Bursa’da Nilüfer Kent Bostanları'nda yemek atıklarıyla organik tohum üretiliyor. Bostanlarda üretilen doğal sebze ve meyvelerin atıkları yine gübreye dönüşüyor.
Haber Giriş Tarihi: 13.06.2021 11:10
Haber Güncellenme Tarihi: 13.06.2021 11:10
Kaynak:
Haber Merkezi
Haberyazilimi.com
Nilüfer Belediyesi, 2 yıl önce başlattığı organik gübre üretimi ile yerel tohumlar üretmeye devam ediyor. Kent Bostanları'nda bulunan kompost ünitesi için pazarlardan sebze, meyve atıkları toplanıp gübreye çevriliyor. Bu gübreler de fide üretiminde kullanılıyor. Yıllık 8 buçuk ton gübrenin çoğu çiftçilere dağıtılıyor. Kent Bostanları'nda 35 çeşit domates, 40 çeşit biberin yanı sıra sebze ve meyve üretimleri deneniyor. Başarılı olan ürünlerin tohumları yine çiftçi ile paylaşılıyor.
Nilüfer Kent Bostanları Sorumlusu Selin Gürsan, “Yaklaşık 2 yıldır kompost tesislerinde üretim yapıyoruz. İçinde organik atık var. Bunları da pazarlardan temin ediyoruz. Pazarlardan toplanan atıklar komposta çevriliyor. Bu kompostların çiftçilere dağıtımları yapıldı ama Nilüfer Belediyesi Kent Bostanları'ndaki parsellerde de denemeler yapıyoruz. Hayvan gübresi ile birlikte karıştırıp, fideleri toprağa geçirirken kullanıyoruz. Yıllık ortalama 8 buçuk ton kadar kompost çıkışı oluyor” diye konuştu.
“Yaklaşık 35 çeşit domates, 40 farklı çeşit biber deniyoruz. Bunları daha sonra tohum olarak saklayacağız” diyen Gürsan, “Domates, biber, patlıcan fidelerinde ağırlıklı olarak denemeler yapıyoruz. Kompostun kullanılmasındaki asıl amaç kompost ünitesine aldığımız organik atıklar, bunlar çöpe gitmek yerine toprağa kazandırıyoruz. Bizlerde denemeler yapıyor, farklarını gözlemliyoruz. Yapısı gereği toprağı hafifleten ve üretimi arttıran yönleri var” dedi. (İHA)
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Yemek artıkları Nilüfer'de tohum oluyor
Bursa’da Nilüfer Kent Bostanları'nda yemek atıklarıyla organik tohum üretiliyor. Bostanlarda üretilen doğal sebze ve meyvelerin atıkları yine gübreye dönüşüyor.
Nilüfer Belediyesi, 2 yıl önce başlattığı organik gübre üretimi ile yerel tohumlar üretmeye devam ediyor. Kent Bostanları'nda bulunan kompost ünitesi için pazarlardan sebze, meyve atıkları toplanıp gübreye çevriliyor. Bu gübreler de fide üretiminde kullanılıyor. Yıllık 8 buçuk ton gübrenin çoğu çiftçilere dağıtılıyor. Kent Bostanları'nda 35 çeşit domates, 40 çeşit biberin yanı sıra sebze ve meyve üretimleri deneniyor. Başarılı olan ürünlerin tohumları yine çiftçi ile paylaşılıyor.
Nilüfer Kent Bostanları Sorumlusu Selin Gürsan, “Yaklaşık 2 yıldır kompost tesislerinde üretim yapıyoruz. İçinde organik atık var. Bunları da pazarlardan temin ediyoruz. Pazarlardan toplanan atıklar komposta çevriliyor. Bu kompostların çiftçilere dağıtımları yapıldı ama Nilüfer Belediyesi Kent Bostanları'ndaki parsellerde de denemeler yapıyoruz. Hayvan gübresi ile birlikte karıştırıp, fideleri toprağa geçirirken kullanıyoruz. Yıllık ortalama 8 buçuk ton kadar kompost çıkışı oluyor” diye konuştu.
“Yaklaşık 35 çeşit domates, 40 farklı çeşit biber deniyoruz. Bunları daha sonra tohum olarak saklayacağız” diyen Gürsan, “Domates, biber, patlıcan fidelerinde ağırlıklı olarak denemeler yapıyoruz. Kompostun kullanılmasındaki asıl amaç kompost ünitesine aldığımız organik atıklar, bunlar çöpe gitmek yerine toprağa kazandırıyoruz. Bizlerde denemeler yapıyor, farklarını gözlemliyoruz. Yapısı gereği toprağı hafifleten ve üretimi arttıran yönleri var” dedi. (İHA)
En Çok Okunan Haberler