Adım adım işgal! Bölgeden sıcak gelişmeler

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, sabah saatlerinde Rus birliklerine Donbas'a girme talimatı verdi. Bu talimatın ardından müdahale tüm Ukrayna'ya yayıldı ve Rus birlikleri doğuda Donbas hattından, batıda Belarus hattından Ukrayna'yı abluka altına aldı. Ülkenin birçok kentine havadan müdahale eden Rusya birlikleri, Ukrayna'nın stratejik limanlarından biri olan Odessa Limanı'nı bombaladı. Yaşananların ardından tüm dünyadan tepkiler yükselirken ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın tek başına bırakılacağını ve ekonomik ağır yaptırımlar uygulayacaklarını açıkladı. İngiltere, Rusya bankalarına yaptırım uygularken ülkedeki Ruslara ait maddi varlıklara tedbir koydu. Zelenskiy, saldırılarda 137 Ukraynalının öldüğünü, 116 kişinin ise yaralandığını bildirdi. Saldırının ikinci gününde, sabahın ilk saatlerinde başkent Kiev'de patlama sesleri duyuldu. 3 kişi yaralandı. Rusya, sivillere ait 33 noktayı vurdu, 2 çocuk hayatını kaybetti.

Haber Giriş Tarihi: 25.02.2022 12:32
Haber Güncellenme Tarihi: 25.02.2022 12:32
Haberyazilimi.com

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'ya doğusundaki Donbas'a askeri harekat başlatmasının ardından Ukrayna genelinde Rusya müdahalesi başladı. Özellikle Rus birlikleri Donbas'tan başlayarak, Belarus sınırındaki birliklerle Ukrayna'yı abluka altına aldı. Rusya, Ukrayna'nın Çernobil ve Herson kentlerini alırken, ülkede birçok stratejik üsse de saldırılar gerçekleştiriyor.

İşte yaşananlara ilişkin son durum:

RUSYA: KONTROLÜ SAĞLADIK

Rusya Savunma Bakanlığı, Çernobil santralinde kontrolü sağladıklarını duyurdu

RUSYA-UKRAYNA ÇATIŞMALARINDA SON DURUM

"Kiev saldırısı için Gomel Havaalanı kullanılıyor"

Ukrayna: Rusya, Kiev saldırısı için Belarus'taki Gomel Havaalanı'nı kullanıyor

"Rusya hava sahasını İngiltere uçaklarına kapattı"

Reuters'ın Ria Haber Ajansı'na dayandırdığı habere göre, Rusya, İngiltere'de kayıtlı tüm uçakların hava sahasından geçmesini yasakladı.

"Rus askerleri Ukrayna ordusuna ait bazı araçları ele geçirdi"

Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Anna Malyar, Rus askerlerinin Ukrayna ordusuna ait bazı araçları ele geçirdiğini ve Kiev'e doğru hareket ettiğini bildirdi.

Rusya Savunma Bakanlığı, Rus hava indirme ve baskın birliklerinin Kırım üzerinden Herson'a girdiğini açıkladı.

Ukrayna, Çernobil Nükleer Santrali'nin kontrolünü kaybettiğini açıkladı.

F35'ler devrede

Litvanya Savunma Bakanlığı, ABD'nin Litvanya ve Estonya'ya F-35 savaş uçaklarını konuşlandırdığını açıkladı.

Rus birlikleri Kiev'e ilerliyor

ABD'den yapılan açıklamaya göre, Rus askerleri Ukrayna'nın başkenti Kiev'e doğru ilerliyor.

Pentagon, dün gece 75 Rus savaş uçağının Ukrayna'ya girdiğini, Rus ordusunun Ukrayna'ya 100 civarında füze fırlattığını ve 10 hava üssünü vurduğunu açıkladı.

ALMANYA RUsYA İLE TİCARETİ KESTİ

Almanya Maliye Bakanlığı, Rus bankalarının tamamen kapatıldığını duyurdu.

Bakanlık açıklamasında, Almanya'nın Rusya ile ticareti kestiğini de belirtildi

UKRAYNA HATTINDA SON DURUM

Saldırılarda 137 kişi öldü, 116 kişi yaralandı

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya'nın saldırılarında 137 Ukraynalının öldüğünü, 116 kişinin ise yaralandığını bildirdi.

