Özkan YILDIRIM/ÖZEL RÖPORTAJ
***Öncelikle Gizem Hanım sizi tanıyarak isterseniz röportajımıza başlayalım?
-Bizlere öncelikle böylesine güzel bir fırsat sunmuş olmanızdan dolayı teşekkür etmek isterim. Ben Anadolu Üniversitesi Moda-Tasarım mezunuyum. Uludağ Üniversitesine bağlı Mustafakemalpaşa, İnegöl Meslek Yüksek Okullarında çalıştım. Oralarda tekstil bölümleri vardı sonrasında tekstil bölümleri kapanınca Mehmet Hoca buraya moda-tasarım kuralım dedi, böylelikle burayı moda-tasarımı 3 sene önce açtık.20 kontenjanla başladık sonrasında bunu YÖK 30’a çıkarttı. Biz bunun daha fazla artmasını istemiyoruz. Çünkü birebir çalışıyoruz, dikiş makinalarında, kalıpta, tasarımda o yüzden çok yoğun olmasını istemiyoruz.
***Bu mesleğe genelde genç kadınlar rağbet gösteriyor, peki siz bu mesleği genç hanımlara önerir misiniz?
‘KESİNLİKLE ÖNERİYORUM’
-Kesinlikle öneriyorum, çünkü bu mesleğin tamamen önü açık. Bazen şöyle düşünüyorlar; kâğıt üzerinde çizeceğim, tasarım yapacağım geçeceğim zannediyorlar. O şekilde fizikten, hemşirelikten gelen var bizim bölüm çok zordu burası kolay diyor 3 gün dayanıyor gidiyor. Hala fizik öğrencimiz var çift dal yapıyor, az önce kuantum dersi varmış gitti. Şöyle ki; Kadınlar özellikle çok fazla rağbet gösteriyor. Bütün moda-tasarımda bir tane erkek öğrencimiz var, ilk erkek mezun vermek istiyoruz.
‘BU ARADA BURADA
BRANŞLAŞIYORUZ DA’
Biz burada dalları ayırıyoruz, branşlaştırıyoruz aslında. Şu anda modeliste sektörün çok fazla ihtiyacı var, bilgisayarlı kalıp özellikle. Bebe çocuk giyim BEKSİAD ile ortaklaşa çalışıyoruz. Uludağ İhracatçılar Birliği ile ortaklaşa çalışıyoruz. Sürekli eleman istiyorlar bizden. Bu hep modelist anlamında bilgisayarlı kalıp çok rağbet görüyor. Kendilerini geliştirdiklerinde iyi mevkilerde iyi paralarda kazanıyorlar. O anlamda hatta öyle ki eleman gönderemem diyorum sonuçta burada okuyorlar gönderemem diyorum. ‘Part-Time gönderin madem’ diyorlar. Biz bazen tasarım ofislerine part-time gönderiyoruz. O kadar rağbet görüyorlar.
‘YOĞUN BİR TALEPLE KARŞI KARŞIYAYIZ’
Onun dışında tasarım bölümüne de girebiliyorlar. Birde kendilerine ait iş yeri açma moda evi açmak istediklerinde, müşteri odaklı giysi tasarım dersimiz var. Orada prova teknikleri, müşteriye hitap edebilecek, ikna edebilecek hepsi çok önemli ben ısrarla koydum o dersi. Çünkü müşteri illa ben o kıyafeti istiyorum dediğinde biraz onu ikna edebilmeli. Vücut durumu, saç rengi, ten rengine göre her şeyi ayarlamaları gerekiyor. Kızlarımız bu işin de üstesinden geldiler.
‘YENİLİKLERE HEP AÇIK OLDUK’
Başka kumaş tasarımı dersimiz var. Biz mesela yeni olarak kumaşı kumaşçıdan aldığımız gibi kullanmamayı hedefliyoruz. Biraz üzerinde manipülasyon yapmaya yeni desenler, yeni kumaş dokuları hedefliyoruz.
‘FUARLARDA STANDIMIZ
YOĞUN RAĞBET GÖRÜYOR’
Süsleme tekniklerini veriyoruz, hem dikişle hem de yardımcı malzemelerle. Çocuk giyimi var fuarlara katılıyoruz. BEKSİAD’ın düzenlediği ocaktaki ve hazirandaki fuarlara katılıyoruz. Çokta ilgi görüyor standımız, orijinal şeyler koymaya çalışıyoruz, önümüzdeki ay yeniden katılacağız.
