Özlem ATAÇ

Koronavirüs etkisini göstermeye devam ederken alınan tedbirler artırılıyor. Milyonlarca vatandaşın merakla beklediği ücretsiz maske dağıtımına ilişkin açıklama da geldi. Sokağa çıkma yasağı kapsamı genişletilirken, toplu taşıma ve marketlere maskesiz girmek yasaklanmıştı. Daha önce PTT tarafından dağıtılacağı belirtilen ücretsiz maskeler, alınan yeni kararla birlikte eczaneler tarafından dağıtılıyor. Peki, pazartesi günü İstanbul ve Ankara’da eczacılar tarafından ücretsiz dağıtılmaya başlanan maskeler Bursa’daki eczanelerden ne zaman temin edilebilecek? Bu süreç nasıl işleyecek ve Bursa’daki eczanelerin son aldığı tedbirler nelerdir? Sorularımızı Bursa Eczacı Odası Başkanı Okan Şahin cevapladı.

ÖNCLİK ANKARA VE İSTANBUL

Maskelerin eczanelerden ücretsiz dağıtımının şu anda sadece İstanbul ve Ankara’da başladığını söyleyen Şahin, “Şu anda diğer illerde olan maskeleri öncelikli olarak İstanbul ve Ankara’da topladılar. Bu 2 ilde eczanelere maske sevkiyatları yapıldı. Eczane başına 500 adet maske gönderildi. Kişi başına 5 adet olmak üzere yaklaşık 100 kişilik bir maske gönderildi. Ve bu maskelerin dağıtımıyla ilgili de kriterler belirlendi. Belirli yaş gruplarına öncelik tanındı. Sistemden bununla ilgili en son yapılan çalışmada 57 ve 65 yaş arasındaki vatandaşlara öncelik şeklinde bilgi geldi. Bu vatandaşlarımızın telefonlarına bir kod gelecek ve kodla vatandaşlarımız eczanelere başvurarak ücretsiz maskelerini temiz edebilecekler” diye konuştu. 

BURSA’DA ÜCRETSİZ DAĞITIM YOK

Sınırlı sayıda gönderilen maskelerin aslında sıkıntılı bir süreci başlattığına değinen Şahin, “Eczane başına 100 kişilik maske gönderildi ve 101’inci kişi ne yapacak diye bir sıkıntılı durum da var. Çünkü bu maske sevkiyatının yaklaşık 2-3 haftada bir yenilenmesi düşünülüyor. Her gün maske sevkiyatı olmayacak gibi. Bununla ilgili çekincelerimizi ilettik, çözüm noktasında nasıl bir yol izlenecek bu konuda tam bir fikrimiz yok. Bursa’nın da olduğu diğer illerimizde bu uygulama ne zaman başlayacak bununla alakalı da şu anda bize ulaşmış bir bilgi yok. Öncelikle ecza depolarımızla bir ön görüşme yaptık, Bursa’da da başladığı zaman en hızlı şekilde eczanelerimize ve vatandaşlarımıza nasıl ulaştırabiliriz diye. Ama şu ana kadar Bursa’da bunun başlamasıyla alakalı bize ulaşmış bir bilgi yok. Ne zaman başlayacağını şu an bilmiyoruz” şeklinde konuştu. 

