Özel Gereksinimli Bireyler Derneği, Osmangazi’nin Uluyol semtinde Haci İlyas Mahallesi Abdal Caddesi’nde hizmet vermeye başladı. Kurucu Başkan Tülay Gürel, derneğin 7 kurucu üye ile faaliyete geçtiğini söylerken, kurucu üyelerin bireysel gereksinim ve projelerle ilgili yetkinliğe sahip olduklarını kaydetti. Aile ve Sosyal Yaşam Danışmanlığı hizmeti vereceğini kaydeden Gürel, “Başkan Yardımcımız M.Faruk Kavas, transtermal bant ile tedavi satış pazarlama uzmanıdır. Kurucu üyelerimizden Güzin Kara, diş hekim asistanı ve transtermal bant ile tedavi satış pazarlama uzmanı, Aydın Kocaman odyometrist ve transtermal bant tedavi satış tanıtım uzmanı, Selma Oşlu down sendromlu birey annesi ve terzi, Emre Oşlu, yüzme antrenörü ve su topu sporcusu ve Elif Bilik de otizmli birey annesi ve ziraat mühendisi görevini sürdürmektedir” dedi.
Tarım, hayvancılık, toprak terapi, geleneksel gıda ürünleri üretimi, beslenme alışkanlıklarını sadeleştirme ve doğal ürünler üretimi, özel gereksinimli bireylerin günlük ihtiyaçlarını üretme projeleri ile ihtiyaçları kaliteli, zamanında ve geleneksel motiflere uygun bir şekilde üretip, tüketimini geliştirme hedefleri ile kurulduklarını aktaran Özel Gereksinimli Bireyler Derneği Kurucu Başkanı Tülay Gürel, “Otizm başta olmak üzere, özel gereksinimli bireylerimizin gereksinimlerinin nedenine odaklanmak yerine onların günlük hayatta, hayatını kolaylaştıracak ihtiyaç haritalarının neler olduğunu fark ettirmek için kurulduk. Otizmli bireylerimizin ihtiyaçları ‘eğitim’ diye bilinir ve tanı alınır alınmaz, eğitim kurumları, kreş ve rehabilitasyon merkezlerine koşan aileler, tanıyı almadan önce bilgi sahibi olmadığından dolayı bilgi kirliliği ile dolu alanda maddi ve manevi zorluklar yaşarlar. Aslında bu bireylerimizin ailelerinin, yaşadığı coğrafya, beslenme şekilleri, barınma alanları ve çevresel faktörler ile ilgili bir analiz yapması gerekmektedir. Günlük ihtiyaçları, aile içi işbirliği, planlı bir yaşam alanı oluşturduktan sonra aile eğitimi gerekmektedir. Aileler eğitim merkezlerine teslim ettiği evlatlarını tanımlayamazlar ise, ki bu çoğu ailede otizm raporu alarak, soluğu kurumlarda alire kurumlara teslim edilen çocuklar, aile ,kurum, terapi merkezi vs alanlarda güvenli bağlanma olmadan ve tanınmadan alınırlar. Bu durum çocuklarımızın kafasını daha çok karıştırmakta ve problem davranış kazanmalarına sebep olmaktadır” dedi.
Tülay Gürel sözlerini şöyle sürdürdü: “Aile eğitimi alan, çocuğunu tanıyan, ne istediğini bilen, hangi eğitim modeli ve terapi yöntemi ile destekleneceğini bilen ailelerin çocukları, erken yaş eğitimi ile tanının kalktığını dikkat çekerken, analizi olmayan veya plansız yaşayanlarda anti depresan bağımlısı, problem davranış artan çocuklarımız görülüyor. Şehirlerde, özel eğitim ile ilgili okullar, rehabilitasyon merkezleri ve terapi merkezlerinde ciddi problemler yaşanıyor. Sık değişen öğretmenler, eğitim modeli belli olmayan alanlar, çocuğun alanına giremeyen eğitimciler, antrenörlerin var olduğu kurum ve okul sayısı o kadar çok ki hangisi iyi, bilinçli kurum ilk basta anlaşılması güç. Bu durum devletimizin bireylere aylık 60-70 bin lira desteğinin çöp olmasına sebep oluyor. İşini dört dörtlük yapan kurumlar mezun verip tanı kaldırıyor. Bursa'da müthiş görev ihlali yapan özel eğitim sınıfları, uygulama okulları ve rehabilitasyon merkezleri var. Bu okul, kurum ve rehabilitasyonlardan sorumlu olan kamu kurumları, kör, sağır, dilsiz sorunlara karşı. Ailelerden ricam ,çocuklarınızı servisler dahil olmak üzere sürekli gözlem altında tutun.”