Mutluluğun yolu Osmangazi'den geçti Mutluluğun yolu Osmangazi'den geçti
• Sayın muhtarım bizi öncelikle kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz. Muhtarım önce sizi tanımak isteriz. Mustafa Yargıç kimdir?  Sonrasında yaşadıklarınızla ilgili bilgi verirseniz sevinirim?
Ben  Mustafa Yargıç Hocahasan Mahallesi Muhtarıyım. Üç dönemdir bana mahallede yaşayan vatandaşlarımız tarafından görev ve yetki verilmekte, bende elimden geldiğince sorunları çözmeye çalışıyorum. Şimdi gelelim kurumlarla olan diyaloglarımıza sizlere onları da anlatayım. Bazı zorluklar çekiyoruz, neden bu zorlukları çekiyorsunuz derseniz istişarelerde yetersiz kalıyoruz. Tüm muhtar arkadaşlarımız gibi belediyelerden sıkıntımız var,  ilçelerden sıkıntımız var, İlçe başkanlarından tutunda  belediyelere kadar  zorluklar yaşamaktayız. 
Bunların en kısacası şu;  örneğin bir yazı gönderdiğimizde yazılarımızın geri dönüşü olmuyor. Cevabı bize gelmiyor. Bimer’e yazı yazmak zorunda kalıyoruz. Sayın cumhurbaşkanımızın talimatıyla bu sistem başlatıldı tüm kurumlara artık bu şekilde yazıyoruz.  
 
 
BİMER FAYDALI OLDU
Bu sefer Bimer'den bu kurumlara yazı gittiği zaman bizlere cevap geliyor. Ama daha önceden böyle bir şey yoktu. Örneğin 10 tane göndermişsek 3 tane cevap geliyordu gerisi gelmiyordu. Bimer olayı bizim için faydalı oldu çünkü yazmış olduğumuz resmi yazıların cevabı geliyor bizde vatandaşa bunu iletebiliyoruz.  
Bir şekilde bize uygun görülmemiş diye yazı geldiğinde vatandaşa bizde bilgi veriyoruz. O zaman ne oluyor vatandaşla muhtar ilgileniyor. Ama öbür türlü muhtar ne yapıyor oturuyor başka bir şey yapmıyor diye şikayet konusu oluyordu. 
 
MUSTAFA ESGİN’E TEŞEKKÜRLER..
AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Esgin ile bir araya geldik sorunlarımızı yakından dinledi. Yanında başkan yardımcımız, ilçe başkanımız ile birlikte sorunlarımızı dinledikten sonra da toplantının sonunda camimize götürdük. Osmangazi Belediyesinin birkaç sözü  vardı yapması gereken bunların yapılmadığını bizzat milletvekilimize ilettik, kendisi de ilgileneceğinin sözünü verdi. Metro istasyonunun yakınında çay bahçeleri var oradaki yeşillik alanları olduğu gibi kapatmışlardı bu konuda belediyeye defalarca yazı yazmama rağmen 10 senedir hiçbir işlem yapılmamıştı. Sadece idari para cezası yazdılar sorunu çözmediler. Bursa Milletvekilimiz sayın Mustafa Esgin’e anlattığımızda kendisi bana bizzat “olmaz böyle şey“ dedi. 
Başkan yardımcısına durumu gösterdi peşinden bir hafta içinde yeşillik alanlar komple yenilendi.  Şu anda ne masa konuyor nede oturuluyor, vatandaş yeşilliğin yok olduğunu gördü tente yapmışlar bunu da sayın milletvekilimiz gördü böyle olmaz dedi ve üç gün gibi kısa sürede bitirildi bu sorun. Şimdi ise artık orada yeşil alan var. Daha ilk defa mahallemize benim muhtarlık görevim süresince bir milletvekili geldi. Tabi ki buda bizi çok memnun etti. Çünkü milletvekili zaten vatandaşın sorunlarını yerinde dinlemeli bizleri de dinlemeli. Bundan önce yine AK Parti Milletvekili Hüseyin Şahin gelmişti oda seçim üzeri sadece seçimlerde mahalleleri dolaşmıştı. Ama seçimler sonrası ilk defa Mustafa Milletvekilimiz geldi ve muhtarların birebir sorunlarıyla ilgilendi. Ak Parti’de bir takım şeylerin değiştiğini anlıyoruz. Zaten sayın Cumhurbaşkanımızın kesin talimatı var şöyle ki, “Muhtarlarla iyi geçinin  sorunları bir kişiye bırakmayın” diye 
 
