Ulaş Girgin

2015 yılında kurulup 2018 yılında yayın hayatına başlayan, içeriğinde yemek eleştirmenlerinin incelemeleri, popüler, lokal ve geleneksel yemeklerin araştırmaları bulunan deneyimsel bir çevrimiçi seyahat rehberi olan Taste Atlas bu kez de birçok yemek eleştirmeni ile dünyanın en iyi donuk tatlılarını oyladı.

maraş 2

50 ürünün bulunduğu listede ülkemiz kültürünün ana ögelerinden olan Kahramanmaraş dondurması 5 üzerinden 4,6 puan alarak 3. sırada yer aldı. Listenin birinciliğinin sahibi olan ürün 4,7 puan ile süt, yumurta, şeker, gül suyu, safran, vanilya ve antep fıstığından yapılan bir İran dondurması olan Bastani Sonnati oldu. 2. sırada ise dondurmaya çok benzeyen, süt, tarçın, karanfil, kurutulmuş hindistancevizi, şeker ve yumurta sarısının bir kombinasyonu ile yapılan ve bir Peru tatlısı olan Queso Helado yer aldı.

maras-dondurmacisi-one-cikan

Köfte çeşitlerimiz dünya listelerinin üst sıralarında Köfte çeşitlerimiz dünya listelerinin üst sıralarında

Oylama sonucunda Taste Atlas’ın web sitesinde ve sosyal medya hesaplarında paylaşılan Kahramanmaraş dondurması şöyle anlatıldı. “Maraş şehrinden geldiğine inanılan Türk dondurması diğer çeşitlerinden, erimeye karşı direnci ve özellikle yoğun, çiğnenebilir dokusu ile ayrılıyor. Bu nitelikler temel süt ve şeker karışımına sakız reçinesi ve salep isimlerinde iki koyulaştırıcı madde eklenmesi ile sağlanıyor. Kahramanmaraş bölgesindeki dondurma tipik olarak diğerlerine göre daha fazla salep içeriyor. Bu nedenle bazıları tarafından kesme dondurma olarak adlandırılıyor ve bu dondurma bazı kişiler tarafından çatal ve bıçak kullanılarak tüketiliyor.”

İtalya'dan 23 ürün

Oylamanın en çok öne çıkan ülkeleri 23 ürün ile listede yer alan İtalya ve 10 ürün ile listede yer alan Birleşik Devletler oldu. İlk 5’e girmeyi başaran diğer ülkeler ise 4. sıradan Frozen Custard ile Birleşik Devletler, 5. sıradan ise Sorbestes ile Filipinler oldu.

Editör: Ulas Girgin