SON DAKİKA
Hava Durumu

Vertigoda gecikilmez

Halk arasında “Başım dönüyor, kristallerim oynadı” şikâyetleriyle belirti veren iç kulak kaynaklı vertigo hastalığı hakkında uyarılarda bulunan uzmanlar, geç kalınmaması gerektiğinin altını çiziyor.

Haber Giriş Tarihi: 31.03.2019 18:33
Haber Güncellenme Tarihi: 31.03.2019 18:33
Kaynak: Haber Merkezi
Haberyazilimi.com
Vertigoda gecikilmez

Baş dönmesinin bir türü olan vertigo, çoğu zaman ayağa kalkmaya, hareket etmeye, hatta beslenmeye engel olarak kişinin yaşam kalitesini önemli derecede etkiliyor. Uzm. Dr. Abdurrahman Bozkurttan, yaşam konforu ve kalitesini düşüren, bir atak geldiği zaman yere düşürecek kadar sarsan vertigonun; aslında bir hastalık değil, hastalık belirtisi olduğunu belirtti. Toplumun önemli bir bölümünün sorunu olan vertigonun en sık görüleninin vücudun denge sistemi olarak bilenen iç kulak kaynaktan kaynaklandığına dikkati çeken Dr. Bozkurttan, "İç kulak kaynaklı vertigonun toplumda görülme oranı yüzde 10’dur. Birçok kişinin muzdarip olduğu bu hastalık; halk arasında ‘başım dönüyor, kristallerim oynadı’ gibi yakınmalara neden olur ancak, bu gruptaki vertigo kolayca teşhis ve tedavi edilir” değerlendirmesinde bulundu.

KRİSTALLER DENGE SİSTEMİNİ UYARIYOR

İç kulakta yer alan kanallarda gözle görülemeyecek çok küçük kum tanesi gibi partiküller bulunduğunu belirten Dr. Bozkurttan, “Darbe, uzun süreli yolculuklar, geçirilmiş üst solunum yolu enfeksiyonları gibi birçok nedenle bu kristaller yerinden oynayarak denge sistemini uyarırlar. Bu da ciddi baş dönmesine yol açar. Poliklinikteki muayene ile tanısı konulabilen bu tür vertigonun tedavisi de kolaydır. Yerinden oynamış olan bu taneciklerin yine belli bazı baş hareketleriyle yerine yerleştirilmesi mümkündür ve ilaç tedavisi de gerektirmez" ifadesini kullandı.

MENİER HASTALIĞINA DİKKAT!

“Kulak sıvısındaki dengesizlik” olarak bilinen menier hastalığının da vertigo nedenleri arasında bulunduğunu anlatan Dr. Bozkurttan, “Menier; belirti veren ancak, sebebi net olarak ortaya konulamamış iç kulak sıvılarının basınç artışıdır. En önemli belirtisi ise baş dönmesi ataklarıdır. Baş dönmesi, dalgalı işitme kaybı, kulakta dolgunluk hissi, kulakta çınlama, uğultu, boşlukta hissetme ve kusmanın yanı sıra duyma kaybı da gelişebilir” diye konuştu. Dr. Bozkurttan, bu durumda tedavinin medikal olduğunu ve ilaçlı tedavi uygulandığını, sonuç vermediği durumlarda ise cerrahi tedavinin önerilebildiğini söyledi.  (İHA)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.