Yaşanabilir bir dünya için sürdürülebilir mimari

Dünyanın dört bir yanında nüfusu milyonlar ile ifade edilen kentler bulunurken doğa ve insan uyumu ile gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak mümkün.

Haber Giriş Tarihi: 11.09.2023 14:10
Haber Güncellenme Tarihi: 11.09.2023 14:10
Haberyazilimi.com

Ulaş Girgin

Gün geçtikçe sayıları artan düzensiz ve yoğun yapılaşmaya sahip kentler, çevre ve insan sağlığı üzerinde büyük tehdit oluşturmaktadır. Bu tehdidin en büyük sebebi ise yapıların doğal habitat ile uyumsuz şekilde konumlandırılmış olmasıdır.

Sürdürülebilir mimari nedir?

Sürdürülebilir yaşam alanları temelinde enerji kaynaklarını minimum seviyede kullanan, doğa ile uyum sağlayan ve aynı zamanda insan sağlığına da zarar vermeyecek yapılar oluşturmak üzerinedir. Bu mimari biçiminin tercih edilmesi ile hem doğal kaynakların tükenmesini engellenebilir hem de insan sağlığı korunarak yaşanabilir.

Günümüzdeki doğal kaynak tüketimindeki etkinin yüzde 50’sini inşaat sektörü oluşturmaktadır. Örnek olarak ekonomik veya farklı birçok sebep ile kırsal bölgelerden kentlere olan göçün artışı, konut talebini de artırmakta, bunun sonucunda ise düzensiz yerleşim kaçınılmaz hale gelmektedir. Fakat aslında problem olan göç değil kontrol ve planlama eksikliğidir.

Sürdürülebilir konutlarda otonom ve yenilenebilir kaynaklar enerji tüketiminde başrol konumundadır. Örnek olarak ihtiyaç duyulan elektrik enerjisi binanın yapıldığı bölgeye göre, rüzgar türbini veya güneş paneli gibi sürdürülebilir teknolojiler ile karşılanmaktadır. Sürdürülebilir mimarinin amacı kent yaşamından veya kentleşmeden uzaklaşmak değil, teknolojinin yardımı ile kent yaşantısına sürdürülebilirliği adapte etmektir. Aynı zamanda bina yapımında da bulunulan konuma göre elverişli malzeme kullanmak, çevreyle uyumlu bir alternatif oluşturarak doğal olana müdahale etmeyen bir yaşam imkanı sunacaktır.