KİEV GÜNE PATLAMA SESLERİYLE BAŞLADI

Rusya'nın saldırılarının ikinci gününde, sabah saatlerinde başkent Kiev'de patlama seslerinin duyulduğu bildirildi.

Rus sabotaj gruplar Kiev'de!

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy "Düşman sabotaj grupları Kiev'e girdi. Bu nedenle Kievlilerden ricam, dikkatli olun, sokağa çıkma yasağı kurallarına uyun." ifadesini kullandı.

"YALNIZ BIRAKILDIK"

Zelenskiy, "Yalnız kaldık. Kimse bizim için savaşmak istemiyor. Bizi NATO'ya almak istemiyorlar, güvenlik garantisi vermekten korkuyorlar." dedi.

UKRAYNA'DA GENEL SEFERBERLİK İLAN EDİLDİ

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy genel seferberlik kararını imzaladı. Savunma Bakanlığı kaç kişisinin silah altına alınacağını belirleyecek.

ZELENSKİY'DEN SON DAKİKA AÇIKLAMASI

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, bölgedeki son duruma ilişkin yaptığı yeni açıklamada " Rusya askeri ve sivil hedefleri vuruyor. Rus birliklerinin ilerleyişi birçok bölgede durduruldu" dedi.

Hostomel havaalanı geri alındı

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Oleksiy Arestoviç, Kiev bölgesindeki Hostomel Havaalanı'nı Rus güçlerinden geri aldıklarını açıkladı.

Arestoviç, yaptığı açıklamada, havaalanının artık kendi kontrollerinde olduğunu, Rus çıkarma kuvvetlerinin yok edildiğini duyurdu.

Kiev'de sokağa çıkma yasağı

Ukrayna'da Kiev Belediye Başkanı, şehirde sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini açıkladı.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, "Bugün bize yardım etmezseniz savaş yarın sizin de kapınıza gelebilir." dedi.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, başkent Kiev yakınlarındaki Gostomel kasabasında 2 Rus helikopteri vurduğunu duyurdu.

Kharkiv kentinde şiddetli patlama

Ukrayna'da Rusya'nın harekatına devam ettiği Kharkiv kentinde şiddetli bir patlama meydana geldi.

Ukrayna'nın kuzeyinde Rus sınırına yakın bölgede çatışmalar sürüyor. Kharkiv kenti yakınlarında şiddetli bir patlama meydana geldi. Patlamanın etkisiyle yoğun bir ışığın gökyüzüne yayıldığı güvenlik kamerasına yansıdı.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri müdahalesinde hedef aldığı bölgelerden başkent Kiev'de yeni bir patlama sesi duyuldu.

Ukrayna ordusu, Luhansk'ta 5 Rus uçağı ve 1 Rus helikopterini düşürdüğünü duyurdu. Rusya ise iddiaları yalanladı.

Ukrayna Devlet Sınır Muhafız Servisi, Rusya'nın Belarus ve Kırım'dan Ukrayna'ya saldırı başlattığını duyurdu.

Ukrayna'nın güneydoğusundaki bir sınır karakoluna füze saldırısı düzenlendi. Ukrayna Sınır Muhafız Servisi, bazı güvenlik güçlerinin öldüğünü ve yaralıların da olduğunu aktardı.

SİREN SESLERİ YANKILANMAYA BAŞLAND

Ukrayna, Kiev'de bir Rus hava taşıtını vurduklarını duyurdu

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de konutlara roket düştü, 3 sivil yaralandı

Ukrayna'nın Başkenti Kiev'de sirenler yankılanmaya başladı.

"Maalesef onlarca kayıp verdik"

Ankara Büyükeçisi Vasyl Bodnar, "Şu anda en önemli olan şey yaptırım ve kısıtlamaların uygulanarak saldırganlığın kurbanı olan Ukrayna'ya yardım edilmesi." dedi.

Bodnar, "Maalesef onlarca kayıp verdik. Ukrayna, NATO üyesi olsaydı savaş çıkmazdı. NATO'ya üye ülkelerin hatayı düzeltme şansı var, Ukrayna'yı NATO'ya kabul edebilirler, Ukraynayı NATO' ya üye yaparlarsa, Ukrayna savaştan galip çıkar" ifadesinde bulundu.

