Özkan YILDIRIM

  •      Aziz Bey öncelikle başarılı çalışmalarınızın devamını dilemek istiyorum, sizi tanıyarak röportajımıza başlayalım isterseniz. Sonrasında da sorularımızı yöneltelim sizlere.


BİZİM İÇİN HER ŞEY PARA DEĞİL

Öncelikle bizlere böylesine güzel bir fırsat tanıdığınız için ben de sizlere teşekkür etmek istiyorum. Ben Aziz Narçiçek, 1979 yılında Diyarbakır'ın Hani ilçesinde doğdum. Evliyim 3'ü erkek biri kız  dört çocuk babasıyım. Burada kardeşlerim Özkan, Veysi ve Ferhat'la beraber çalışmalar yürütüyoruz. 2000 yılında Bursa'ya geldik, eskiden  oto alım satımın yanı sıra kaporta geçmişimizde vardı. 2000'li yılların başında tekstil hızlı olduğundan tekstil işine girdik, tekstil ayrıca baba mesleği olmasından dolayı tabii önceliği ona verdik. Bu işe girdik ama çalışmalarımız umduğumuz gibi gitmedi. Tekstil  sektöründen çıkmadan önce araştırmalar yaparak Otomotiv Orijinal Yedek Parça sektörüne geçiş yaptım, tabi öncesinden altyapıyı da hazırladığımı ayrıca belirtmek istiyorum. Yedek parça konusunda Bursa'da açığı gözlemlemiştim, boşluk olduğunu bildiğimden bizde bu sektöre geçiş yapalım dedik. Biz şu an Türkiye geneline hitap ediyoruz, ülkenin kuzeyine, güneyine, doğusuna, batısına her yere hitap ediyoruz, bütün bölgelere yedek parçalarımızı kargo ile gönderiyoruz. Bu konu ile ilgili birçok reklamda yaptık. Kendimizi insanlarımıza halkımıza iyi bir şekilde tanıttık. Müşterilerimize parçanın istedikleri  gibi olmaması durumunda ya da yanlış olması durumunda iade seçeneği de sunduk. Tabii bu tür kolaylıklar güzellikler bu işi yapan  meslektaşlarımızla bizler arasında  gerçekten güzel bir sinerji oluşturdu. Bizim burada 2010 model sonrasındaki bütün marka ve modellerin yedek parça aksamlarını  bulabilirsiniz. Arabayı oluşturan parçalar yani kaporta aksamı farları, kapıları, tamponu, çamurlukları, bagaj kapağı, aynaları gibi parçalardan satışlarımız oluşmaktadır.

YAN SANAYİYE VERDİĞİNİZ PARALAR BOŞA GİTMESİN

     Aziz Bey, size herhangi bir marka araç geldiğinde, ihtiyaç duyulan parçaları hemen stoklarınızdan   bulabiliyor musunuz? Yoksa dışarıdan da tedarik desteği alıyor musunuz?

Şimdi şöyle bir şey; Çıkmada bütün parçalar vardır diye bir kaide yok. Sonuçta bütün markalar, bütün modeller binlerce belki de on binlerce değişik çeşitte parça var. Biz burada mekaniğe girmiyoruz, elektrik aksamına girmiyoruz, iç aksama girmiyoruz onlar da daha değişik bir branşlar. Kazalı olarak az hasarlı olarak gelir onları yaparız. Kaportaya işlem yapmıyoruz onu kaportacılar yapıyor. Düzeltilip boyatılmış oluyor,  en büyük avantajı ise orijinal olması ve daha iyi oturmasıdır. Yan sanayiden kat be kat iyidir. Yan sanayiden yedek parçasını alan arkadaşlar ilerleyen süreçte o parçayı çıkartıp orijinal çıkma parça taktırmak istiyorlar. Böylelikle yan saniyeye vermiş oldukları para da boşa gitmiş oluyor o yüzden benim buradan ısrarla otomobil kullanıcılarına tavsiyem orijinal çıkma yedek parçaları dışında kesinlikle araçlarında hasar ya da herhangi bir sıkıntı oluştuğunda kullanmasınlar.

ÇIKMA ORİJİNAL PARÇALAR İLE ARACINIZIN DEĞERİ DÜŞMEZ

  •    Peki Aziz Bey, herhangi bir kazaya karışmış ya da diğer nedenlerden dolayı aracında hasar olmuş  kişilere tamirat sürecinde ne gibi tavsiyelerde bulunmak istersiniz?

Kaza yaparak ya da çeşitli doğal nedenlerden dolayı hasar almış aracın, öncelikle kaportacıya gitmesi gerekiyor. Kaportacı usta araç sahibine ihtiyaç duyulan parçalarla ilgili listeyi verdiğinde o listeyi aldığı zaman ilk önce uğrayacağı yer çıkma orijinal parçacısı olmalıdır. Sıfıra gittiği zaman muhtemelen yan sanayi parçaları vereceklerdir servise gittiği zaman ağır hasarda işliyorlar ayrıca arabalara. Bu durumda aracın fiyatı 20 bin lira, hatta modelli araçlar daha da fazla düşüyor çıkma orijinal alınması her zaman daha avantajlı hem aracın daha kaliteli işçilikle çıkması bakımından hem de fiyatının düşmemesi açısından çok önemli. Çıkma orijinalde eğer aracın parçaları 3000 liraya  çıkıyorsa, sıfır yan sanayi 5-6 bin lira tutar ortalama. 0 orijinal olan parçalar ise 10 bin lirayı geçebilir. Burada çıkma orijinal ile hem aracın değeri düşmediği gibi iyi bir ustanın çalışmasıyla çok daha uzun yıllar aracı güvenle  kullanma durumunda da kalacaklarını  unutmasınlar. Bu durumda elbette kaportacı Usta'nın çalışması ,çalışma yeteneğinin de çok önemli olduğunu ayrıca değerli otomobil sahiplerine belirtmek istiyorum.

