Ulaş Girgin
Yemek eleştirmenlerinin incelemeleri içeren, popüler ve geleneksel yemekler hakkında araştırma yapılmış makaleleri bir araya getiren ve geleneksel yemekler hakkında deneyimsel bir çevrimiçi seyahat rehberi sunan dünyaca ünlü yemek kültürü sitesi Taste Atlas, dünyanın en iyi 50 keçi peynirini sıraladı.
Fransız peynirleri başı çektiOylamanın ilk üç sırasında peynir konusunda dünyanın en iddialılarından olan Fransız peynirleri yer alıyor. Listenin ilk sırasında crottin de chavignol, ikinci sırada selles-sur-cher, üçüncü sırada ise picodon bulunuyor. Listenin dördüncülük koltuğunda Yunanistan’dan kefalotyri otururken beşinci sırada ise bir İspanyol peyniri olan cana de cabra yer alıyor.
En çok çeşit yine Fransa’nın50 farklı keçi peynirinin yer aldığı listede en çok çeşit 18 farklı peynir ile yine Fransa’nın. Fransa’yı 15 farklı keçi peyniri ile Yunanistan, Yuanistan’ı ise 4 farklı peynir çeşidi ile İspanya izliyor.
Tulum peyniri 13’üncüTürkiye’den listeye girmiş olan tek peynir 13’üncü sırada yer alan tulum peyniri. Tulum peyniri, 5 üzerinden 4,3 puan ile bu sırada bulunurken birinci olan crottin de chavignol’ün 4,7 puana sahip olduğu görülüyor.
Listenin liderliğini elinde bulunduran chavignol çiğ keçi sütünden yapılıyor ve en az 60 gram ağırlığında olması gerekiyor. Dolgun, hafif cevizli ve ‘keçimsi’ bir aromaya sahip olan bu peynir beyaz veya fildişi renge sahip olup, dışında ince, küflü bir kabuk bulunduruyor. Chavignol, ızgara yapılıp salataların içinde veya pastırma ile sandviç içinde tercih ediliyor.