Yapay tatlandırıcı olarak bilinen Aspartam maddesine karşı Dünya Sağlık Örgütü harekete geçti. Dünya Sağlık Örgütü önümüzdeki günlerde Aspartam maddesini kanserojen madde olarak ilan etmeye hazırlanıyor. Vatandaşlar ise “Aspartam nedir, hangi ürünlerde bulunur, kanser yapar mı?” sorularına yöneldi bile. İşte Aspartam’a dair tüm detaylar…
Haber Giriş Tarihi: 02.07.2023 14:47
Haber Güncellenme Tarihi: 02.07.2023 15:05
Kaynak:
Haber Merkezi
Haberyazilimi.com
Ezgi Özdaş
Dünya Sağlık Örgütü sağlığımızı tehdit eden maddeler hakkında araştırmalarını ve güncellemelerini sürdürüyor. Son olarak Aspartam olarak adlandırılan ve 1981 yılından bu yana belli limitlerle tüketilmesine izin verilen maddeyi kanserojen madde olarak ilan etmesi bekleniyor. Peki DSÖ’nün kanserojen madde kategorisine almaya hazırlandığı Aspartam nedir, hangi ürünlerde var, kanser yapar mı?
ASPARTAM NERELERDE KULLANILIR? ASPARTAM NEDİR?
Diyet amaçlı gıdalarda, ilaçlarda, hazır ürünlerde sıkça kullanılan tatlandırıcı amaçlı üretilen aspartam, çay şekerine oranla çok daha fazla tatlıdır. 1965 yılında bulunan bu madde, 1974’ten bu yana ABD’de kullanılmaya başlandı. Yıllarca süren güvenilirlik tartışmalarına rağmen güvenilir olmadığına dair kanıt bulunamadı. AB’de E951 kodu ile kullanılır. Fenilketonuri hastaları için özel bir doz ayarı vardır.
ASPARTAM BULUNAN ÜRÜNLER
Dondurma, meyve suyu, sakız, ketçap, mayonez, yoğurt, gazlı içecek(şeker veya kalori içermeyen diyet) çikolata gibi ürünlerin çoğunda yapay tatlandırıcı olarak Aspartam kullanılır.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
agazete
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Aspartam alarmı! Aspartam nedir, zararlı mı, kanser yapar mı?
Yapay tatlandırıcı olarak bilinen Aspartam maddesine karşı Dünya Sağlık Örgütü harekete geçti. Dünya Sağlık Örgütü önümüzdeki günlerde Aspartam maddesini kanserojen madde olarak ilan etmeye hazırlanıyor. Vatandaşlar ise “Aspartam nedir, hangi ürünlerde bulunur, kanser yapar mı?” sorularına yöneldi bile. İşte Aspartam’a dair tüm detaylar…
Ezgi Özdaş
Dünya Sağlık Örgütü sağlığımızı tehdit eden maddeler hakkında araştırmalarını ve güncellemelerini sürdürüyor. Son olarak Aspartam olarak adlandırılan ve 1981 yılından bu yana belli limitlerle tüketilmesine izin verilen maddeyi kanserojen madde olarak ilan etmesi bekleniyor. Peki DSÖ’nün kanserojen madde kategorisine almaya hazırlandığı Aspartam nedir, hangi ürünlerde var, kanser yapar mı?
ASPARTAM NERELERDE KULLANILIR? ASPARTAM NEDİR?
Diyet amaçlı gıdalarda, ilaçlarda, hazır ürünlerde sıkça kullanılan tatlandırıcı amaçlı üretilen aspartam, çay şekerine oranla çok daha fazla tatlıdır. 1965 yılında bulunan bu madde, 1974’ten bu yana ABD’de kullanılmaya başlandı. Yıllarca süren güvenilirlik tartışmalarına rağmen güvenilir olmadığına dair kanıt bulunamadı. AB’de E951 kodu ile kullanılır. Fenilketonuri hastaları için özel bir doz ayarı vardır.
ASPARTAM BULUNAN ÜRÜNLER
Dondurma, meyve suyu, sakız, ketçap, mayonez, yoğurt, gazlı içecek(şeker veya kalori içermeyen diyet) çikolata gibi ürünlerin çoğunda yapay tatlandırıcı olarak Aspartam kullanılır.
En Çok Okunan Haberler