Şampiyon sporculardan Başkan Aktaş’a ziyaret Şampiyon sporculardan Başkan Aktaş’a ziyaret
Özkan YILDIRIM
Mudanya ilçemizin eski köylerinden  tabi ki yeni mahallelerinden Yörükali'nin deneyimli muhtarı Yaşar Ünlüer ile birçok konuyu ele aldığımız güzel, kapsamlı bir röportaj gerçekleştirdik.
 
•   Öncelikle muhtarım bu güzel mahallenizde bizleri konuk ettiğiniz için sizlere teşekkür etmek istiyorum. İsterseniz röportajımıza sizi tanıyarak başlayalım?
Ben de sizlere teşekkür etmek isterim, köyümüze kadar geldiniz. Ben Yaşar Ünlüer 1954 Yörükali doğumluyum doğma büyüme bu köylüyüm, ilkokulu köyümüzde bitirdim. Baba mesleğimiz çiftçilikti,  uzun yıllar çiftçilik yaptık.
 
•    Peki muhtar olma fikri, isteği nasıl oluştu?
Ben 1994'te  ilk olarak muhtar adayı oldum, 6 aday vardı,  kıl payı ikinci oldum yine 99 seçiminde de aday oldum yine ikinci olduk kaybettik. 2004'te yine adaydım kaybettim üçünde de kaybettim ama  sonra  2009 seçimlerinde kazandım. 2014 ve son olarak 201931 Mart seçimlerinde tekrar aday olduk üçünü de kazandık. Yani ilk 3 seçimde kaybettim ama ondan sonraki 3 seçimde de  kazandım diyebilirim.
VATANDAŞA SORMAK LAZIM
 
•    Bu üç dönemde neler gelişti neler değişti Yörükali’de muhtarım?
İnsanın kendisini övmesi, methetmesi gerekmez. Sonuçta neler yapmışız neler getirmişiz vatandaşlara da sormanız lazım, onlardan bilgi almanız lazım. Fakat ben kısaca bahsedecek olursam buraları da dahil olmak üzere Büyükşehir kapsamına alındığında Muhtarlığa ait olan yerler belediyeye geçiyordu ben elimden geldiği kadar mücadele ettim ve 11 tapuyu kendi köyümüzün tarımsal Kalkınma kooperatifine satışını gerçekleştirdik, aktardık bir tapuyu da Marmara Birliğe  tesis yapması için sattık. 1965 yıllarında altyapımızı olmuştu köyümüzün, bazı yerler bozulduğu için yerine tekrardan ilk dönemimde altyapıyı tamamladım, yeniledim, daha doğrusu bitirdim. Aşağıda tarımsal amaçlı 400 tonluk yani ilaç tankerlerinin sulanması için kendi doğamızdan gelen kaynağımız yıllarca boşa akıyordu burasını değerlendirdim,  aşağıda tarımsal amaçlı olarak içme değil de arazide işte tarımsal amaçlı ilaç yapıyorlar vesaire bunu bitirdik.
 
YAPILMASI GEREKENLERİ YAPTIK
13-14 sokağımız var, hepsini parke taşı yaptırdık. Köy meydanını  sıcak asfalt yaptırdık. Daha  birçok hizmetin gelmesini sağladık. Elbette bunları Büyükşehir belediyemizin, Mudanya belediyemizin destekleriyle  gerçekleştirdik. Onlara da buradan  teşekkürlerimi iletmek istiyorum yine Mudanya Belediyesi'nden de bazı ufak tefek hizmetlerin gelmesi ile ilgili girişimlerde bulunduk.
 
TOP SAHASI ÇOCUK PARKI ÇOK ÖNEMLİ 
 
•    Muhtarım insanın yaşadığı yerde eksiklikler bitmez,  ne gibi eksiklikleriniz var? Bunları söyler misiniz olması durumunda güzel olur dediğiniz şeyler var mı?
Bizim eksikliğimiz işte Marmarabirlik,'e sattığımız yerin olduğu yer eskiden top sahasıydı, 22 dönüm 750 metrelik yer, köyümüzün gençleri o zaman orada hep top oynuyorlardı ben kendimi  bildim bileli. Orasını satılınca şimdi bizim toprağımız kalmadı ama mutlaka öyle yapmamız  gerekiyordu ,orayı o zaman vermezsek belediyenin oluyordu. Onu o şekilde o zaman yaptık şimdi top sahası yapılabilecek  bizim otlak yerlerimiz var, oldukça müsait yerler buralara  İl Tarım, Tarım Bakanlığı karışıyor. Bu alanlar okul alanı, hastane alanı olduğu gibi top sahası da olabilir bu yerleri çünkü alamazsınız, satamazsınız. Bununla ilgili müracaatlarımızı yaptık inşallah top sahasının bir şekilde hayata geçmesini bekliyoruz. 
 