 
BOŞ ARSALAR SIKINTI YAŞATIYOR
Üç sokağımda boş arsa var, eski binalar yıkıldı ön tarafı boş buraya defalarca yazı yazmama rağmen belediye bir tel örgü bile çekmedi, bana verdikleri cevap bu bizim görevimiz değil mal sahibiyle görüşmeniz gerekiyor dediler. Otopark olsa iyi, gelen herkes molozunu, pisliğini oraya atıyor, bu sefer hem koku hem sağdan soldan defalarca şikayet ediyor komşular sonra bana halk “sen bunu yapamıyorsun sana oy vermeyeceğiz” diyorlar. Bende zor durumda kalıyorum.
 
4 BİNE YAKIN SURİYELİ GÖÇMEN VAR..
Benim mahallemde 850 hane kayıtlı sadece Suriyeli göçmen  var. Kayıt dışı olanlar hariç toplamda ortalama 3 bin ile 4 bin arasında Suriyeli göçmen mevcut. 38 tane sadece dükkanları var. Kavga oluyor mu bizim vatandaşlarımız nasıl kavga ediyorsa onlarda da oluyor aynısı, daha önceden bizlerle kavga ederken şimdi kendi aralarında kavga ediyorlar aldığımız duyumlara göre haraç meselesi var büyük iş  yerleri küçük iş yerlerinden haraç alıyorlar iddiası var. Suriyeli gençlerde uyuşturucu kullanımı da var. Bunların yanında genç evleri var ev tutuyorlar üç kişiyiz diye ama bir bakıyorsun on beş kişi olmuşlar tabii ki bunlarda vatandaşlarımızı rahatsız ediyor. Bizde en geç 01’de el ayak çekilir ama bunlarda gece yarısı 02-03 gibi saatlere kadar muhabbetleri oluyor binadaki gürültü nedeniyle çok şikayet geliyor.
 
• Sayın muhtarım mahallenizde acil ihtiyaçlarla eksikliklerle ilgili neler söylemek istersiniz?
 
DEPREM GELMEDEN DÖNÜŞÜM BAŞLAMALI..
Mahallemizdeki otopark sıkıntısı en baştaki problem,  ayrıca bizim buralarda  1970'li yıllardan itibaren evler yapılmaya başlanmış,  şimdi belediyelerimiz zannedersem TOKİ olayını aşağıdan başlatacakmış iyi güzel de aşağıdaki mahalleler zaten 2 kat, 3 kat, 4 kat, bilemedin 5 kat ve tek tapuları  var. Bizim buralardakiler  ise her bir binada 8 Daire, 10 Daire, 15 Daire, 27 daireye kadar yapılar var. Şimdi 27 Daire ile uğraşmak farklı, tek tapu ile uğraşmak farklı, ama ne var bizim aşağılara nazaran buraları daha eski mesela benim kendi evim 1974 senesinde yapılmış 3 katlı müstakil bir ev. Bir binanın, betonarme binanın ömrü 50 sene 50 senelik çok binamız var burada Allah göstermesin Bursa'da 6 ve üzeri şiddetinde  bir deprem olması durumunda şuradaki binaların  birçoğu yıkılır gibime geliyor. Bu bağlamda burada mutlaka binalar yıkılmadan kentsel dönüşümün bir an evvel başlanması lazım gelir diye düşünüyorum. Bu şekilde bir beklentimi var bilemiyorum. Bizim burada müteahhitlerin ada ada bu işleri  yapması gerekir, ama ada ada yapımın altından kalkamayacakları muhakkak. Burada 6-7 katlık binalar çok var burada imarda da en fazla 6 buçuk kat veriliyor ve asansör zorunluluğu getiriyorsun çok güzel bir şey, ama hemen yan tarafta biraz yukarılarda 22 kata kadar imar verilmiş olmasını da ayrıca not edelim. Bu bağlamda tabii altı buçuk katlı imarda müteahhitlere göre pek karlı gözükmediğinden girişimde bulunmuyorlar sonuçta kimse kar etmediği bir işe girmek istemez. Mutlaka bizim de buralarda  zeminin durumuna göre işte bazı bölgelerde 10 kat, bazı bölgelerde 12 kat, bazı bölgelerde 15 kat imar verilmesi durumunda müteahhitlerin de bu bağlamda girebilecekleri kat planlamalarının  yapılması lazım gibime geliyor.
 
