Gülin ÖZDEMİR

Bursa’da vatandaşlar kiralık ev bulmakta zorlanıyor. Fahiş fiyatlar ödemeye razı olanlar yine de kiralık daire bulamıyor.  Maliyetler yükseldiği için müteahhitler yeni projelere başlamak istemiyor. Son dönemde yeni inşaatların başlamaması ve pandeminin ardından düğünlerin patlaması, yüz yüze eğitimin başlaması ve kentsel dönüşümde fiyatların artmasına sebep oldu. A Gazete olarak bu konuyla ilgili Bursa’da hizmet veren Emlakçılarla konuştuk.

DURUM BURSA’DA FARKLI DEĞİL

Erikli’de hizmet veren Usta Gayrimenkul firma sahibi Adem Usta, “Ekonomik pahalılıktan dolayı Müteahhitler inşaat işi yapamıyor. Bu bile tek başına konut sektörünü etkiledi. İstanbul’da bu konuda büyük patlama yaşandı. Durum Bursa’da da farklı değil. Önceden bir Emlakçı’nın elinde 20-30 tane boş daire bulunurdu. Suriyelilerin Türkiye’ye gelişi, yüz yüze eğitimin başlaması, Pandemiden sonra düğünlerin fazla olması gibi sebepler yüzünden Bursa’da kiralık evler boş kalmamaya başladı” dedi.  Usta sözlerine şöyle devam etti: “Kiralık ev isteyen müşterilerimiz ofislere isimlerini yazdırıp sıraya giriyorlar. Vatandaş yatırımdan uzak duruyor. Kirası yüksek olan ev için bile sıraya giren var. Sırada kaç kişinin olduğu önemli değil hepsi ‘önceliği bize verin’ diyor.”

MÜŞTERİLERİMİZİ GERİ ÇEVİRİYORUZ

Öğrencilerin geliyor olmasından dolayı talep patlaması yaşadığını ifade eden Görükle’de hizmet veren Yıldız Gayrimenkul firma sahibi Can Yıldız, şöyle konuştu: “Şuan sektör fazlasıyla hareketli. Öğrenciler erkenden evleri tutular. Kira fiyatları da bayağı arttı. Hatta ev aramak isteyen müşterilerimizi geri çevirmek zorunda kalıyoruz. Talep giderek daha da artacak.”

FIRSATÇILIK YAPANLAR VAR

Yıldırım’da Gayrimenkul Danışmanlığı yapan Abdullah Al, “Mal sahipleri kira oranı neyse 2 katına çıkardı. Bizim elimizden gelen bir şeyde yok ama yüz yüze eğitim açıldığı için bazı mal sahipleri de fırsatçılık yapmıyor değil. Bu yüzden ciddi anlamda sıkıntı var. Çünkü şu zamanda evi önce kim görüyorsa o tutuyor. Tanıdık yoksa kiralama şansınız azalıyor. Mal sahipleri artık daha da seçici, Depozitolar bile yükseldi. Kiralık sorununu çözmek için sektör temsilcileri bir ortak akıl arayışında bulunmalı” dedi.

TALEBİ KARŞILAYACAK KONUT YOK

Globalcity Akademi Gayrimenkul firmasında Emlakçılık yapan Kamuran Enç ise, “Ortalama sıfır daire 800 900 bin TL. Bu sebeple insanlar kiraya çıkmak istiyor. Evlilik. Atama, tahin dönemleri de etkili oluyor. Bursa göç alan bir şehir. Sanayi şehri olduğundan gelenler kolaylıkla iş bulabiliyor. Bu yüzden talep artıyor. Talebi karşılayacak konut yok. Maliyetler artınca Müteahhitler inşaat yapmıyor. 9 Eylülde iş bırakma grevine gidecekler. 7 yıldır Emlakçılık yapıyorum. Artık bu işi profesyonel yapıyoruz. 1500 TL’ye bile kiralık dair bulmak zorlaştı. Akşamdan gelen daire sabahında tutuluyor. Buna pandemiden sonra yapılan düğünlerin, kentsel dönüşümün, yüz yüze eğitimin başlaması, İnşaat maliyetlerinin artması ve konut stokunun azalması insanların alım gücü düşmesi vs birçok etkisi var. Artık bu konuda İstanbul’dan farklı değiliz” dedi.

DAHA ÖĞRENCİ BASKISI OLACAK

Bursa Emlak Müşavirleri Esnaf Odası Başkanı (BEMO) Erdal Çelebi, “Kiralık ev bulmakta büyük sorun yaşıyoruz. İş anlamında şuanda bizimde hareket alanımız dar. Öğrenci baskısını daha yemedik. Öğrenci baskısıyla da fiyatlar daha da artacak. Ev sahipleri rakamları daha da arttıracak. Buna etken pandemiden dolayı sıkışmış bir süreç. İnşaat hızımız yavaşladı. Ciddi anlamda göç var. Bunlarda tabi derinden etkiledi” dedi.

Uludağ Enerji’den elektrik güvenliği farkındalığı Uludağ Enerji’den elektrik güvenliği farkındalığı

İNŞAATLARIN YAPIMI AZALINCA…

Mudanya Esnaf Sanatkârlar Odası Başkanı Ertan Abdulazizoğlu ise yüzüne bakılmayacak evlerin kira fiyatlarının yüksek olduğunu söyledi. Abdulazizoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Kiralık evlere fazla talep var. Emlakçı internete daireyi koyuyor. 1 saat sonra kaldırıyor. Bunun sebepleri daha önce pandemiyle alakalı okulların açık olmamasından kaynaklı dairelerin boş olması. Şimdi okullar açıldı üniversiteler açıldı talep arttı. Bir de arz talep meselesi yani şuan inşaat maliyetleri çok yüksek olduğu için yeni inşaatların yapımı da azaldı. Azalınca da fırsat bu fırsat diye ev sahipleri yüksek fiyattan vermeye gayret ediyor.