Bursa AFSİAD’dan TÜBİTAK BUTAL’a ziyaret Bursa AFSİAD’dan TÜBİTAK BUTAL’a ziyaret
Tüm Etkin Girişimci İşadamları Derneği (TESİAD) Hollanda Temsilcisi Fikret Gür ve Hollandalı Türk İş Adamı Güven Budak; TESİAD Genel Başkanı M. İlyas Bozkurt’u makamında ziyaret etti. TESİAD Genel Merkezi’nde gerçekleşen ziyarette TESİAD Genel Başkanı Bozkurt, Avrupa’da yaşayan Türk nüfusunun çok ciddi bir potansiyel oluşturduğunu söyledi ve “Doğu Avrupa’ya Türkiye’den giden 6,5 milyon kişinin 4,5 milyonu Ruhr Bölgesinde yaşıyor. Bu bölgeye odaklanarak yapılacak çalışmalar son derece önemli. Ayrıca Avrupa’daki Türklerin çocuklarıyla bu rakam 15 milyonu bulabiliyor. Bu kardeşlerimizle yapılacak ticari ve kültürel işbirliklerinin çok faydalı olacağını düşünüyorum. Batı Avrupa’ya Doğu Avrupa’yı da ilave ettiğimiz zaman 30 milyona yakın çok büyük bir potansiyel ortaya çıkıyor. Bizim bugüne kadar Avrupa’da yaptıklarımız lobicilikten öteye geçemedi. Bizim lobicilik değil diaspora yapmamız lazım. Diasporanın en önemli saç ayağı banka desteği, medya desteği ve iş adamları teşkilatıdır. Bu üçlü yapıyı bizim Avrupa’da güçlendirmemiz lazım. Avrupa'daki Türk vatandaşlarımız bu üç konuda desteklendiğinde oradaki iş adamlarımızın çok güzel çalışmalara imza atacaklarına inanıyorum” dedi.
 
YENİ NESİL DAHA LİBERAL
“Başarılı olmak istiyorsak tarafsız ve bağımsız olmalıyız. Bu yüzden cumhuriyet, demokrasi, hukukun üstünlüğü ve seküler laiklik bizim kırmızı çizgimizdir. Bu kavramları ve Atatürk’ü tartışmaya açmayız. Metehan, Alp Er Tunga neyse Atatürk odur” vurgusu yapan Bozkurt, “Sürdürülebilir stratejilerimiz için bizlerin iki şeye odaklanması lazım. Birincisi insanları dinine, partisine, ideolojisine göre ayırım yapmadan ancak dürüst ve güvenilir iş adamlarından oluşan bir network kurmalıyız. İkincisi; geleceğimiz için akademik çalışmalara, özellikle yüksek lisans ve doktora çalışmalarına önem vermemiz lazım” ifadelerini kullandı.
 
ASİMİLE OLMAMALIYIZ ENTEGRE OLMALIYIZ
Bozkurt, Avrupa’nın geleceğine ilişkin stratejik tespitler de yaptı: “Avrupa birliği içinde doğan yeni nesil, ulus milliyetçiliği anlayışından bıkmış durumda. Yeni nesil sınırların kalkmasını istiyor. Daha liberal bir gençlik geliyor. Bunu dikkate almalıyız. Diğer bir konu da asimilasyonla entegrasyonu birbirine karıştırıyoruz. Bu yüzden aileler, gençlerimiz asimile olmasın diye uğraşırken entegrasyonu sağlayamıyor. Böyle olunca da hem Türkler başarılı olamıyor hem de Avrupalıların Türklere bakışını olumsuz yönde etkiliyor. Mesela Hollanda’nın özel bir gününde oradaki Türklerimizin bir elinde Türk bayrağı, bir elinde Hollanda bayrağı sallayarak bu şenliklere katılması tüm Hollandalıların kalbini fetheder.”
 
TARAFSIZ, BAĞIMSIZ VE NET BİR DURUŞ
TESİAD Hollanda Temsilcisi Fikret Gür de, Avrupa’da yapılacak çalışmalarda tarafsızlığın önemine vurgu yaptı ve TESİAD’ın Avrupa’da bu kadar güzel karşılanmasının en önemli nedeninin tarafsız, bağımsız ve net bir duruş ortaya koymasından kaynaklandığını söyledi. Ziyarette söz alan Hollandalı Türk iş adamı Güven Budak ise “Birlik olduğumuz takdirde Avrupa’nın geleceğinde Türkler de söz sahibi olacaktır” şeklinde konuştu.