Özkan YILDIRIM
Emin Bey öncelikle bizleri, ekibimizi Keles’teki bu güzel iş yerinizde konuk edip misafir ettiğiniz için teşekkür etmek isterim. Emin Kurt kimdir? Kısaca sizi tanıyarak röportajımıza başlayalım isterseniz.10 YILDIR BU SEKTÖRDEYİM
Bizlere öncelikle böylesine güzel bir fırsat sunduğunuz için ben de sizlere teşekkür etmek istiyorum. 1967 yılında Keles İlçemizin Kıranışıklar köyünde doğdum. Aile olarak neredeyse 1000 yıldır buradayız. Bizim köyümüzde eskiden çok koyun vardı. Sadece bizim köyümüzde Kıranışıklar’da 25000’in üzerine hayvan vardı. Bizim de o zamanlar 200-250 koyunumuz vardı koyun besliyorduk. Köyümüzdeki bu hayvancılık 1990'lı yıllara kadar yoğun bir şekilde devametti,sonra yavaş yavaş azalmaya başladı.Şuan da iyice azaldı. Ben de yine 1990 yılına kadar hayvancılıkla uğraştım sonra aynıyıl turizm sektörüne geçiş yaptım. Uludağ'daki tesislerde 20 yıl kadar çalıştım. Gelecek yılın başlarında inşallah emekli olacağım. Evliyim iki kızım bir oğlum var, kızlarım evlendiler oğlum da inşallah bir buçuk ay sonra askerden teskeresini alıp gelecek.
Emin Bey bizlere şimdi isterseniz Işıklar Zahire’nin kuruluşu bugünlere gelişi ve e ne gibi satışlar yaptığınızla ilgili bilgi verirseniz sevinirim?
Işıklar Zahire’yi 2010 yılında açtım yaklaşık 10 yıldır burada çalışmalar yürütüyoruz. İş yerimizde kanatlı grubundan tutun, kuzu yemi, hayvan yemlerine kadar her şey bulunmakta. Ayrıca unumuzda mevcut. Kısacası zahirede bulunan bütün ürünler işyerimizde bulunmaktadır. Bizde çeşitlerimizle, yemlerimizle insanlarımıza, köylülerimize hizmet ediyoruz, yardımcı oluyoruz.
Tekrar üretime geçmek zorundayız
Peki çalışmalarınız nasıl gidiyor? Sektördeki gidişat nasıl?
Şöyle bir şey söylemek isterim, Keles'in potansiyeli belli, iki üç köy haricinde Keles'in köylerinin tamamını geziyorum yem veriyorum. Hayvancılık yapanların %80’i 60 yaşın üzerinde. Düşünsenize 10 sene sonra bu insanlar girecek 70 yaşına bu işi yapabilirler mi o zaman mümkün değil, yapamazlar. Demek istediğim benim 10 sene sonra alternatif bir iş aramam gerekiyor. Bu konuda da mutlaka devletimizin de bazı tarım ve hayvancılıkla ilgili teşvikler yapması lazım gelir diye düşünüyorum. Ben bu bağlamda geri dönüşün kesinlikle olacağını zannetmiyorum emekli olanlar bile gelmiyor. Para kazanmak da çok zor yem fiyatları çok yüksek ondan dolayı, bundan 3 sene önce 4 sene önce KDV kaldırıldı ama bunun hiç bir faydası olmadı bugün 120-125 liraya yemi satıyoruz bizim bir de burası kırsal bölge olduğundan kaba yem yapma şansı yok, hayvancılık yaptığınız zaman en az %50 sini kaba yemden çıkartmanız gerekiyor. Samanı da dışarıdan alıyorlar o da değil bizim memlekette tarım maalesef bitti. Bundan sonra da iyi olacağını ben inanmıyorum, insanlarımız maalesef tembelleşti. Köylülerimiz maalesef artık topraklarını ekmiyorlar ufak tefek ekseler bile aslında kendi ihtiyaçlarını karşılarlar. Bir kaç hayvan alsalar kendi ihtiyaçlarını karşılarlar. Ne bileyim kümes koysalar kümeste kendi tavuklarını beslerler ama yapmıyorlar. Üretim yok mutlaka bu üretime tekrardan dönüş yapılması lazım diye düşünüyorum ama nasıl olur bilemiyorum.