FİYAT SUİSTİMALİNE KARŞI ÖNLEM

Çare Büyükşehir'de Çare Büyükşehir'de

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklaması üzerine para ile maske satışının yasaklandığını söyleyen Şahin, “Para ile maske satılmaması uygulaması hem eczaneler hem diğer işyerleri hem de medikaller için geçerli. Bu uygulama üreticilerin bazılarının fiyat konusunda yaptığı suistimallere karşı alınmış bir önlemdir. Şu anda eczanelerden maske satışı yok. Bununla alakalı da Bakanlığımıza bazı taleplerimiz oldu. Biz Bakanlığın belirleyeceği bir fiyat üzerinden bir şekilde maske ulaştırabilme noktasında bir talepte bulunduk. Ama şu ana kadar bununla ilgili de bize dönmüş bir cevap yok. Bursa’da bir yandan maske satışı yasak bir yandan da birçok yerde maske zorunlu. Belediyelerimizle ve bazı kamu kurumlarıyla görüşmeler yapıyoruz. Onlar da ellerinden geldiğince ücretsiz maske dağıtımı konusunda bir şeyler yapmaya çalışıyor. Metro duraklarında ve pazar yerlerinde ücretsiz maske dağıtmaya çalışıyorlar ama talebi tamamen karşılama noktasında değiller maalesef. Vatandaşa maskesiz çıkılmaması söyleniyor ama maskenin satışı yasak, böyle bir çelişki içerisinde kalıyoruz biz de. Bir an önce bu duruma çözüm getirilmesi gerekiyor” dedi.

NETLEŞİR NETLEŞMEZ

“Vatandaşlarımızla karşı karşıya kalıyoruz. Eczanelerimize gelenlerin yüzde 80’i bizim uzun zamandan beri tanıdığımız insanlar, onlar da ne yapacağım diyor” diyen Şahin müşterilerine cevap veremediklerinden yakınarak, “Eczacılar Odası olarak çok güç durumdayız. Vatandaşlarımıza buradan seslenmek istiyorum. Vatandaşlarımızın ciddi anlamda bir maske talebi bulunmakta. Şu anda Bursa’da eczanelere ulaşmış ücretsiz maske dağıtımı ile alakalı bir durum yok. Biz zaten durum netleşir netleşmez hemen çalışmalara başlayacağız. Bu sebeplerle vatandaşlarımızın eczanelere gidip ücretsiz maske gelip gelmediğini sormalarına gerek yok. Gelir gelmez zaten tüm medya kurumlarıyla iletişime geçerek gerekli duyuruları yapacağız. Ama şu anda bulaş riskini azaltmak için eczanelere yok yere gidip de ne kendilerini yorsunlar ne de risk altına girsinler. Ücretsiz maske eczanelere ulaşmadı” ifadelerini kullandı.

VİRÜSLE SAVAŞ KOLAY DEĞİL

Bursa Eczacı Odası olarak meslektaşlarının her zaman yanında olduklarını belirten Şahin, oda olarak virüsten korunmak için eczanelerde alınan önlemleri ise şöyle anlattı: “Geçtiğimiz ay eczanelerimizi uzun süren bir dezenfeksiyon sürecinden geçirdik. Meslektaşlarımıza bulaş riskini azaltmak için gözlükler gönderdik. Meslektaşlarımızın maskeleri temin edilmiş durumda. Meslektaşlarımız şu anda maske kullanır haldeler. Birçoğu tek kullanımlık önlükler, bone ve eldiven kullanmaya özen gösteriyor. Eczanelerimizde sosyal mesafeyi koruma amaçlı vatandaşlarımızla aramızdaki mesafeyi minimum 1 metre ve 2 metreye çıkarmakla ilgili çalışmalarımız var. Eczanelerimize girecek hasta sayısını 3’ten fazla olmayacak şekilde düzenlemeye çalışıyoruz. Mümkünse teker teker almaya çalışıyoruz. Çünkü bazı eczanelerimizin büyüklükleri çok fazla olmadığı için tek tek vatandaşları içeri almaları konusunda uyarılar yapıyoruz. Virüsle savaş kolay bir şey değil. Maalesef Türkiye’de meslektaşlarımızdan vefat edenler oldu. Bunlar kolay şeyler değil. Bizler sağlıkçı olarak hizmet vermek için ve devamlılığı için elimizden ne geliyorsa yapmaya çalışıyoruz. Ciddi anlamda risk altındayız. Bu riski mümkün olduğunca ailelerimizden de uzak tutmaya çalışıyoruz. İnşallah ülke olarak bu virüsü atlatacağız.”