Fulya YILDIZ 

Bu kez ‘Endüstri 4.0/ Dijital Dönüşüm Platformu'nun öncülüğünde BUSİAD Evi’nde “Dijital Dönüşüm ve Tekstil” masaya yatırıldı. Konuk ise Almanya Teknik Tekstil Enstitüsü direktörü Prof. Thomas Gries idi. Gries’ten önce söz alan Endüstri 4.0/Dijital Dönüşüm Platformu Koordinatörü Tuncer Hatunoğlu, “İnsanoğlu tarihi boyunca kendi kas gücüyle yapacaklarını, farklı bir kaynak kullanarak yapmaya ve yaşam kalitesini yükseltmeye çalışmış. Öncelikle mesela hayvanları evcilleştirmiş. Sonra 1850’li yıllara buharın gücünden çok bambaşka bir şekilde yararlanmış. Ve bu dönemi de I. Sanayi Devrimi olarak adlandırmış. Elektrik, otomasyon ve elektronik dönemi bu zinciri daha sonra bu sistemin halkaları olmuş.. Şimdi artık milenyum çağında 4. Sanayi Devrimini konuşuyoruz” hatırlatması yaptı. 

KASTAN BEYİN GÜCÜNE
BUSİAD’teknik analizleri ve ar-ge çalışmaları   üzerine yaptığı araştırmalar sonrasında 4. Sanayi Devrimi’de artık insanın kas gücüyle bir şeyler yapmasının aşıldığını ve beyin gücünü aşma çabası içinde olduğunu fark ettiklerini dile getiren eden Hatunoğlu şunları söyledi: “Yaptığımız çalışmaları 4 ana kola ayırdık. İlk olarak üyelerimizin nasıl bir stratejik plan yapması gerekir? 
İkincisi, teknolojiler konusunda üyelerimizi bilgilendirmek. 
Üçüncü olarak eğitim ve 
Dördüncü olarak da Uludağ İhracatçı Birlikleri ile Dijital Dönüşüm Mühendisi Yetiştirme Programı başlattık. 
Son olarak da işletme sahiplerine farkındalığı aşılama çabası içindeyiz.” 

Çilek köyünde hasat başladı Çilek köyünde hasat başladı

BERABERLİK VE DAYANIŞMANIN ALMANYA’DAKİ GELİŞİMİ
Ve BUSİAD’ın Almanya’dan gelen konuğu Prof. Thomas Gries de, “Dijitalizasyon – Dijitale geçmek yada geçmemek” ana temasıyla yaptığı sunumda, konuşmasına 50 yıl önce Türkiye’den Almanya’ya göç eden işçilerin bir kısmının tekstil sektöründe, bir kısmının da maden yatakları gibi alanlarda çalıştığını söyledi. Atatürk’ün sözlerinden de alıntılar yapan Gries, “Medeniyet yolunda başarı yenileşmeyle gelir” sözünü hatırlatarak şöyle devam etti:  “Toplumun isteklerinden yola çıkarak, sağlık, mobilite, çevre, bina ve yaşam, bilgi teknolojisi gibi alanlarda çalışarak, yapılan projelerde doğru malzemelerin kullanılmasını hedefliyor ve nasıl üretileceğine karar veriyoruz. Günün sonunda da, bilgiyi öğrencilere ve endüstri partnerlerimize aktarıyoruz. Dört uluslararası lokasyonda hizmet vermekteyiz; Ansan-Güney Kore, Bursa-Türkiye, Aachen-Almanya ve Augsburg-Almanya.”