Teşvikleri hak edenler almalı
Bundan on sene kadar önce 2010 yılında hayvancılığa teşvik için insanlara hayvan verilmişti.Ben de almıştım 10 tane inek o zaman, 7 yıl hiç faizsiz bir şekilde verildi ama o zamanlar bir sürü avukatıdır ,doktorudur ,diğer bütün meslek erbapları kişiler sıfır faiz olduğu için bu hayvanlardan aldılar. Biz o zamanlar 10 tane almıştık ama , 50 tane, 100 tane, 200 tane alan kişiler de vardı. Onlar ne yaptılar, bu hayvanları en kısa zamanda paraya çevirip sattılar. Yani bu destekler yerine ulaşmış olsa bugün belki çok daha değişik olabilirdi.Ama işte tarımdan hayvancılıktan bir haber olan kişilerin kar amaçlı kısa zaman için bu sektöre girmiş olmaları tabii sektöre gereken ivmeyi katamadı.
GÖÇÜ DURDURMALIYIZ
Peki sektörle ilgili sizin çözüm önerileriniz neler Emin Bey?Şu anda köyden göç etmiş şehre gitmiş insanları kesinlikle geri getiremezsiniz, erkek gelmek istiyorsa bile kadınlarımızı maalesef geri getiremezsiniz. İnsanlarımız da geri geldiler dedirttirmemek içinde yine gelmiyorlar.Şu anda mevcut tarım ve hayvancılık yapanlara destek verilmesi lazım ,yerinde destek verilmesi lazım. Hayvancılık yapan tarımla uğraşan insanlara mutlaka destek verilmesi lazım belki o zaman göç önlenir .Yoksa her geçen gün göç ile insanlar eriyor benim köyümde eskiden 250 hane, 5-6 tane köy kahvesi vardı şimdi neredeyse bu sayı ikiye ,üçe hane sayısı da 80’ne 100’e düştü. Benim yaşımda köyümüzde 2-3 kişi ya vardır ya yoktur en gençleri bizleriz. Şu anda çok düzgün bir şekilde kurallarına uyarak hayvancılık yapanlar çok güzel para kazanırlar aslında. Ve bu manada da benim söyleyeceklerim insanlarımıza köylerimize hemşerilerimize bunlar.
BÜTÜN HEMŞERİLERİME SELAM OLSUN
Şunu söylemek isterim ki; Emin Bey gerçekten güzel konulara temas ettiniz, güzel detaylara parmak bastınız, köylümüzün sıkıntıları ile ilgili tarım ve hayvancılıkla uğraşan insanlarımızın sıkıntıları ile ilgili güzel mesajlar verdiniz.Tabii yavaş yavaş da röportajımızın sonuna yaklaşmış bulunmaktayız, son olarak Keles’te yaşayan, Kıranışıklar’da yaşayan, 4 dağ ilçesinde yaşayan, Bursa'da yaşayan vatandaşlarımıza, hemşerilerimize neler söylemek istersiniz? Ne tür mesajlar vermek istersiniz?
Güzel yorumlarınızdan ötürü öncelikle bende sizlere teşekkür etmek istiyorum, son olarak buradan başta Keles'te ve Kıranışıklar’da yaşayan hemşerilerim olmak üzere dağ bölgesinde, Bursa'da yaşayan bütün halkıma da sevgilerimi, selamlarımı göndermek istiyorum esenlikler diliyorum. Diyerek sözlerini tamamladı.
İLETİŞİM BİLGİLERİ:
GSM: 0533 047 43 01
KELES / BURSA