Zihin ve Beden Sağlığının Korunmasında Beslenme Bilinci konulu sempozyumun açılış konuşmasını yapan KASAV Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Gülhan Cengiz, “Tıp çok hızlı ilerleyen bir bilim dalı. Amacımız sağlıklıçılar arasında dayanışma oluşturmak ve toplum bilinci geliştirmek. 2011 yılında ‘Okula Geç Kalma’ projesiyle başlayan ve sonrasında toplumun her kesiminden kadın ve çocuğa yönelik araştırmalarla devam eden çalışmalarımız Türkiye’nin her yerine ulaşma hedefiyle devam ediyor. Bu yılki bahar sempozyumumuzun konusunu beslenme bilinci olarak belirledik. Basına yansıyan haberlerin ne kadar sağlıklı olduğundan, beyin ve bağırsak sağlığı ilişkisi ve takviye edici gıdalara kadar tüm konuları bilimsel programımıza aldık. Beslenme hayatın devamı için olmazsa olmaz, ancak yaptığımız hatalar bazen hayatımızı tehlikeye atıyor. Doğru ve dengeli beslenmenin yolu içe farkındalıktan geçiyor” diye konuştu.

ONKODAY'dan serviks tartışmalarına son nokta ONKODAY'dan serviks tartışmalarına son nokta

ZAYIFLAMAK DEĞİL ALIŞKANLIKLAR KAZANMAK

Psk. Dyt. Hatice Kübra Işıldar ise, zayıflamanın bir baskı haline döndüğünü, önemli olanın zayıflamak değil, buna yol açan yanlış davranışların değiştirilmesi olduğunu söyledi. Işıldar, “Zayıflamak için bir süre diyet yapan kişi, istediği kiloya ulaşıp diyeti bırakınca eski kilosuna tekrar döner. Bu kısır döngü, gıda ile kişi arasında önce bir yoksunluk duygusuna ardından daha da kuvvetlenen bir aşka dönüşür. Kişi yemeden duramaz. Burada önemli olan davranışı değiştirmektir. Bunun için her lokmayı fark etmek, her lokma için şükretmek önemlidir” diye konuştu.

BAĞIRSAKLAR İYİ ÇALIŞINCA MUTLULUK HORMONU ARTAR

Sempozyumda beyin ve bağırsak sağlığı konusunda sunum yapan Gastroentroloji Uzmanı Prof. Dr. Metin Başaranoğlu, ikinci beyin olarak adlandırılan bağırsak florasındaki mikrobiyotanın sağlıklı tutulmasının son derece önemli olduğunun altını çizdi. Vücuttaki serotonin hormonunun yüzde 80’inin bağırsak duvarından salgılandığını söyleyen Başaranoğlu mutlu olmak istiyorsanız doğru beslenin şeklinde konuştu. Prof. Dr. Başaranoğlu “Pazara çıkın ve orada gördüğünüz mevsimin sebze ve meyvelerini alın, evinize getirin. Çiğ ya da pişirerek fark etmez, sebze ve meyve yiyin. Günlük lif alımınız 35-40 gram civarında olmalı. Bu ortalama boyda 10 havuç kadardır. Bu miktarı tüm meyveler sebzeler arasında paylaştırarak tüketin. Evde yapılmış yoğurt ve yine evde yapılmış az tuzlu turşu çok değerlidir. Bunu da sofralarınıza düzenli olarak getirin. Böylece kendinizi hem bedenen hem de zihnen sağlıklı hissedeceksiniz. Yapılan araştırmalar bağırsakların sağlıklı olması durumunda pek çok hastalığın kendiliğinden iyileşme yoluna girdiğini gösteriyor. Bu hastalıklar arasında sedef gibi toplumda görülme sıklığı yüzde 3-4’e ulaşmış hastalıklar da var. Mikrobiyota sağlıklı ise kaygınız, stresiniz azalır, mutluluğunuz artar” dedi.(İHA)