Fotoğraflar da gördüğünüz gibi eski Bursa-Mudanya demiryolu  hattının  bir istasyonu da köyümüzden geçiyormuş  birazdan  yukarıya çıkıp oradan da çekimler yaparız. Oralarla  ilgili bazı girişimler olabilir ayrıca,  yine demiryolu hattının devam eden bölgelerinde maalesef insanlar çöplerini, molozlarını  atıyorlar resmen çöplüğe dönüşmek üzere, o bölgenin  temizlenip düzenlenmesi ve piknik alanı  olarak değerlendirilmesinin Yörükali’ye çok yakışacağı inancındayım. 
 
Eski okul binası değerlendirilebilir
Köyümüzde ilkokulumuz kapandı ilkokulun bahçesi var oraya bir çocuk parkı olabilir örneğin. Ama tabi biz onu yapamayız mutlaka Milli Eğitim ile görüşüp izin almak gerekir tahsis etmemiz gerekir. Yine okulumuzda kapalı orada hiçbir şey yapılmıyor orası incelenerek belki sosyal doku alanı da yapılabilir faaliyete geçmesi bakımından bizim öncelikle dediğim gibi çocuk parkı ve top sahası ile ilgili bir sıkıntımız var gençlerimiz maalesef işte kahvelerde oturuyorlar. Kendilerini daha iyi hissedecekleri spor yapacakları çocuklarında oyunlarını  oynayacakları çocuk parkı  eksikliğimiz önemli, bu konuda hem Büyükşehir Belediyemizden , hem de Mudanya belediyemizden yardım bekliyoruz.
 
HEPSİNE ÇOK TEŞEKKÜRLER..
 
•      Muhtarım önceki ilk 3  seçimi  kazanamamışsınız kıl payı  kaybetmişsiniz ama sonrasında ki üç seçimlerde başarılı olarak üç dönemdir muhtarsınız, bu manada Yörükali Mahallesi sakinlerine  neler söylemek istersiniz?
Önce ben şunu söylemek isterim aynanın iki yüzü vardır bir arka yüzü vardır bir ön yüzü vardır arka yüzüne baktınız mı bir şey göremezsiniz  ama ön yüzüne bakarsanız görürsünüz. ben o zaman da demek ki aday olduğumda arka yüzünden bakıyormuşum görememişim kendimi. Demek ki insanlarımız da bana güvenememişler sonuç itibarıyla, kıl payı da olsa kaybetmişim. Sonraki 3 dönemde de benim arkamda durdular güvenleri ile bana oy  verdiler,  bana oy veren vermeyen bütün mahalle sakinlerime  buradan teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Baştan dediğim gibi ilk 3 seçimde olmadı ama son 3 seçimde başardık. Benim görmediğimi insanlarımız görebilir benim duymadığımı vatandaşımız görebilir. Bu  manada kimseyi ayırmadan hizmetlerimizi yapmaya çalışıyoruz buradan  bütün  Yörükali mahallesi sakinleri başta olmak üzere bütün Mudanyalılara, bütün Bursalılara  sevgilerimi ,saygılarımı iletmek  istiyorum esenlikler diliyorum.
 
 Çocuklarımızı kahve köşelerinden kurtarmalıyız
 
Şimdi de Yörükali Mahallesi azalarından  Ahmet Başaran’ı tanıyalım?
Üç dönemdir azayım. Sayın muhtarımızın daha önceki kaybettiği seçimlerde de aza adayıydım Yörükali’de. Hayat burada çok güzel ama gençlerimiz maalesef kahve köşelerinde  kağıt oynamaktan başka yapabilecekleri bir şey yok . Halı saha çok önemli sonra çocuklar için çocuk parkı da çok büyük ihtiyaç çocukların oynayabilecekleri bir yer de yok.220 hane var köyümüzde, 650-700 civarında bir nüfusumuz var ayrıca. Dediğim gibi hayatımız yaşantımız burada çok güzel ama gençlerin ve çocukların oynayabilecekleri, spor yapacakları ,eğlenecekleri  yerler yok. Hem  Büyükşehirden, hem de  küçük şehirden olsun küçük şehirden kastım  bizim Mudanya Belediyesi her ikisinden de destek bekliyoruz. Büyükşehirden şimdi bir tane belediye otobüsü geliyor, sıcak asfalt yaptı, bir de dijital bir saat taktılar sağ olsunlar. Bizim sorunumuz tek dediğim gibi çocuk parkı ile halı saha. Bende buradan Yörükali Mahallesi sakinleri başta olmak üzere bütün vatandaşlarımıza  selamlarımı gönderiyorum.