Ukrayna Savunma Bakanı seferberlik çağrısı yaptı

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov, eli silah tutan her vatandaşa ülkesini savunma çağrısı yaptı.

Reznikov, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, ülkesinin tam savunma durumuna geçtiğini belirtti.

DÜNYADAN RUSYA'NIN MÜDAHALESİNE TEPKİLER!

G7 ülkeleri

"Putin Avrupa kıtasına yeniden savaşı getirdi, kendisini tarihin yanlış tarafında konumlandırdı."

ABD

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri operasyon başlatması hakkında "Bu saldırının getireceği ölüm ve yıkımın tek sorumlusu Rusya'dır. ABD ve müttefikleri birlik ve kararlılıkla karşılık verecektir." açıklamasında bulundu.

Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurmasının ardından yazılı açıklama yaptı.

ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı operasyon üzerine BM Güvenlik Konseyi'ne taslak sunacaklarını belirtti.

Thomas Greenfield, Ukrayna'nın çağrısı üzerine acil toplanan BM Güvenlik Konseyi toplantısında Rusya'nın operasyon başlatmasının ciddi acil bir durum olduğunu söyledi.

NATO

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın harekatına tepki vermek için üyelerin toplanacağını söyledi. Stoltenberg, "Bu kötü zamanlarda Ukraynalılarla birlikteyiz. NATO müttefiklerini korumak ve savunmak için gereken her şeyi yapacaktır" dedi.

Kanada

Kanada Başbakanı Justin Trudeau'dan Rusya'ya çağrı geldi. Trudeau, "Ukrayna'ya karşı bütün saldırgan ve provokatif hareketleri durdurun ve hem askeri hem üçüncü taraf birlikleri çekin" şeklinde konuştu.

İngiltere

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesine ilişkin, "(Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin, Ukrayna'ya yönelik bu sebepsiz saldırıyı başlatarak kan dökme ve yıkım yolunu seçti." ifadesini kullandı.

Johnson, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, Ukrayna'daki korkunç olaylar nedeniyle dehşete düştüğünü ve sonraki adımları görüşmek üzere Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini belirtti.

İtalya

İtalya Başbakanı Mario Draghi, İtalyan hükümetinin, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısını kınadığını ve ülkesinin Ukrayna halkına yakın olduğunu açıkladı.

Japonya

Japonya Başbakanı Kişida Fumio: Rusya'nın saldırısı uluslararası düzenin temelini sarsıyor. Rusya'yı sert şekilde kınıyoruz.

Gürcistan

Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri müdahalesine ilişkin "Ukrayna meselesi bizim meselemizdir ve Gürcistan'ın sesinin orada da duyulması gerekiyor." dedi.

Zurabişvili, başkent Tiflis'teki Orbelianebi Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda olağanüstü düzenlediği basın toplantısında, Gürcistan olarak bir kez daha Ukrayna ile dayanışma içinde bulundukları mesajını yineledi.

Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine her platformda destek verdiklerini kaydeden Zurabişvili, bu yönde Gürcistan Parlamentosunun olağanüstü toplanması için ilgili kararnameyi imzalayacağını bildirdi.

YAPTIRIMLAR

Avrupa Birliği (AB), aralarında Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun da yer aldığı, çok sayıda üst düzey yetkiliyi yaptırım listesine aldı.

AB'nin Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı bölgelerin sözde yönetimlerini tanıması ve bölgeye asker göndermesi nedeniyle hazırladığı yaptırım listesi, AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Ek yaptırımları kabul etti

AB liderleri olağanüstü zirvede Rusya'ya yönelik finans, enerji, ulaşım, ihracat kontrolü ve finansmanı, vize politikası ve kişileri hedef alan ek yaptırımları kabul etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yakın çevresindeki kişiler, yaptırım listesinde bulunuyor.

ABD, Rus Büyükelçileri sınır dışı ediyor

ABD, Moskova Büyükelçiliğindeki diplomatının sınır dışı edilmesine karşılık olarak, Rusya'nın Washington Büyükelçiliği Müsteşarı'nı sınır dışı etme kararı aldı.

