başvurusu yapabilirsiniz. Basın kartı olmayanlar için çalışmalarımız sürüyor” diye yazıyordu.

Aynı gün üyesi olduğum Türkiye Spor Yazarları ve Spor Kulübü Derneği (TSYD)’den de SMS geldi.

“Basın kartı olan üyelerimiz, yaş sınırı olmadan Covid-19 aşısı olabilir. Sağlık ocağı, sağlık merkezleri veya e-devlet üzerinden müracaat edebilirsiniz” yazıyordu.

Aşı uygulanacak öncelikli sıralamada olmadığım için aşı olup olmama konusunda ‘vakti gelince düşünürüz’ modundaydım. Bize tanınan bu öncelik hakkı yerinde bir karar çünkü sürekli sahadayız. Sizlere daha sağlıklı haber ulaştırmak için aşı olmamızda fayda var. Çok kısa bir istişareden sonra E-Nabız üzerinden Bursa Şehir Hastanesi’nden aşı randevumuzu aldık.  Salı günü gidip 1. doz aşımızı olduk.

Bursa Şehir Hastanesi çok düzenli ve hızlı bir aşı çalışması uygulamaktadır.

Aşı olmadan önce bilgilendirme formu ve sıra numarası kuyruğunda maalesef sosyal mesafeye pek riayet edilmiyor. Vatandaşların biraz daha duyarlı olması gerekiyor.

Bilgilendirme formunda, “Covid-19 aşıları hem sizi hem de çevrenizdekileri hastalanmadan bir antikor yanıtı oluşturarak korur. Covid-19 aşıları, klinik çalışmalarda dikkatle değerlendirilmiş aşılardır. Aşı uygulaması, 28 gün ara ile birer doz olmak üzere iki doz olarak yapılacaktır.

Covid-19 aşısı uygulamasından sonra nadiren yorgunluk, baş ağrısı, titreme, kas/eklem ağrısı, kusma, ishal aşı uygulanan bölgede ağrı, kızarıklık, şişlik gibi hafif yan etkiler ile karşılaşabilir. Bu aşının uzun süreli etkilerinin ve verimliliğinin şu an bilinmediği yine aşının henüz bilinmeyen olumsuz etkilerinin de olabileceği, ürünün salgın koşulları altında tamamen kişinin kendi istemesi halinde kişiye uygulanacağı bilinmelidir. Bu sebeple üretime ait hataların haricinde oluşabilecek maddi ve manevi zararlar konusunda üretici firma sorumlu olmayacağını beyan etmektedir.

Aşı uygulamasından sonra, alerjik reaksiyon takibi açısından normal şartlarda 15 dakika, alerji öyküsü varsa 30 dakika süresince aşı uygulanan kişinin sağlık tesisinden ayrılmaması önerilmektedir…”

Çok şükür aşıdan sonra herhangi bir olumsuzluk ve yan etki olmadı…

Dün saat 15.00 itibariyle Türkiye genelinde yapılan aşı sayısı, 18 milyon 391 bin 230 kişi….

1.doz uygulanan kişi sayısı, 10 milyon 823 bin 648 kişi.

2.doz uygulanan kişi sayısı, 7 milyon 567 bin 682 kişi.

Bursa’da toplam yapılan aşı 685 bin 434 kişi.

1.doz uygulanan kişi sayısı, 401 bin 667 kişi.

2.doz uygulanan kişi sayısı, 283 bin 767 kişi.

Önceki gün verilerine göre, toplam test sayısı 40 milyon 689 bin 742 kişi. Toplam vaka sayısı 3 milyon 689 bin 866 kişi. İyileşen sayısı 3 milyon 232 bin 892 kişi. Ağır hasta sayısı 2 bin 615 kişi. Hayatını kaybedenlerin sayısı ise 33 bin 201 kişi maalesef…

İmkânı ve sırası gelenin aşı olmasında yarar var.

Sayısal ve sosyal mesafeye ve özelikle de temizlik kurallarına her daim dikkat edelim.

Sağlıkla kalın!

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.