Araştırmadan elde edilen sonuçlar Annals of Internal Medicine dergisinde yayınlandı.
Sonuçlar, yakın dönemde yapılan ve daha az kırmızı et tüketilmesini öneren birçok araştırma ile çelişiyor. Uzmanlar ise yeni yapılan araştırmaya temkinli bakıyor.
Dalhousie Üniversitesi epidemiyoloji uzmanı Bradley Johnson’ın başını çektiği, 7 ülkeden 14 araştırmacı ve 3 topluluk üyesinden oluşan ekip; tüm nedenlere bağlı ölümleri inceleyen, toplamda 4 milyon katılımcıyı kapsayan 61 çalışmayı bir araya getirdi.
Ekip aynı zamanda eti kanser, kalp hastalığı ve ölümle ilişkilendiren çok sayıda araştırmayı inceledi. Çalışma toplamda 3 yıl sürdü.
Kırmızı et ve sağlık sorunları arasındaki bağlantı “oldukça zayıf”Sonuç olarak ekip, işlenmiş ve işlenmemiş kırmızı et ile sağlık sorunları arasındaki bağlantının “oldukça zayıf” olduğu sonucuna vardı.
Farklı kültürel altyapılara sahip araştırmacılar da düşünce çeşitliliğini sağlamak amacıyla çalışmaya dahil edildi. İşlenmiş ve işlenmemiş kırmızı et için, 11 araştırmacı, yetişkinlerin tavsiye edilen miktarlarda et yemeye devam etmesini, tüketimlerini azaltmamasını tavsiye etti.
Amerikan Kalp Birliği ve Amerikan Kanser Topluluğu, çalışma yayınlanır yayınlanmaz sonuçlara itiraz etti ve derginin yayını geri çekmesini istedi. Her 2 topluluk, bu çalışmanın yıllarca elde edilen bulgularla çeliştiğini ve kamuoyunun bilimsel araştırmalar duyduğu güveni zedelediği görüşünde.
Aslında bakarsanız, bu bilimsel yöntemin doğasında var. Eğer yeni verilen, önceden bilinenlerle çelişiyorsa, o konunun tekrar değerlendirilmesi gerekiyor. (gidahatti.com)