Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası dolayısıyla yapılan açıklamalara göre, antimikrobiyal direnç gelişimi önlenemez ve etkili bir antibiyotik geliştirilmez ise 2050 yılında 10 milyon insan ölecek.
Haber Giriş Tarihi: 19.11.2019 16:38
Haber Güncellenme Tarihi: 19.11.2019 16:38
Antibiyotiklere dirençli bakterilerin yol açtığı enfeksiyonlar nedeniyle, dünya çapında 700 bin kişi hayatını kaybediyor. 18-24 Kasım 2019 Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası dolayısıyla yapılan açıklamalara göre, antimikrobiyal direnç gelişimi önlenemez ve etkili bir antibiyotik geliştirilmez ise 2050 yılında 10 milyon insan ölecek. Antibiyotikler, keşiflerinden bu yana, modern tıbbın temel taşı oldu. Bununla birlikte, insan ve hayvan sağlığında antibiyotiklerin sürekli ve yanlış kullanımı, bakteri gibi mikropların onları tedavi etmek için kullanılan ilaçlara direnç gösterdiği zaman meydana gelen antibiyotik direncinin ortaya çıkmasını ve yayılmasını teşvik etti. Antibiyotiklere dirençli bakterilerin yol açtığı enfeksiyonlar nedeniyle her yıl Avrupa’da 33 bin kişi, dünya çapında 700 bin kişi hayatını kaybediyor
BİLİNÇLİ KULLANILMALI Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası dolayısıyla yazılı bir açıklama yapan Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, hafta etkinlikleri çerçevesinde, halk sağlığını ve hayvan sağlığını tehdit eden antibiyotik direnci ve akılcı antibiyotik kullanımı hakkında toplumda farkındalık oluşturmanın amaçlandığını kaydetti. Hayvanlar için antibiyotiklerin varlığı ve kullanımının, hayvan sağlığı ve refahını sağlamak için esas olduğunu vurgulayan Eroğlu, şöyle devam etti: “Veteriner hekimler, hayvan sağlığı, zoonotik hastalıklar ve gıda güvenliği yönüyle de insan sağlığını korumaktan sorumludur. Bununla birlikte, insan ve hayvan sağlığında antibiyotiklerin sürekli kullanımı ve yanlış kullanımı, antibiyotik direncinin ortaya çıkmasına ve yayılmasına sebep olmaktadır. Bu durum iki temel sorunu tetiklemektedir. Bunlar; 1- Antibiyotik kalıntısı içeren gıdaların tüketilmesi sonucu insan vücudunda bulunan bakterilerin antibiyotiklere karşı direnç geliştirmesi 2-Hayvanlarda meydana gelen bakteriyel hastalıklara karşı bilinçsiz kullanılan antibiyotiklere karşı direnç gelişmesi ve bu dirençli bakterilerin insanlara bulaşmasıdır.”
TOPLUM BİLGİLENDİRİLMELİ “Antibiyotiklere direnç ile ilgili toplumda fazlaca bir bilgi birikimi söz konusu değildir” diyen Eroğlu, “Bu amaçla toplumun ve bu konuyla ilgileneceklerin uzman kişiler tarafından bilgilendirilmesi önemlidir. Enfeksiyonların kontrolü antibiyotik direncini frenleyen çok önemli bir unsurdur. Antibiyotik kullanma ihtiyacının azaltılması bakımından gerek insan ve gerekse hayvan sağlığı alanında sistematik koruyucu uygulamaların geliştirilmesi gerekmektedir. Ülkemizde bütün bu önlemlerin etkin bir şekilde uygulanabilmesi için ‘Tek Sağlık’ yaklaşımı çerçevesinde antibiyotik eylem planının yayınlanması büyük önem arz etmektedir” şeklinde konuştu.(gidahatti.com)