İNTERNETTEN PARÇA SİPARİŞİ VERMEYİN

Son olarak otomobil  kullanıcılarına  diğer önerim şehir dışından sadece internet üzerinden fotoğraflarla bildirilmiş parçaları almasınlar, ödemede  yapmasınlar çünkü bu konuyla ilgili birçok durumla karşı karşıya kalan insanlarla karşılaştık. İnsanlar internet üzerinden siparişleri vermişler parasını da ödemiş olmalarına rağmen  sonrasında  sipariş ettikleri parçalar  gelmediği gibi muhatap da bulamamışlar. Bu da önemli bir husus diye düşünüyorum.

  • Hayatınızdan memnun musunuz Aziz Bey? Bir süre tekstil işine girmişsiniz sonrasında orada umduğunuzu  bulamayıp, otomobil yedek parça çıkma sektörüne geçiş yapmışsınız.

SIKI DENETİM ŞART

Her insanın hayatında keşkeler vardır. Elbette herkes hayatından memnun dur diye bir şey yok ama şükretmek lazım. İşi değiştirirsin ,umduğunu bulamazsın hayat bu sonuç itibarıyla karşına  bir şeyler çıkacaktır. Elbette şükretmek lazım şükürsüzlük iyi bir şey değil sonuç itibarıyla. Ama bir değerlendirme yapacak bulursam bu sektöre 10-15 yıl önce girmiş olsaydık çok daha iyi olurdu gibime geliyor .Şöyle söyleyeyim 2005 yılı ile 2017 yılı arasında çıkma işi şov  yapıyordu ama ne zaman ki sökme parça iç piyasaya girdi hacizli araçlar vs piyasaya girdi piyasa zayıflamaya başladı .Büyük rakamlı araçların ufak tefek paralara satılarak bu şekilde  piyasaya girmesi tabii bizim işlerimiz içinde kötü oldu diyebilirim. Bu bağlamda tabii bütün esnaf kardeşleri mi kastetmiyorum, çünkü bunu kaportacısı da yapmaya başladı araç kesimini hacizli olsun çıkmacıları bazıları da yapıyor maalesef. Bu konuyla ilgili mutlaka ilgili devlet birimlerinin önlem alması lazım, denetimleri sıkılaştırmaları lazım diye düşünüyorum. Herkes kendi vicdanı ile baş başa sonuç itibarıyla bunun hesabını Allah'a verecekler.

Mutluluğun yolu Osmangazi'den geçti Mutluluğun yolu Osmangazi'den geçti

VİCDANIN RAHATSA SORUN YOK

Biz de şöyle bir şey çoluğumuza çocuğumuza helal götürelim insanlar memnun kalsınlar o şekilde çalışma yürütüyoruz kesinlikle üç kuruş  ,beş kuruş  fazla kazanmak için başka yollara başvurmuyoruz burada. Ne iş yaparsam yapayım tek hedefim az olsun çok olsun hiç fark etmez ama vicdanım rahat olsun dışarıya parçayı verirken de detayını anlatıyoruz. Kişilere  örnek veriyoruz bir müşteri geldiğinde tampon lazım olduğunda Allah göstermesin kaza yaptığında seçenekleri sunuyoruz şu parçanın  fiyatı şu, şu  parça şu fiyata, şu şu kadar diyerek parçanın temizliğine göre onlara öneriler sunuyoruz elimizden geldiğince onları yönlendirmeye çalışıyoruz, aydınlatıyoruz insanlarda böylelikle öğrenmiş oluyor ününü görmüş oluyor. İyi olan kaportacı arkadaşlarımıza  yönlendiriyoruz onları. Her türlü burada elimizden geldiğince onlara danışmanlık yapıyoruz, yönlendirici oluyoruz. Sonuçta bu çalışmalarda taş atıp kolumuz yorulmuyor biraz çenemiz yoruluyor  ama insanları aydınlatmak en öncelikli hedefimiz…Diyerek konuşmasını tamamladı..

Her hangi bir orijinal yedek parça ihtiyacınızda değerli okuyucularıma tavsiyem Aziz Oto Çıkma’ya uğramadan tasarrufta bulunmayın, çünkü gerçektende bu sektörde parçaların fiyatları oldukça yükseldi ve ayrıca bu işi yapan güvenilir işletmelerde azaldı. Gönül rahatlığıyla bütün dostlara, okuyucularıma Aziz Oto Çıkma’yı öneriyorum iletişim bilgileri ise şöyle...

Otosansit 39. Blok  C12 Sokak No :96

İrtibat Telefonları  :0 224 341 16 21

0 536 305 77 21

0537 396 43 21

0531 743 08 20