Ahmet KUNDAKCI/Özkan YILDIRIM
Coşkun Bey, öncelikle sizi tanıyarak röportajımıza başlayalım sonrasında sorularımızı yöneltelim?
20 YILDIR BURADAYIM
Bizlere birliğimize böylesine güzel bir fırsat sunduğunuz için ben de sizlere teşekkür etmek istiyorum. İlkokulu burada bitirdim, ortaokul ve liseyi Bursa da Erkek lisesini tamamladım. Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesinden mezun oldum, yüksek lisansımda var. 20 yıldır burada hizmet veriyorum mezun olduktan sonra burada başladım çalışmaya. Aile olarak da rahmetli amcam Mustafa Korkmaz üç dönem önce burada belediye başkanlığı yaptı.Ailemiz dönem dönem siyaset alanında da görev almışlar Kales’te. 2000 yılından bu yana burada hizmet ediyorum eşim yine burada öğretmendi geçen sene çocukların eğitiminden dolayı Bursa’ya tayinini istedi. O da 21 yıl kadar burada hizmet verdi. Ayrıca ben burada kendim klinik hizmette veriyorum, bütün köylere gidiyorum.Hastalık, suni tohumlama onun haricinde her türlü operasyonları yapıyoruz. Onun haricinde kedi köpekte bakıyoruz, veteriner hekimin yapabileceği bütün hizmetleri de ayrıca verdiğimi söylemek isterim.
BİRLİĞİ AYAĞA KALDIRDIK
Şimdi de isterseniz sayın başkan Keles Süt Birliği’ne geçelim ne zaman başkan oldunuz? Neler yaptınız bizlere bu konu ile ilgili bilgi verir misiniz?Burası benim sosyal sorumluluk projem gibi bir yer, çok kötü bir durumdaydı burası aldığımda. Burada yaklaşık 5 yıllık emeğim var .2015 yılında Başkan oldum. Şu an için çok iyi durumdayız birlik olarak. 3 tane personelimiz çalışıyor, yukarıda 2 tane toplama merkezimiz var 3 tane tankımız var 12,5 ton günlük süt alıyoruz. O kadar çiftçiye müstahsile ödeme yapıyoruz. 10 tonunu Besaş’a veriyoruz, Besaş’ın en büyük tedarikçisi biziz halihazırda. Sütaş’la da çalışıyoruz oradan vatandaşın ihtiyaçlarını karşılıyoruz yem katkı maddeleri vesaire. Müstahsilin en iyi fiyatı almasını sağlamaya çalışıyoruz. Şu an Türkiye fiyatının 5 kuruş üzerindeyiz ama maalesef yetersiz. Ödeme garantisi var. Her ayın ikinci salısı ödemeleri alıyoruz. Büyük firmalar bile sütü alır sonrasında ay sonunda ödeme yaparlar, yani bu neredeyse 2 aya tekabül eder. Bizde ise her ayın ikinci salı mutlaka ödemeler yapılır.
KELES’LE SINIRLI DEĞİL..
Dört dağ ilçesinde sadece biz varız bunu yapan . Keles'le de sınırlı değil Harmancık’ın 6 köyünden, Orhaneli'nin iki köyünden ve Tavşanlı'nın bir köyünden (Balıköy) süt alıyoruz.Sadece Keles’e hizmet etmiyoruz anlayacağınız. 8 tane toplayıcımız var. Onlar düzenli bir şekilde sütü getirirler yazın sabah akşamdır, kışın bir seferdir getirirler yukarıya sütü dökerler, soğuturuz sütü sonra Besaş’a veririz alındıktan sonra kontrolleri yapılır elbette.
BESAŞ ÜRÜNLERİNİ GÜVENLE TÜKETEBİLİRLER
O konuda da bilgi vermek isterim sizler sonuçta röportajımızı Bursa'da ki insanlarımız da okuyacaklar. Alabilecekleri en güvenli ürün Besaş ürünleridir. Hiçbir şekilde katkı kullanılmaz hiçbir şekilde emülgatör, kıvam arttırıcı kullanılmaz. Yüzey kimyasalları vardır yoğurtla püskürtülür üstündeki küflenmeyi engeller, bunu dahi kullanmazlar. Mesela ayranı en az %60-50 sütten yapılır . Ama hiçbir şekilde katkı yoktur ,antibiyotik yoktur ve artı burası biraz daha kapalı bir bölge olduğu için hastalıklarda yok denecek kadar azdır. Sütlerimiz çok temiz bir şekilde geliyor ve bizde Besaş’a veriyoruz, bu konuda gerçekten de çok iddialıyız.
