Ahmet KUNDAKCI
Nilüfer Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (NİLSİAD) ve Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi (NOSAB) tarafından düzenlenen buluşmaların önceki günkü konuğu olan Vehbi Varlık öncelikle mesleki eğitimin önemine vurgu yaparak konuşmasına başladı. Meslek lisesi mezunlarını tabir yerindeyse sanayinin tam göbeğine çekmek gerektiğini dile getiren Varlık, “Bu eğitim yuvalarımızı hiçbir zaman gözden çıkaramayız. Ekonomik ve sivil toplum örgütleri meslek eğitimi ve liseleri üzerine birlikte proje üretmeli. Eğitim revizyonları bu minvalde yapılmalı. Bu konun gelişiminde ilk adımı atan kurumlardan olan Bursa Ticaret Sanayi Odası'nın ‘Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi Projesi’ çok değerlidir” dedi.

VE İNOKSAN MACERASI

Öğrencilik hayatı boyunca eğitim ile iş hayatını birlikte götürdüğünü söyleyen Varlık, öncelikle iş hayatına atıldığında üretimin, pazarlamanın her kademesinde yer aldığı ve bunu gönüllü olarak yaptığını dile getirirken, sonraki meslek yaşantısında bunların çok büyük faydasını gördüğünü söyledi. Varlık, her iş adamı gibi kendisinin de bir hayali olduğunu anlatırken bu hayal yolculuğunu şu şekilde özetledi: "Öncelikli hedefim Anadolu’nun ilk endüstriyel mutfak şirketini kurmaktı. Bu nedenle İstanbul’dan hiç düşünmeden Bursa’ya geldim ve İnoksan’ı kurdum. Başlayış o başlayış ve bugüne kadar inanılmaz başarılara imza attık özellikle mutfak sektöründe... Türk damak tadıyla Türk mutfağını dünyaya tanıtmak için çıktığımız yolda, İnoksan Akademi ile aşçılarımıza eğitimler verdik ve ürünlerimizi kullandırma fırsatı sunduk. İhracata yönelik oranımızı yüzde 50’ye ulaştırma yolunda emin adımlarla çalışıyoruz.” 

İKİNCİ NESİL YAŞAYAMIYOR

Günümüzün en önemli sorunları arasında aile şirketlerinin yüzde 70’inin ikinci nesle geçemediğinin altını çizen Varlık, "Bu yaşadığımız ülke için de çok büyük bir milli servet kaybı. Öyleyse yeni nesilleri vakit kaybetmeden işe hazırlamalısınız. Çocuklarınızı yetiştirmelisiniz. Yetki ve sorumluluk vermelisiniz. Dediğim gibi benim için bu milli meseledir. En büyük hatalarımızdan biri de şirketi ailenin kasası olarak görmektir. Bunun da Türkçe karşılığı 'siz kurumsal olamadınız' demektir” ifadelerini kullandı. Peki, Varlık'ın başarıyı yakalama adına verdiği tavsiyeler nedir:  "Önünüze hedef koyun. Risk alın ve asla pes etmeyin, vazgeçmeyin. Farklı olun, farkındalık oluşturun, sürekli gelişimi kollayın. Her şartta pozitif olun ki etrafınıza olumlu enerji yansısın. Ve tabii ki giyim ve kuşamınıza da özen gösterin." Ve bu güzel sohbetin ardından katılımcıların sorularını yanıtlayan Vehbi Varlık’a, adına dikilen ağacın sertifikası verildi.