SON DAKİKA
Hava Durumu

Kadınlar sadece eşitlik istiyor

Bursa Kadın Platformu bileşenleri, Dünya Kadınlar Günü'nde yine sokaktaydı… Kadınlar, ellerinde pankartlarla ve attıkları sloganlarla eşitsizliğe karşı yürüdü.

Haber Giriş Tarihi: 20.03.2019 09:40
Haber Güncellenme Tarihi: 20.03.2019 09:40
Kaynak: Haber Merkezi
Haberyazilimi.com
Kadınlar sadece eşitlik istiyor

Mine Cansu MAZI-Gülin ÖZDEMİR

Bursa Kadın Platformu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yürüyüş düzenledi. Ellerinde pankart taşıyıp, slogan atan kadınlar, eşitsizliğe ve şiddete karşı tepkilerini gösterdi. Setbaşı Köprüsü’nde başlayan ve Orhangazi Parkı’nda sonlanan yürüyüşün ardından basın açıklaması yapıldı. Bursa Kadın Platformu’nca gerçekleşen basın açıklamasında 2018 yılında 440 kadın öldürüldüğü hatırlatıldı ve 317 kadına cinsel şiddet uygulandığı vurgulandı. 2019 Ocak ayında ise 43 kadının öldürüldüğü dile getirildi.

“BİR KIZ KARDEŞİMİZİ DAHA KAYBETMEYECEĞİZ”

“2018 yılında 1217 çocuk istismarı basına yansıdı, 26 çocuk öldürüldü. 2010 yılından bu güne öldürülen kadın sayısı en az 2404” bilgisini paylaşan kadınlar, “Gelin bu katliamı hep birlikte durduralım” çağrısı yaptı. “Bir kız kardeşimizi daha kaybetmeyeceğiz. Çocuklarımızın çıkaramadığı ses olacağız” diye haykıran kadınlar, “Katillerin peşlerini bırakmayacağız” sözünü verdi. “Bizler; kadının cinayetle, çocuğun istismarla anıldığı haberler duymak istemiyoruz” diyen kadınlar, basın açıklamasından sonra türküler söyleyerek halay çekti.

Bursa Kadın Platformu’nun, tüm kadınlar için talepleri şu şekilde:

*8 Mart kadınlar için ücretli izin günü sayılmalı.

*Eşit işe eşit ücret sağlanmalı.

*İş yerinde şiddeti, ayrımcılığı ve mobbingi önleyen düzenlemeler yapılmalı.

* Esnek-güvencesiz-kayıt dışı ve taşeron çalışmaya, kiralık işçilik uygulamasına son verilmeli, güvenceli iş güvenli yaşam koşulları sağlanmalı.

*Kapatılan kamu kreşleri açılmalı, kadın veya erkek olduğuna bakılmaksızın en az 50 çalışanın bulunduğu iş yerlerinde gündüz bakım evi ve kreşler açılmalı.

*Doğum izinleri 24 haftaya çıkarılmalı, devredilemez babalık izni düzenlenmeli, süt izninin kullanımı önündeki engeller kaldırılmalı ve ücretli-ücretsiz doğum izninden dönen kadınların statü kaybı yaşaması engellenmeli.

*Kadın Bakanlığı kurulmalı.

*Kadınlara yönelik her türlü şiddeti ve ayrımcılığı önleyici yasal düzenlemeler acilen yapılmalı.

*Grevli toplu sözleşme hakkı, sendikal hak ve özgürlükler önündeki engeller kaldırılmalı.

*Kamu kurumlarının bütçeleri toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifiyle hazırlanmalı.

*OHAL komisyonu derhal lağvedilmeli, KHK’lerle haksız hukuksuz yere işten çıkarılan tüm emekçiler görevlerine iade edilmeli.

*Kadınlar için daha fazla yoksulluk, şiddet, göç ve ayrımcılık anlamına gelen savaş politikaları son bulmalı. Eşit ve özgür biçimde barış içinde bir arada yaşamın sağlanacağı demokratik koşulların oluşması sağlanmalı.

*Eğitim ve sağlık alanı başta olmak üzere kamusal alanın tümüne yayılan dinselleştirme politikalarından vazgeçilmeli.

*Yerel yönetimler başta olmak üzere tüm kamusal alanda eşit temsiliyet ve güvenli yaşam alanları olmalı.

*İstanbul sözleşmesi başta olmak üzere kadınlardan yana imza atılan uluslararası sözleşmelerin gereklikleri yerine getirilmeli.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.