ABD Dışişleri Bakanlığından üst düzey bir yetkili, gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya'nın, ay başında ABD'nin Moskova Büyükelçi Yardımcısı Bart Gorman'ı sınır dışı etmesine karşılık verdiklerini duyurdu.

Rusya'nın Washington Büyükelçiliğinde "2 numaralı isim" konumundaki Büyükelçilik Müsteşarı Sergey Trepelkov'u sınır dışı edeceklerini kaydeden yetkili, bu kararın, Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı askeri operasyon ile ilişkili olmadığını da sözlerine ekledi.

AB Komisyonu

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesi sonrasında bu ülkeye uygulanması beklenen yeni yaptırım paketi konusunda acil toplantı yapacak.

AB Komisyonu Sözcüsü Eric Mamer, bu akşam Brüksel'de düzenlenecek AB Liderler Zirvesi öncesinde Komisyon üyelerinin sabah acil toplantı yapacağını duyurdu.

Mamer, AB Komisyonu'nun akşamki Liderler Zirvesi'ne hazırlık yapacağını bildirdi.

Avrupa'da savaş: Harita kanla yeniden çiziliyor

AB'nin yürütme organı olan AB Komisyonu, yaptırımların içeriğini belirliyor ve yaptırım paketini hazırlıyor.

UKRAYNA'DAN SON DAKİKA AÇIKLAMASI

Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Hanna Malyar, Rus kuvvetlerinin günün ilerleyen saatlerinde başkent Kiev'in hemen çevresindeki bölgelere gireceği uyarısında bulundu.

Malyar, Ukrayna ordusu birliklerinin sayıca az olmalarına rağmen dört cephede mevzilerini koruduklarını da ifade etti.

TÜRKİYE'DEN SON DURUMA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR

Ömer Çelik'ten Ukrayna-Rusya açıklaması: Avrupa Birliği kınama teşkilatına döndü!

FRANSA: ÇOK YAKINDA KARAR VERECEĞİZ

Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, ülkesinin Ukrayna'ya silah yollayıp yollamayacağına "çok yakında" karar vereceğini söyledi.

RTL Radio ile gerçekleştirdiği söyleşide Fransa'nın Ukrayna hükümetinin acil yardım talepleri sorulan Parly, "Durumu değerlendiriyoruz" dedi.

Parly, silah yardımında bulunmanın, insani yardımdan farklı olarak ağır yasal düzenlemelere tabi olduğunu belirtti.

KONUYA İLİŞKİN DİĞER HABERLER

RUS TANKLARININ İLERLEYİŞİNİ DURDURMAK İÇİN 3 KÖPRÜ HAVAYA UÇURULDU

Rusya, Ukrayna'ya askeri saldırısı çerçevesinde, başkent Kiev'e yönelik operasyonlarını hızlandırdı.

Gece farklı noktalarında patlama sesleri duyulan kentte sabahın erken saatlerinde sirenler çaldı. Rus ordusu, Kiev ve civarındaki Ukrayna ordusuna ait hedefleri vurdu.

Saldırılar sırasında kentin güneydoğusunda bir apartmana füze isabet etti. Yangın çıkan binada 8 kişinin yaralandığı bildirildi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, şehrin "korkunç roket saldırıları" ile vurulduğunu ve hasarlı binaların ve düşen uçakların kalıntıları olduğunu belirtti.

Kent üzerinde bir savaş uçağı vuruldu. İlk başta uçağın Rusya'ya ait olduğu açıklansa da sonradan Ukrayna uçağı olduğu anlaşıldı.

- RUS ORDUSU KARADAN İLERLİYOR

Rusya, hava harekatlarının yanı sıra karadan da kenti baskı altına aldı. Ukrayna ordusu, Rus tanklarının ilerleyişini durdurmak için kentin etrafındaki 3 köprüyü havaya uçurdu.

İNGİLTERE BAŞBAKANI JOHNSON'DAN UKRAYNA'YA SÖZ

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesinde önümüzdeki günlerde Ukrayna'ya daha fazla destek sözü verdi.

İngiltere başbakanlık sözcüsü yaptığı açıklamada, "Ukrayna halkı ve bütün dünya Putin'in adımlarının cezasız kalmayacağını göstermeye devam ederken, başbakan önümüzdeki günlerde Ukrayna'ya daha fazla destek sağlamayı taahhüt etti" dedi. AKŞAM