Elazığ lezzetlerinden en dikkat çekeni olan dolanger tatlısı adını yapımından alır. Oldukça zahmetli olan bu lezzetin görüntüsü burma baklava ile aynıdır. Osmanlı mutfaklarında ceviz ve fındık karışımıyla yapılırdı. Yöreden yöre de adı değişen dolanger tatlısı Gaziantep'te fıstıklı yapılır.
MALZEMELER; Hamur için;Bir bardak ılık süt
Bir su bardağı kadar oda sıcaklığında bekletilmiş yoğurt
Bir buçuk çay bardağı sıvı yağ
3 adet orta boy yumurta
Bir buçuk paket kabartma tozu
8 bardak un (göz kararı)
İç malzemesi için; çekilmiş 3 su bardağı ceviz
Üzerini için ise; Bir buçuk su bardağı sıvıyağ
Şerbeti için; 4 su bardağı toz şeker, 5 su bardağı su, 2 yemek kaşığı limon suyu
Bir kabın içine yumurtaları kırıp iyice çırpın.
Akabinde üzerine sütü, yoğurdu, sıvı yağını ve bir yemek kaşığı kadar sirke ekleyin.
Karıştırmaya devam ettiğiniz malzemelere daha sonra kabartma tozunu ve yavaş yavaş un ilave edin.
Hamuru iyice yoğurun. Ortalama bir saat dinlendirmeye bırakın.
Avuç içi büyüklüğünde hamur parçaları koparın ve yuvarlatın.
Saha sonra açacağınız tezgahın üzerine mısır unut döküp oklavayla incecik açın.
Yuvarlak bir tepsiyi yağlayın. Açığınız hamurun içine ceviz koyup sarın.
Yuvarlak tepsiye buruşturarak koyun.
Tüm hamurları yerleştirdikten sonra üzerine sıvı yağ sürün.
200 derece ısıtılmış fırına verin.
Fırında ortalama 30 dakika bekletin.
Arından şerbeti için bir tencereye suları şekeri ve limon suyunu koyun karıştırın.
10 dakika kaynadıktan sonra ocaktan alın.
Tepside çıtır çıtır olmuş hamura dökün. Üzerini kapatıp bekleyin.
Daha sonra kesip dondurmayla beraber servis edin.