İzzet GÜNAY

TÜRSAB’da seçim zamanı yaklaşırken muhalefette ses yükselmeye başladı. Konuyla ilgili TÜRSAB 2. Başkanı ve Yön. Krl Üyesi Bursa Selam Tur İşletmecisi Hasan Erdem ile görüştük.

Hasan Bey şu anki yönetim ile ilgili eleştiriler var. Sizin de fikrinizi alabilirmiyiz?

Elbette, tüm arkadaşlarla istişare içindeyiz zaten bu konu için. TÜRSAB’ın içinden ve dışından muhalefet cephesini oluşturan adaylar şu an adaylıklarını açıklamasalar da eleştirilerini her platformda belirtiyorlar. Bir ben yaptım oldu anlayışıyla tek başına alınan kararlar uygulaması var ve bundan son derece rahatsızız. Artık başkanlık ve tek adamlık yok. TÜRSAB’ı hep birlikte, hep beraber her türlü menfaatten uzak, acentelerin geleceği için yönetmek var. Artık acenteler geleceklerini tayin etmek için doğru düşünmek zorundalar. Yoksa acentecilik bitecek diye defalarca uyarılarımız oldu ama sonuç alamadık. Bundan en büyük zararı Türk turizmi görecek. Zaten hızla gelişen teknoloji acentelerin karşısında ‘haksız rekabet’ koşulları yarattı. Artık ekmeğimizi korumak için aklımızı başımıza alma zamanı, ‘Değişim zamanı geldi’ diyen çok arkadaşımız var.

TÜRSAB ÜZERİNDEN NEMALANMAYA SON 

Peki, adaylar belli mi?
Açıklanmasa da TÜRSAB Başkan adayı olan 5 arkadaşımızın önümüzdeki günlerde ortaya çıkarak birlikte hareket edeceklerini tahmin ediyorum, ya da biliyorum diyebilirim. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un da ‘turizmde birlik’ peşinde koşarak tüm sivil toplum kuruluşları arasında ‘konsensus’ oluşturma gayretinin örnek olduğu söyleniyor. Şimdilik bu 5 adayın adı verilmiyor ama arkasında TÜRSAB’ı bugünlere getiren güçlü kişilerin, duayenlerin ve acentelerin saygınlığını kazanan, ‘sözlerinde durduklarını’ defalarca ispat eden kişilerin ve yönetimin içinde gidişe karşı olan kişilerin yer aldığı konuşuluyor. 

AYDINLIK GÜNLER İÇİN
Muhalefet cephesi, TÜRSAB ve üyesi 10 bine yakın seyahat acentesini aydınlık günlere çıkarmak istediklerini belirterek “Artık TÜRSAB üzerinden nemalanma sistemine son vermek istiyoruz. Koltuğa oturacak arkadaşlarımız TÜRSAB’ı güzel günlere taşımak zorundalar. Bu Türkiye turizminin geleceği için hayati öneme sahip bir oluşumdur” gibi birçok eleştirive ses yükselmeye başladı diyebilirim ve bende çok haklı oldukları yerler var diyorum.

‘DEĞİŞİM GEREK’ DİYEREK GELDİLER AMA!

Muhalefet cephesini oluşturan arkadaşlarımız tepkilerini şöyle belirtiyorlar: TÜRSAB Başkanı FiruzBağlıkaya ve ekibinin seçim öncesi acentelere ‘Bize değişim gerek’ derken kendilerini değiştirip, verdikleri vaatlerin hiçbirini yerine getirmediğini, 10 maddelik vaatleri rafa kaldırarak başka işler peşinde koştuğunu ileri süren muhalefet cephesi “Kendilerine oy veren 220 acenteyi aldattılar” dediler. FiruzBağlıkaya’nın koltuğa oturduğu günden itibaren acentelere hizmet yerine, Başaran Ulusoy’un yönetiminde eleştirdiklerini kendisi yapıyor. FiruzBağlıkaya’ nın TÜRSAB’ın parasıyla gezerek gelecek seçimin propagandasını yaptığını belirtenler şunları anlatıyorlar: “Yaklaşık 17 aylık sürede 150’ye yakın plaket dağıtarak ‘plaket başkan’ oldu. Ayrıca her toplantıda konuşmalarından kimse bir şey anlamıyor. Yasadan bahsediyor, anlatamıyor ve geçiştirme politikası sürdürüyor. Kimseyi konuşturmuyor, her şeyi o biliyor. İtiraz edenlerin üzerine ise birisinin dediği gibi ‘çeşitli yollarla baskı politikası’ uyguluyor” vb. çok fazla eleştiriler var. 

