ÖZKAN YILDIRIM/ÖZEL RÖPORTAJ
Köyden çıkışınız ve bugünlere geliş süreciniz gerçekten hem babanız hem de sizin için güzel bir gelişme Mustafa Bey, isterseniz sizi tanıyarak röportajımıza başlayalım.
Öncelikle bizlere, ailemize böyle güzel bir fırsat tanımış olduğunuz için çok teşekkür etmek istiyorum. Ben Mustafa Altınok 1994 Bursa doğumluyum aslen Harmancık-Gedikören köyündeniz. Doğma büyüme Bursalıyım. İlkokulu Ataevler’de okudum sonra Beşevler'e geçtim, sonrasında liseyi Coşkunöz’de okuduktan sonra Uludağ Üniversitesine gittim orada Endüstriyel Kalıpçılık Bölümünde okudum. Orada öğretim görevlisinin asistanlığını yaptım. Ondan sonra okul bitmeden meslek hayatına atıldım. Daha sonra ilk çalıştığım yere girdim, orada kendimi geliştirdim. Buralara kadar geldim. 2018'de Amerika'ya fuara göndermişti patronum. Bir buçuk seneden fazla oldu kalıp tasarımda çalışmaktayım. Burada tasarım sorumlusuyum. Sonrasında zamanı geldi diyerek askere gittim, iyi ki de gitmişim. Pandemi döneminde neredeyse tüm Türkiye kapalıyken rahat bir şekilde askerliğimi tamamlamış oldum.
DÜNYA MARKALARININ ÜRETİMİNİ GERÇEKLEŞTİRİYORUZ
İleri kalıp tasarım olarak ne gibi üretimler gerçekleştiriyorsunuz?
Otomotiv yan sanayi ağırlıklı olarak çalışmaktayız, yeni çıkan arabaların parçalarını üretiyoruz. Müşterin isteğine göre yüzlerce parça üretiyoruz, sıfır imalat yapıyoruz. Bu arada yerli otomobil TOGG’unda kalıplarını da yapıyoruz. Yine Dünya çapında birçok otomotiv firmasının kalıplarını parçalarını üretiyoruz, teslim ediyoruz.
Mustafa Bey mesleki anlamda hedefiniz neler?
HEDEFİM MESLEKTE 1 NUMARA OLMAK
Benim hedefim sektörde 1 numara olmak, parmakla gösterilecek bir kişi olmak, o hedefte ilerliyorum. Askerden sonra bu işi yapmak istemiyorum demiştim, gerçekten insanlarla uğraşmak zor anlatmak çok zor ama sonuçta bu mesleği öğrenmiş olduk bu meslekte ilerlemekten memnunum. Çünkü otomotiv sektörü hiçbir zaman ölmeyen bir sektör, kalıp sektörü de yine aynı şekilde her yerde kalıp var. Görmüş olduğunuz bütün malzemelerin yapılabilmesi için kalıpların üretilmesi gerekiyor. Hayatta gözünüzle gördüğünüz her şey kalıp. Plastik kalıp, pencere sistemleri, avize hepsi kalıp üzerine, kalıptan çıkmış oluyorlar.