Peki Başkanım üreticiler memnun mu mutlu mu?
Mutlu değil. Niye mutlu değil .Süt fiyatları yaklaşık 1 yıldır artmıyor zam gelmedi. Şu an için desteklemelerle götürmeye çalışıyor hükümet, bakanlık. Enflasyonu olumsuz etkileyeceğini düşünüyor süt fiyatlarının. Süt fiyatları artmayıp yem fiyatları da yüksek oranda artınca üretici çok büyük sıkıntı yaşıyor, maalesef ürettiğinin karşılığını alamıyor her zaman için yapıcı olmaya çalışıyoruz bu süreçte birlik yapacağı en güzel şeylerden birini yaptı ürün alım garantisi var ödeme garantisi var ama bunu yaparken yem fiyatlarını müdahale edilemiyor. Konsey süt fiyatlarına müdahale edebiliyor.
SÜT KONSEYİ'NİN DERHAL DEVREYE GİRMESİ LAZIM
Süt Konseyi'nin maliyetler anlamında aslında devreye girmesi lazım zaten görevi de bu, ona göre de tavsiyelerde bulunması lazım çünkü son zamanlarda yem fiyatları gerçekten büyük oranda artış gösterdi bu manada üreticilerimiz zor durumda yılda 2 defa zam veriliyordu şu an ocak ayını bekliyoruz. Tabii Ocak ayına da bayağı bir zaman var, firmalar bunu vermek istiyor ama bir şekilde bu şu an verilmiyor. Çiftçi bekliyor inşallah Ocak'ta bu sıkıntı giderilir. Ne kadar dayanırlar tabi bilemem, gıda stratejiktir buna bu şekilde bakmamız lazım. Hükümet destekleri 15 kuruştan 40 kuruşa çıkarttı. Bu sene de ödemeler zamanından önce ödendi hatta geçenlerde daha listeleri istediler destekleme listelerini, onları bir an önce ödeme yapmak için istiyorlar ama vatandaş sonuçta eline geçen sıcak paraya bakıyor. En önemli girdi işte bizim için yem fiyatları bunun yanında mazotta bizim için en büyük girdilerden biri mutlaka bu konularla ilgili üreticilerimizin desteklenmesi lazım.
EĞİTİMLER VERECEĞİZ
Üreticilerimiz daha güzel üretimler gerçekleştirsinler diye eğitimlerle ilgili süt birliğimiz olarak bazı projelerimiz var. Bunları hayata geçirmekle ilgili bağlantı kurup İnşallah bunları da en kısa zamanda hayata geçireceğiz. Çünkü sektörde eğitim çok önemli ,hijyen eğitimi vesaire mutlaka bu konularla ilgili gelişmeleri üreticilerimizle paylaşmak ve onların daha da kaliteli bir üretim yapmaları ile ilgili çalışmalar yapacağız.
Peki Başkanım tüketiciler anlamında Besaş ürünlerini halkımıza önerir misiniz?
Evde yapılmış yoğurt gibi o rahatlıkta bebeklerine çocuklarına kesinlikle Besaş’ın yoğurtlarını yedirebilirler. Eğitimlerden kastımız bu hijyen eğitimi üzerine çok duruyoruz bu iş aslında ahırda başlıyor toplama merkezinden üretim safhasına kadar Besaş bu konuda çok titiz, biz bu anlamda optimum şartları sağlıyoruz. İleriki süreçte kalitemiz daha da artacak orayı da düzelteceğiz. Üreticiyi de bu konuyla ilgili bilgilendireceğiz belki ekipman malzeme desteği de verebileceğimiz ilerleyen süreçte onları da yaptığımızda zaten gıdada takip edilebilirlik önemlidir biliyorsunuz. Bu konuda biz rahatız bu anlamda gönül rahatlığı ile Besaş ürünlerini tüketebilirler. Bunu kesinlikle sizin aracılığınızla bütün Bursalılara iletmek isterim. Son olarak buradan başta Keles'te yaşayan hemşerilerim olmak üzere dağ bölgesindeki Orhaneli, Harmancık, Büyükorhan'da yaşayan bütün hemşerilerime ve Bursa'daki bütün hemşerilerime sağlık ,sıhhat, afiyet ve mutluluklar diliyorum. Diyerek sözlerini tamamladı.
İletişim Bilgileri:
Cuma Mahallesi Aydın Sokak No:6
Tel: 0 224 861 32 88
Gsm:0 532 585 54 48
Keles/ Bursa