BAKANLIK TURİZMDE BİRLİK DİYOR

Daha bitmedi, dahası var… Muhalefet cephesindeki arkadaşlarımız, bir acente diyor ki; TÜRSAB Başkanı FiruzBağlıkaya’nın koltuğa oturduktan sonra hayal dünyasında yaşıyor. Bakan oldu, başbakan oldu, neredeyse Cumhurbaşkanı olacak ama acenteler kan ağlıyor.  Aklını yasaya takmış. Yasa ise acenteciliğin sonunu getirecek maddelerle dolu. Allah’tan Bakan Ersoy gönderdiği taslağı kabul etmedi ve ‘turizmde birlik’ için revize ediyor. Zaten kurulma çalışmaları süren Türkiye Turizm Geliştirme ve Tanıtma Ajansı, TÜRSAB’ın hükmi şahsiyetini ortadan kaldırıyor.

BAŞKAN YANLIŞLARINI DÜZELTMELİ

Peki, neler olacak? Sorunlar anlaşıldığı üzere dağ gibi…

TÜRSAB Başkanı FiruzBağlıkaya yaptığı yanlışlarla gündemden düşmüyor. 18 yıl süren Başaran Ulusoy yönetimini, seçim öncesi verdiği vaatler ve yürüttüğü politikalar sayesinde deviren FiruzBağlıkaya, seçimden sonra adeta gözden kayboldu. TÜRSAB Başkanı olarak ilk zamanlar Ankara’dan ayrılmadan Kültür ve Turizm Bakanı’nın düzenlediği tüm resepsiyonlara katılıp, şimdilerde ise yakın arkadaşım dediği Mehmet Ersoy’un davetlerinde yer almaması, akıllarda soru işareti bırakıyor. Peki, ne oldu da değişim hareketini birlikte başlattığı bakan ile ters düştü?Bu soru herkesin merak konusu TÜRSAB’da.

YAPILAN YANLIŞLARDAN BİHABER
Yaklaşık iki yıl süren icraat döneminde, yönetimde birlikte çalıştığı isimlerin taslağını bile görmediği, yapılan yanlışlardan bihaber, başka siyasi rollerin ve koltukların peşinden koştuğu gelen bilgiler ve söylenen eleştiriler arasında. Bu yıl Japonya’da Türkiye Turizm yılı ilan edildi. Heyette TÜRSAB Başkanı FiruzBağlıkaya yer almadı. Bunun, Rusya ile kriz çözülüp turizm başladığında TÜRSAB eski başkanının bu heyette bulunmamasından ne farkı var? Tabii ki farkı yok! Yani TÜRSAB turizmde yok!

ÇABA HARCANIYOR ANCAK…
Ülkemizde daha iyi turizm yapabilmek adına, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı kurulması için çaba harcanıyor. Bu çok sevindirici bir haber olmasına rağmen, Türk turizmi adına hala rüştünü ispat edemeyen TÜRSAB bu duruma karşı çıkıyor. Çünkü ajansın üyesi dahi olmadığı için! Bunun arkasında yine koltuk sevdası bulunuyor.

Bursa’da gençler yılbaşına şarkılar eşliğinde girdi Bursa’da gençler yılbaşına şarkılar eşliğinde girdi

SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNE DAİR
Başkan Bağlıkaya, TÜRSAB üyesi tüm acentelerin menfaatlerini bırakıp, bakan olacağım diye TÜRSAB’ın kendi bütçesini kullanarak şehir şehir gezerken, hükümet çalışıyor, Kültür ve Turizm Bakanı çalışıyor, milletvekilleri kanun teklifi hazırlıyor ama tabi ki seçim telaşında olan Bağlıkaya’nın bu olanlardan haberi dahi yok! Bağlıkaya, bakanlıktan yasa çıkmasını bekliyor. Her konuşmasında Kültür ve Turizm Bakanı’na yükleniyor. ‘Yasa çıksa bile, Sektörde yaşanan tüm sorunlar yeni yasa ile bir anda çözülebilecek mi?’ Peki, yasa çıkmazsa Bakan bey mi sorumlu olacak? Ülkemizde çıkan hangi yasa, bir anda devrim yarattı da çıkacak yasa bütün eksiklikleri bir anda düzeltebilecek?

HATALAR SUÇLAMAKLA GİZLENMEZ
Bugün dünya görüşü farklı olup bulunduğu STK’ların haklarını sonuna kadar koruyan öncülerimiz var. Barolar Başkanı Metin Feyzioğlu’na başkanı olduğu birliğin sorunlarını Cumhurbaşkanımız ile görüşerek takip etti ve sonuçlandırdı. Böyle hedeflerinin peşinden koşan başkanlara ihtiyacımız var. Yoksa başkalarını suçlayarak hatalarımızı gizleyemeyiz.