GECE-GÜNDÜZ ÇALIŞARAK BU GÜNLERE GELDİK
Kesinlikle öneririm ama üç beş sene zorluk çekeceklerini şimdiden söylemek isterim. Ben bir hafta on gün eve gitmediğimi hatırlıyorum. Annem beni telefonla arıyordu, ‘artık gel eve görüşelim özledim’ diyordu böyle sıkıntılar olabiliyor ama o üç beş yıllık süreci atlattıktan sonra rahatlarlar. Meslek yeri geldiğinde yağlı, paslı, pis olabiliyor ama güzel bir meslek saygılı bir meslek, ağır bir meslek şu andaki meslekte kalifiye eleman bulmakta çok zorlanılıyor. Her yere gittiğimde sayarlar severler Allah razı olsun onlardan. Bizim sektörde işi öğrendikten sonra maaşınızı kendiniz belirlersiniz böyle bir avantajı da var, birçok üniversitede uzun yıllar okuyup mezun olduktan sonra işsizlikle karşı karşıya kalabilirken, bu durum kalıp-tasarım bölümünden mezun olan arkadaşlarımız için geçerli değil. Ama ilk başta da söylemiş olduğum gibi ilk başlarken tecrübe edilirken 3-5 sene sıkıntı yaşayabilirler ama sonrasında bu süreci atlattıklarında hem kazançları hem de çalışma kaliteleri artar. Sen iyi olduktan sonra güzel bir iş ortaya koyduktan sonra kalıpçılıkta kesinlikle işsizlik olmaz. Hala haftada birkaç kere sorarlar bize eleman lazım diye. Biz 2 kardeşiz bir kız kardeşim var. Yeni evlendim eşim Esma Altınok burada muhasebede çalışıyor. Kardeşim Bursa Büyükşehir Belediyesi ana okulunda öğretmenlik yapıyor. Bu anlamda ben, eşim, kardeşim, babam hep birlikte güzel bir çalışma ortaya koyuyoruz. Başarılı bir şekilde ileriye yürüyoruz, hedeflerimize ulaşmak için çabalıyoruz. Gece gündüz çalışıyoruz ailemizin daha iyi bir yerlere gelebilmesi için uğraşıyoruz. Babamın primleri doldu inşallah 15 Ocak’ta emekli olacak.
BABAM 40 YILDIR BU SEKTÖRDE ÇALIŞIYOR
Babanıza da nakliye konusunda adını Bursa'da duyurmuş durumda Altınok Nakliye adı altında çalışmalar yürütmekte. Ne zaman başladı bu mesleğe, nasıl devam ediyor? Bu konularla ilgili bize bilgi verir misiniz?
Babam İlyas Altınok 40 yılı aşkındır nakliye sektöründe güzel çalışmalar ortaya koydu. Daha önce başka yerlerde şoförlük yaparken, 2019 yılında Altınok Nakliye adı altında iş yerimizi kurduk. Bir kamyon ile başladık sonrasında kısa sürede ikinci ve üçüncü kamyonlarımızı da aldık. Genelde kalıp sektörü üzerine fabrikaların nakliye işlerini karşılıyor babama arada ben de destek veriyorum.
Mustafa Bey hayatınızda hep kalıpçı olmak mı vardı?, Bu konuda ihtisaslaşmak, iyi bir yere gelmek hedefinde miydiniz, yoksa başka bir meslek hedefinizde var mıydı?
Aslında ben çocukluktan beri polis olmak istiyordum. Komiser olma hevesim vardı ama sonrasında bu kalıp tasarım işine girdim, okulunu okudum. Sonrasında bir ara çıkmakta istedim ama sonuçta bu benim mesleğim olmuştu artık. Sonrasında şuan çok memnunum şu anda kendimi bu kalıp anlamında daha da fazla geliştirerek Bursa'da parmakla gösterilebilecek bir kişi olabilmek istiyorum. Kalıp-tasarım işi gerçekten zor bir iş. Kesinlikle bu sektörde işsizlik diye bir şey yok, hatta birçok iş veren yetişmiş kalifiye elemanları kendi bünyesinde görmek istiyor. Bu anlamda ben kalıpçılığa devam etmenin mutluluğunu yaşamaktayım ve son olarak buradan başta dağ yöremizde Orhaneli -Harmancık-Büyükorhan-Keles'te yaşayanlar olmak üzere Bursa'da yaşayan milyonlarca insanımıza, yurt genelinde yaşayan 85 milyon Türk insanına Bursa’dan sevgilerimi, selamlarımı, göndermek istiyorum, esenlikler diliyorum.
İLETİŞİM BİLGİLERİ:
ALTINOK NAKLİYE
İlyas Altınok
Gsm:0 530 544 21 28