İSTANBUL MODA AKADEMİSİ
İLE ORTAK PROJEDE
BULUŞUYORUZ
Ev tekstilinden çok talep geliyor ama biz oraya kendimizi tam oturtamadık. Kırlent, masa örtüsü bize biraz uzak kalıyor onlar açıkçası. Seminerlerimiz oluyor singerle çalışıyoruz. Şimdi İstanbul Moda Akademisi ile ortak bir projemiz var. Önümüzdeki dönem burada Uludağ İhracatçılar Birliği, İstanbul Moda Akademisi ve Uludağ Üniversitesi iş birliği ile burada kurs vereceğiz. Kalıp geliştirme kursu meslek lisesinden yeni mezun başarılı 20 öğrenci mesleği ilerletme işine gireceğiz. Daha sonra belki bayrağı devralırız.
‘MAYODAN, GELİNLİĞE HER ŞEYİ DİKİYORUZ’
Buradan mezun olan öğrencilerin gerçekten önü açık, burada gördüğünüz gibi iş çamaşırından, mayoya, gelinliğe her şeyi dikiyoruz. İş sıkıntısı hiç yok. Kesinlikle yok. Tasarımcılar geliyor her gün buraya eleman istiyorlar az önce de söylediğim gibi. Kesinlikle önleri çok açık bütün mezunlarımızın. Herkese bu mesleği öneriyorum, kesinlikle iş bulma sıkıntısı vesaire bir şey yok hatta kendileri gelen işler içerisinden iş seçiyorlar öyle söyleyebilirim, o derece yani. Son olarak bizlere mesleğimizle ilgili halkımıza bu güzel bilgileri verme fırsatı verdiğiniz için çok teşekkür ediyorum. Herkese bütün halkımıza esenlikler diliyorum. Konu üzerine bilgilerine başvurduğumuz Uludağ Üniversitesi Teknik Bilimler MYO Müdürü Prof. Dr. Mehmet Karahan tekstil ve hazır giyim sektörlerinin üretim, istihdam ve ihracata katkılarıyla Türkiye ekonomisinin dinamizmini yansıttığını, sektördeki büyüme hızı ve teknolojik gelişmelerin insan kaynağı dönüşümünü de zorunlu kıldığını belirterek, “En büyük müşterimiz olan Avrupa ülkelerinin kısa metrajlı çalışması, hem kumaş ve ev tekstili hem de hazır giyimde tasarıma olan ihtiyacı artırmaktadır. KOBİ ölçeğinde bir ev tekstil firmasının ortalama yıllık desen tüketimi 400-500 adet arasında değişmektedir. Bu hızlı tüketimi karşılayacak insan kaynağı da sektörde rekabet gücünü belirleyecektir ”diye konuştu.
MESLEKİ EĞİTİM VERİLMEKTE
Küresel pazarda satış ve pazarlama tekniklerinin yeni bir boyut kazandığını ifade eden Prof. Dr. Karahan, bu gelişmelere bağlı olarak nitelikli tasarımcıya olan ihtiyacın da arttığını söyledi. Ev tekstili firmalarının ve bebe-çocuk konfeksiyonu sektör temsilcilerinin BTSO ve BEKSİAD gibi kuruluşların öncülüğünde gerçekleştirdiği çalışmalarla BUÜ Teknik Bilimler MYO bünyesinde 2019 yılında Moda Tasarım Programı açıldığını ifade eden Mehmet Karahan, söz konusu programa BEBKA’nın yanı sıra UHKİB den de mali destek sağlandığını kaydetti. Prof. Dr. Karahan, “Moda tasarım programımızda sektörün beklentilerini karşılayacak şekilde, niteliği yüksek işgücünü oluşturmak adına uygulamalı eğitimin kalitesini gittikçe artırıyoruz. Bu altyapı ile sadece öğrencilerimize değil aynı zamanda UHKİB ile ortak sertifika programları da açıyoruz. Eğitimlerimizde sektörün güncel beklentilerine hemen adapte olabilmekteyiz. Böylelikle kuramsal değil etkin bir mesleki eğitim vermekteyiz” diyerek konuşmasını tamamladı.