KİRALAR NEDEN YÜKSELDİ
Ayrıca Suriyeliler gelmeden önce buralarda kiralık evler 400 lira 500 lira kadarken şimdi çok yükseldi. Sonuçta vatandaş Suriyelilere söyleniyor ama Suriyeliler üzerinden insanlar para kazanıyor.  Fiyatlar kiralık fiyatlar çok yükseldi bunları unutmamamız lazım. Bazı şeylerde biz Türk halkı olarak her şeyi kendimize yontmamamız lazım gelir. Ayrıca mahallemizde dükkan kiraları da çok yükseldi. FSM’de bile bu kadar yüksek kiralar yoktur. Suriyeliler işletme olarak dükkan olarak çalışmalar yapıyorlar kuyumcusu olsun, bakkalı olsun, manavı olsun, telefoncusu olsun çalışıyorlar. Pazar alışverişlerinde olsun, çarşı alışverişlerinde olsun bol alışverişle birçok durumda ekonomiye katkıları olduğu bir gerçek. 
 
 
•  Sayın muhtarım, bütün konulara değinmeye çalıştık. Son bir haftadır konuk olduğumuz muhtarlara sorduğumuz diğer bir soruda Barış Pınarı Harekatı ile ilgili düşünceleriniz ve mesajlarınız , bu konuyla ilgili neler söylemek istersiniz?
 
ASKERLERİMİZİN ALLAH YAR VE YARDIMCISI OLSUN..
Vallahi öncelikle askerlerimizin Allah yar ve yardımcısı olsun. Benim naçizane fikrimi soracak olursanız, bu operasyonla ilgili devlet büyüklerimizin Suriye devleti ile birlikte bizim Kuzeyden onlarında Güneyden girerek terör örgütlerini yok etmesi gerekirdi  diye düşünüyorum. Sonuçta terör çok önemli bir durum, mutlaka bu terörün bitirilmesi gerekmekte ve televizyonlarda gördüğümüz kadarıyla böyle ikili bir sıkıştırma yapılması durumunda çok daha kolay olacaktı diye düşünüyorum. En başta da söylemiş olduğum gibi Allah askerlerimizin yardımcısı olsun, ayaklarına taş değmesin.
 
•    Muhtarım, 3 seçime  girdiniz ve bu  seçimler de hep başarılı oldunuz. Son olarak röportajımızın da sonuna yaklaşırken, Mahalle halkına neler söylemek istersiniz?
 
VATANDAŞ OLAN BİTENİN FARKINDA
Mahalle sakinlerimiz neyin ne olduğunu görüyor, yapılan hizmeti de görüyorlar, yapılamayan hizmeti de görüyorlar. Fakat biz bir şeyler yapılsın diye beklerken bazı şeyler tersine gidiyor aslında vatandaş da bunun farkında, bu farkında olduğu şeyleri düzeltmeye çalışıyorlar ama düzeltemiyorlar. Ben Osmangazi Belediye Başkanı olsam kaç tane mahallem var Osmangazi'de? 136 mahallem var, muhtarım var. Bu 136 mahallenin sadece aşağıdaki mahalleler olarak görmemem  lazım, yukarıdaki mahalleleri unutmamam lazım. Ama Belediyemiz sağ olsun hep aşağılara önem veriyor niye aşağılara önem veriyor aşağılar yeni yapılanma olduğu için her şey var orada açıklık da var. Bizim buralarda biz bir şey istediğimiz zaman  “Yer gösterin yapalım” diyorlar. Yer olduktan sonra zaten yapılacak, burada belediyenin kamulaştırması var kamulaştırmanın  devreye girmesi lazım. Mahalle sakinlerimiz neyin ne olduğunu biliyor hepsinden Allah razı olsun, bu zamana kadar ben hangi kapıya gitmişsem  muhtarımız gelmiş diye buyur ediyorlar. İlk dönemde 2009 seçiminde 11 oy farkla kazanmıştım, 2014’te karşıma aday çıkmadı. 2019 seçimlerinde ise bayağı açık farkla Muhtarlığı kazandım. Seçim yarışlarının birbirimizi rencide etmeden saygı çerçevesinde olması lazım diye düşünüyorum. Son olarak 3 seçimdir bana güvenerek oy veren Bütün Hocahasan Mahallesi sakinlerine bütün Bursalılara saygılarımı, sevgilerimi göndermek istiyorum , esenlikler diliyorum.