Bursa'nın yeni damak tadı Zeyniler Hinkalı

Uludağ eteklerinde cennetten bir parça olan Zeyniler, ananevi yemeği ‘hınkal’ ile coğrafi işareti alarak Bursa’ya yeni bir tat kazandırdı. Zeyniler Çalıkuşu Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mahinur Makar “Zeyniler hınkalı anlatılmaz, Zeyniler hınkalı yenilir” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 14.09.2024 13:25
Haber Güncellenme Tarihi: 14.09.2024 13:25
Haberyazilimi.com

Mine Cansu MAZI Reşat Nuri Güntekin'in Cumhuriyet dönemi edebiyatının en önemli eserlerinden 'Çalıkuşu' romanıyla adını Türkiye'ye duyuran Zeyniler, Ahıska Türklerinin yöresel lezzeti 'hınkal' ile coğrafi işaretle tescillendi. 13 büzgülü, kıymalı, ince hamurluyla eşsiz lezzeti olan ‘Zeyniler hınkalı’, Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaret tesciliyle korumaya alınarak Bursa’ya yeni bir tat getirdi. 

19'uncu yüzyılda Bursa'ya göç eden Ahıska Türkleri tarafından kurulan Zeyniler, Bursa Erkek Lisesi'ne Fransızca öğretmeni olarak atanan Reşat Nuri Güntekin'in 1917 yılındaki ziyaretinden sonra Çalıkuşu romanını yazmaya başlamasıyla Zeyniler adını duyurdu. Zeyniler, yöresel lezzetleriyle ve manzarasıyla ilgi odağı olmayı başardı. 2 katlı taş konakta yöresel lezzetleri ile misafirlerini ağırlayan kooperatifin marifetli hanımları gönülden gelerek yaptıkları lezzetler ile hayran bırakıyorlar. İşlerine verdikleri emeğin sırrı sevgileri.

İLK COĞRAFİ İŞARET

2016 yılında kurulan Zeyniler Çalıkuşu Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından Coğrafi Mahreç İşareti alınan 'Zeyniler Hınkalı' aynı zamanda Türkiye'de, kadın kooperatiflerinin gıda alanında ilk coğrafi işaret almış ürünü olma özelliğine de sahip olmuş oldu. 

Bursa’ya yeni bir tat kazandırmanın mutluluğunu ve gururunu yaşayan Zeyniler Çalıkuşu Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mahinur Makar, "Kayseri'nin mantısı, Kars'ın hengeli var. Bursa'da da 'Zeyniler hınkalı' olmuş oldu. Hamurun inceliği, kıymasının harcı, pişirilmesi ustalık ve marifet gerektirir. Zeyniler hınkalı anlatılmaz, Zeyniler hınkalı yenilir” dedi.

“ANANEVİ GELENEKLERİMİZİ YAŞATACAĞIZ” Başkan Mahinur Özkaya Makar, "Atalarımız 1890'lı yılların sonunda Ahıska'dan gelerek Zeyniler Mahallesi'ne yerleşiyorlar. Çok zorluklar yaşıyorlar. Tohumlarını tarımla buluşturup tekrar canlandırıyorlar. Bir de ananevi yemeğimiz,  Zeyniler Hınkalı'mız, onu da burada yaşatıyorlar. Getirmiş oldukları aparatla hamuru kesiyorlar. Bolluğuna ikram edip, o günkü şöleni bir lezzet havasına döndürüp, hep birlikte afiyetle yiyorlar. Bugün biz de Zeyniler Konağı işletmemizde, kadın kooperatifi olarak, iananevi ve yöresel yemeğimiz olan Zeyniler Hınkalı'mızı işletmemiz işaretli tescilli olduğu, hem koruma altında olduğu hem de burada gönül veren Çalıkuşlarımıza, ekonomik açıdan bir katma değer sağlamış olduk. Gönülden gelerek, maddi olarak değil manevi olarak yapıyoruz bu işi yapıyoruz. Sabah kahvaltımızla el lezzeti ürünlerimizi misafirlerimize tattırıyoruz. Ev yapımı reçel, erişte, tarhana satışlarımız da mevcut.”

200 YIL ÖNCEKİ GİBİ Atalarından geriye kalan hınkal kesme aparatına gözü gibi bakan Makar, 'Zeyniler Hınkalı'nı diğer mantı çeşitlerinden ayıran özelliğinin, 200 yıl önceki gibi hazırlanıp, pişirilmesine dikkat edilerek, "Biz dünden bugüne ve yaşadıklarına bu yansımayı aynı gururla aynı heyecanla, aynı umut ve aynı bereketi içinde taşıyacağız. Bize miras bırakan atalarımıza burada armağanlarımızı sunuyoruz. Mahreç, yapılan ürünün, içerdiği bölgelerde usul ve gelenekte sergiliyor. Ahıska'dan çıkan, 19'uncu yüzyıldan bugüne günümüze gelen ve hala aynı şekilde devam ettirilen ürün serisini ve sunumunu ifade ediyor.”

Dinlenmek ve temiz oksijen almak isteyen ve Zeyniler Çalıkuşu Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin başarılı kadınların el lezzetiyle yapılan meşhur ‘Zeyniler Hınkalı’nın tadına burada bakabilir.