SON DAKİKA
Hava Durumu

İslami Kurtuluş Cehpesi'nde çatışma

Filipinler'in güneyinde yer alan ve yaklaşık 5 milyon Müslüman'ın yaşadığı Bangsamoro'da güvenlik güçleriyle Moro Cephesi (MİKC) güçleri arasında çatışma çıktı. Çıkan çatışmada 3'ü asker 7 kişi hayatını kaybetti.

Haber Giriş Tarihi: 10.11.2022 12:58
Haber Güncellenme Tarihi: 10.11.2022 12:58
Kaynak: Haber Merkezi
Haberyazilimi.com
İslami Kurtuluş Cehpesi'nde çatışma

Filipinler'in güneyinde güvenlik güçleriyle Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC) güçleri arasında çıkan çatışmada 3'ü asker 7 kişi hayatını kaybetti.

Basilan kentine bağlı Ungkaya Pukan bölgesinde, güvenlik güçleri ile MİKC arasında çatışma çıktı. Filipinler askeri yetkilileri ve MİKC liderlerinin araya girerek gerilimi düşürmeye çalıştığı çatışmada 3 asker yaşamını yitirdi, 4 MİKC mensubu öldü.

İKİ TARAF BİRBİRLERİNİ SUÇLADI

7 askerin yanı sıra çok sayıda MİKC mensubunun da yaralandığı çatışmaya dair MİKC ve Filipinler, birbirlerini 2014 barış anlaşmasını ihlal etmekle suçladı. Bangsamoro Özerk Bölgesi'ndeki (BARMM) İçişleri Bakanı Naguib Sinarimbo, gelişmelerin kaygı verici olduğunu ve silah bırakma sürecinin kesintiye uğrayabileceğine dair düşüncelerin gelişmesine yol açabileceğini kaydetti.

Çatışmanın, güney bölgesindeki hukuk düzeninin kırılgan yapısının sürdüğüne işaret ettiği kaydediliyor. MİKC, 2014'te hükümetle yapılan barış anlaşmasıyla ayrılıkçı faaliyetlerinden vazgeçmiş ve silah bırakma sürecini başlatmıştı.

İki taraf, geçiş hükümetinin bölgesel yönetimin kontrolünü ele geçirmesinin ve seçimlerin yapılmasının kararlaştırıldığı 2022'ye kadar işleri yürütmesini kabul etti ancak sürenin 2025'e kadar uzatılması konusunda talepler devam etti. Bangsamoro Geçiş Hükümeti'nin neredeyse tüm milletvekilleri oy birliğiyle önergeyi desteklerken, bölge sakinleri de son aylarda talebi destekleyen mitingler düzenledi.

GEÇİŞ HÜKÜMETİNİN GÖREV SÜRESİ DE 3 YIL UZATILMIŞTI

Eski Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'nin onayıyla BARMM parlamento ve bölgesel seçimlerinin tarihi Mayıs 2025'e alınırken, geçiş hükümetinin görev süresi de 3 yıl uzatılmıştı.Bangsamoro, çoğunluğu Müslüman ve Moro etnik grubundan oluşan yaklaşık 5 milyon kişinin yaşadığı bir bölge.

MİKC, 20. yüzyılın ortalarından bu yana bölgenin özerklik mücadelesine öncülük ediyor.21 Ocak ve 6 Şubat 2019'da yapılan referandumlarda halk, bölgeye kapsamlı özerklik getiren Bangsamoro Organik Yasası'nı kabul etmişti. Yapılan barış görüşmelerinin ardından Bangsamoro Geçiş Otoritesi kurulmuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.