Ulaş Girgin

Kişiselleştirilmiş kahvaltı çeşitleri gününüzü etkileyebilir Kişiselleştirilmiş kahvaltı çeşitleri gününüzü etkileyebilir

Dünyanın çoğu tarafından hem taze hem de paketli hali ile severek tüketilen patates cipsinin ortaya çıkış serüveni oldukça ilginç.

firinda-patates-cipsi-fb

Patates cipsinin mucidi olarak kabul edilen George Crum’un başına 1853 yılında pek de hoş olmayan bir olay geliyor. Amerika’da aşçı olarak çalıştığı restoranda bir müşteri sipariş ettiği kızarmış patateslerin çok kalın olduğu düşüncesi ile yemeğinden memnun kalmıyor ve tabağı mutfağa geri gönderiyor. Crum müşterinin isteğini yerine getirerek patatesleri daha ince kesip tekrar kızartıyor fakat müşteri kızarmış patateslerin bu halini de beğenmeyip tekrar mutfağa gönderiyor.

patates-cipsi-kossek

Bunu saygısızlık olarak algılayan Crum müşteriye ders vermek adına patatesleri çatal batırılamayacak kadar ince doğrayarak bol tuz ve baharat eşliğinde gevrekleşecek kadar kızartıyor. Müşterinin beklenmedik şekilde kızarmış patatesin bu halini çok beğenmesi ile bu incecik patatesler Crum’un çalıştığı restoranın menüsünde bir ürün olarak yerini alıyor.

images-65

Kısa süre sonra kendi restoranını açan Crum, kardeşi Kate Wicks ile bu atıştırmalığı geliştirerek standart bir incelik oranında sabitliyor ve patates cipsi Crum’un restoranının en sevilen ürünlerinden biri olarak popülerleşiyor.

08chips600.1

Bir süre sonra ülkede benimsenen patates cipsi paketlenerek satılmaya başlıyor ve 17. Yüzyılın ikinci yarısından sonra bazı Amerikan ailelerinin gelir kapısı haline geliyor.

Editör: Ulas Girgin