Kuru fasulye Dünya 13’üncüsü oldu Kuru fasulye Dünya 13’üncüsü oldu

Ulaş Girgin

Taste Atlas isimli dünya lezzetleri hakkında araştırmalar yapan yemek kültürü web sitesi bu sefer de farklı kültürlerin çorbalarını oyladı. Oylama sonucunda 50 adet ürünün yer aldığı listede ülkemizin tescilli lezzetlerinden mercimek çorbası Japonya’dan tonkotsu ramen ve Polonyadan zurek çorbasından sonra 3. sırada yer aldı.

Türkiye’den sadece mercimek çorbasının yer aldığı listede liderliği alan Japonya’dan 5 lezzet, Polonya’dan ise 4 lezzet yer alıyor. Aynı sitenin yaptığı dünyanın en iyi mutfakları listesinde liderliğin sahibi olan İtalya’nın pasta e ceci isimli lezzeti ise 50. sıradan listeye girebildi.

Ülkemizde her evde yapılan ve birçok kişinin severek tükettiği mercimek çorbasına hepimiz aşinayız. Peki gurmelerin oyları ile bu mükemmel lezzeti geçmeyi başaran diğer iki dünya lezzetinin içeriği nasıl?

Tonkotsu ramen

ramen

Tonkotsu ramen, et suyu, taze erişte, yumurta sarısı ve yumuşak et parçalarından oluşan bir çorba çeşididir. Bu çorba genellikle canlılık vermesi amacıyla taze soğan, gevrek ve farklı bir lezzet vermesi amacıyla bambu filizleri ve nori deniz yosunu, tat profilini zenginleştirmek için de mısır eklenerek servis edilmektedir. Son zamanlarda bu çorbaya kızarmış susam veya sarımsak yağı eklemek de popüler hale gelmiş ve çorba için yeni bir seçenek oluşturmuştur.

Zurek çorbası

çorbaaaaa

Zurek çorbasının içeriğinde ise jambon, sosis ve patates parçaları yer alıyor. Bu çorbanın ilginç yönü mutfağımızdan aşina olduğumuz ekşi mayalı ekmek hamuru kullanılarak yapılan kase şeklinde bir ekmeğin içinde servis ediliyor oluşu. Ekşi ve tuzlu bir tada sahip olan zurek çorbasının içine servis edilmeden önce bir de haşlanmış yumurta ekleniyor.

Editör: Ulas Girgin