Özlem ATAÇ

Korona virüs salgını ülkemizde hızla yayılmaya devam ederken, birçok kez sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. Sokağa çıkma yasağında sağlıkçılarımızın, basınımızın yanında en büyük fedakarlığı fırıncılarda üstlendi. Vatandaşına hem ekmek yetiştirmek hem de vatandaşın dışarı çıkmaması için ekmekleri mahalle mahalle dolaştıran fırıncılarımız bu dönemde ne gibi tedbirler alıyor, Ramazan ayının vazgeçilmezi pide fiyatları nasıl, sokağa çıkma yasağında pide dağıtımı nasıl olacak ve fırıncılarımızın maske ile dezenfektan ihtiyacı nasıl karşılanıyor? Bu sorularımızın cevabını Bursa Fırıncılar Odası Başkan Vekili Şenol Gürcüoğlu, yanıtladı.

TEDBİRLERİMİZİ EKSİKSİZ ALDIK

BTSO'dan önemli adımlar BTSO'dan önemli adımlar

Salgının Türkiye’ye gelmesinden sonra canla başla çalıştıklarını belirten Gürcüoğlu, “Ramazanla alakalı odamızın üyelerine öncelikle sosyal mesafe durumunu anlattık. Mutlaka uygulanması gerektiğini hatta bununla alakalı biri tarafından yönlendirilmesi gerektiğini söyledik. Paketlenmeyi tezgahtarlarımız yapacak kasada ayrı bir kişi duracak. Kasada duran kişinin kesinlikle pide ve ekmeğe eli değmeyecek. Bununla alakalı bu önlemimizi de aldık. Fırınlarımızda dezenfektan uygulaması yapılıyor, bütün çalışanlarımız maskelerini takıyor. Vatandaşlarımıza gerekli uyarıları bir döküm halinde sıraladık camlarımıza yapıştırdık. Bununla alakalı fırıncılar odası olarak tedbirlerimizi aldık” şeklinde konuştu.

PİDEDE MAHALLE MAHALLE DAĞITILACAK

“Bakanlığımız bizden sokağa çıkma yasağı olduğu günlerde halkımızın evde kalmasını, fırıncılarımızın bütün vatandaşlara, her mahalleden 4 dağıtıcı olacak şekilde gerekli açıklamayı yaptı” diyen Gürcüoğlu, “Bizde fırıncılar odası olarak dedik ki her fırın esnafı kendi çapında önlemleri alacak vatandaş fırına gelmeyecek. Vatandaşımızın isteği doğrultusunda ekmek çeşitlerini pide de olmak üzere teslim edecek. Herkesin duyarlı bir şekilde yardımcı olmasını belirttik. 4-5 kat yukarda oturan yaşlılarımız var, bu konuda da ya sepet sistemi kullanıyoruz ya da fırıncımız kendi yukarı çıkarıyor. Sokağa çıkma yasağı olduğu günlerde ekmeği pideyi biz dağıtacağız, kesinlikle vatandaşlarımız fırınlara gelmesinler. Bu konuda araç sayılarımızı fazlalaştıracağız” diye konuştu. 

GİRDİLER ARTSA DA

Pide fiyatlarında geçen seneyle bu sene arasında yüzde 15 fark bulunduğunu belirten Gürcüoğlu, “Bursa’mızda 210 gram pidenin fiyatı sade pide 2 TL, 420 gram sade pidenin fiyatı da 4 TL. Susam ve yumurta farkları 1 TL’dir. Geçen seneye bakıldığında yüzde 15 zam görünüyor. Aslında girdilere bakıldığında yüzde 18-20’lere varan giderlerimiz yükseldi ama fırıncı esnafı olarak halkımız için fedakarlıkta bulunuyoruz” şeklinde konuştu.

BELEDİYELERİMİZDEN YARDIM BEKLİYORUZ

Gazetemiz aracılığıyla çağrıda bulanan Gürcüoğlu, “420 civarı Bursa’da fırın bulunmakta. Fırıncılarımız maske bulmakta sıkıntı yaşıyor. Üyelerimiz bu konuda zorlanıyor ve bize şikayetlerde bulunuyor. Her fırında 8-10 tane personel bulunuyor. Ramazan ayında bu daha da yükseliyor. Bu personellerin 3 saatte bir maskelerini değiştirmeleri gerekiyor. Bizim bu maskeleri karşılamamız lazım. Aynı zamanda dezenfektanda karşılamamız gerekiyor. En azından şu dönemde belediyelerimizden bu konuda yardım bekliyoruz. Önlemlerimizi alırken bunlarda güvenlik tedbiri, temizlerinde zorlanıyoruz. Ramazan ayı geldi, vatandaşlarımız sabırsız, sosyal mesafeyi aşabiliyorlar. Buradan hem vatandaşlarımıza tedbiri elden bırakmasınlar diyoruz, belediyelerimizden de maske ve dezenfektan konusunda yardım bekliyoruz” ifadelerini kullandı.