Özlem ATAÇ 
Bursa merkezli olup 27 il ve 12 ülkede temsilciliği bulunan, düşüncenin özgürlüğünden yana olan, bireylerin ve insanlık yararına olan düşüncelerin temsilcisi olan Türkiye Düşünce Kulübü (TDK), fikir üretmek, proje ve etkinlik yürütmek için faaliyetlerine büyüyerek devam ediyor. 2009 yılında Bursa Düşünce Kulübü olarak kurulan ama bir ay önce Türkiye Düşünce Kulübü olarak merkez olan kulübün Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Yakut, gazetemize TDK’yı anlattı. “Biz söz söylemekten öte gerçekte yararlı bir şey yapabilir miyiz, insanlık adına bir şeyleri harekete geçirebilir miyiz düşüncesiyle yola çıktık" diyen Yakut, “Bir insanın başarısı düşüncesi ve fikriyatıdır. Onu yürütebiliyor ve onun mücadelesini yapabiliyorsanız başarılısınızdır” dedi. 

KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ İLK KONUŞAN TDK
Kuruldukları günden bu güne hiçbir kamu kurumundan maddi destek almadıklarını belirten Yakut, “Bizdeki anlayış bir STK ile bir yerlere gelmek değil, bir STK ile birçok hizmeti geliştirip insanlığa hizmet ettirebilmektir. Bu anlayışın kurulduğumuz günden bu güne uygulamasını yaptık. Hiçbir kamu kuruluşundan madden destek almadan manen de yanlarında bulunmadan ama Türkiye ile ilgili birçok meseleyi açık yüreklilikle ortaya koyduk. Kimin ne dediğine bakmadan, kimin ne söyleyeceğini düşünmeden, fikrimizi ve yararlı işlemleri nasıl yapılabileceğini farklı projeleri nasıl ortaya koyabileceğimiz ortak birçok çalışma yaptık. Kentsel dönüşümü biz konuştuğumuzda Türkiye konuşmuyordu. Ulaşımı biz konuştuğumuzda Bursa konuşmuyordu. Yönetimdeki arkadaşlarımızla beraber zihinsel engelli çocuklarımız için 3 yıla yakın eğitim çalışması yürüttük” diye konuştu. 

BENİ VE BENCİLİ BIRAKIP İNSANLIKTA BULUŞTUK
“Düşünce Kulübü, Kur’an-ı Kerim’de geçen ‘Düşünmez, akıl etmez misiniz?’ ayetine dayanarak çıkılan bir yoldur. O zaman düşünmez ve akıl etmez misiniz ayetine dayanarak, akıl edip insanların meselelerine inmemiz ve onlarla ilgili çalışmalar yapmamız lazım diyerek yola çıktık. Ben Doğanbey TOKİ'lerinin yapıldığı dönem AK Parti İl Başkan Yardımcısı olmama rağmen Doğanbey projesine karşı çıkanlardan birisiyim. Bursa’nın kalbine hançer saplandığını, Bursa’nın yeşilliğinin yok edilmek istendiğini belirtmiştim. Bugün de biz hiçbir siyasi parti ya da STK’ya karşı değiliz ama fikriyat olarak şehrimize ve yaşadığımız coğrafyaya katkı koymuyorlarsa onları eleştirmek yerine proje ve fikirle destek veriyoruz. Bizim maksadımız ne bağcıyı dövmek ne de üzümü yemek. O üzüm salkımlarını çoğaltarak adaletli bir şekilde insanlığa paylaştırmaktır. Birçok atasözünü bu şekilde kendimize örnek aldık ve değiştirdik. Yani beni ve bencili bırakıp ortak payda insanlıkta buluşalım dedik” şeklinde konuştu.  

BTSO'dan önemli adımlar BTSO'dan önemli adımlar

Doğrunun Peşinde Olanlar Bir Araya Gelirse
“TDK olarak Türkiye’de 27 ilde resmen atanmış çalışan il temsilcimiz var ama bunu çok yakında 60’a çıkaracağız” diyen TDK Genel Sekteri Fatih Okumuş ise “12 ülkede temsilcimiz bulunmakta. Bizim aslında büyüme veya teşkilatlanma gibi bir derdimiz yok. Bizim gibi düşünen, bir şeyleri başarma hevesinde olan, dünya için insanlık için bir derdi olan insanları bir çatı altında toplamaya çalışıyoruz. Çünkü sayımız az, doğrunun peşinde koşacak insanların sayısı az. Ne kadar birbirimizi bulursak, ne kadar birlikte hareket edersek o kadar bu yaklaşımı büyütebiliriz diye düşünüyoruz. Bizim yolumuz şöyle, kişinin bir doğrusu vardır ama bu kişinin doğrusu aynı zamanda ailesinin de doğrusu olmalı. Aynı çevresinin de doğrusu olmalı. Yani kişi kendisinin doğru olduğu noktada toplumla, ailesiyle, inancıyla, evrenle, dünyayla çatışmamalı. Çünkü doğru birdir aslında, doğru tektir, eğer bunlarla çatışıyorsa mutlaka bir sıkıntı vardır” şeklinde konuştu.