Advert
Kış aylarında hastalıklara karşı nasıl beslenmeliyiz?
Salih Kaba

Kış aylarında hastalıklara karşı nasıl beslenmeliyiz?

Soğuk havalarla birlikte bizimde beslenme alışkanlıklarımız da değişiklikler oldu. Bu değişikler neler ve nasıl önlem almalıyız?

1- SU: Bu aylarda gözlemlenen en büyük sorunlardan biridir. Yazın yeterince su tüketemeyen kişiler sadece terlediklerinden dolayı su alımını az da olsa gerçekleştiriyorlardı. Ama bu soğuk dönemde neredeyse hiçbir şekilde su tüketemiyorlar. 3 gün su içmeyi unutan insanlar biliyorum. Unutmayın arabanın yakıtı benzin, insanın yakıtı 'SU'dur. Vücut fonksiyonlarınızın daha sağlıklı bir şekilde çalışmasını istiyorsanız günde 13-14 bardak su içmelisiniz.

2- C VİTAMİNİ: Olmazsa olmazlarımızın arasındadır. Hastalıkların karşısında duran bir vitamindir. Bağışıklık sisteminizi güçlendirir, cilt ve saç sağlığı bakımından da çok önemlidir. Limon,portakal, greyfurt, ıspanak,karnabahar,kara lahana,bezelye gibi besinler çokça c vitamini içerir. 

 

3- BALIK: Protein bakımından mükemmel, içinde bulundurduğu yağ da bir o kadar sağlıklı ve kaliteli bir besin kaynağıdır. A, K ve D vitamini deposudur. En iyi D vitaminini biz  güneşten sağlarız ama kışın bu durum biraz zorlaşır. Bunun için haftada 2-3 balık tüketmeyi unutmayalım.

 

4- PROBİYOTİK: Vücut içindeki zararlı bakterilerin çoğalmasını durdurmaya yardım eder. Ayran, süzme peynir, yoğurt, lahana turşusu ve kefirde bolca bulunur.

5- POSA(LİF): Kan şekerini dengeler,bağırsak sağlığını korur. Sindirim sistemini düzenler ve doğru çalışmasını sağlar. Açlık hissini geciktirir, kabızlık riskini azaltır. Armut, elma, portakal, yulaf ezmesi, ay çekirdeği, kırık bezelye, yeşil fasulye ve enginarda bolca bulunur.

BİZİ TOK TUTAN BAHARATLAR...

1- Zencefil: Kış aylarının olmazsa olmaz baharatı olan zencefil soğuk algınlığına çok iyi gelmesiyle bilinir.

Sindirim sistemini düzenler, mide dostudur ve tok tutan baharatlardandır.

2- Karabiber: Ülkemizde en çok tüketilen baharatlar arasında yer alır.

Yemeklere ve çorbalara katıldığında tok tutan özelliği ile kilo vermeye yardımcıdır.

Ayrıca vücutta rahatlamaya, boğaz ağrılarının geçmesine de yardımcıdır.

3- Karanfil: Genelde ağızda çiğnenerek kullanılan karanfil, vücudun şeker ihtiyacını karşılamada oldukça faydalıdır.

Bu sayede de tokluk hissi verir.

4- Zerdeçal: Metabolizmayı hızlandırmada oldukça etkili olan zerdeçal, iştah kesme özelliği ile de bilinir.

Şeker ihtiyacını azaltır ve sindirim sistemini düzenler.

5- Kekik: Diyet listelerinde oldukça fazla kullanılan kekik, kan yağlarının azaltılması için kullanılmaktadır.

Genelde kekik suyu şeklinde ayrana veya meyve suyuna karıştırılarak tüketilen kekik yağ yakmada ve tok tutmada oldukça başarılıdır.

Az miktarda tüketilmesi gereken kekik suyu sindirimi kolaylaştıran bir etkiye sahiptir.

6- Tarçın: Kan şekerini dengelemede çok faydalı olan tarçın uzun süre tokluk hissi veren baharatlar arasındadır.

Şeker isteğini dengeleyen ve metabolizmayı hızlandıran bir etkiye sahiptir.

Meyvelerin ve tatlıların üzerine serpiştirilerek kullanılabilen tarçın ağız kokularının giderilmesinde de yararlıdır.

7- Kimyon: Genellikle kuru baklagillerle tüketilen kimyon da tok tutan baharatlar arasındadır.

Bu baharatlar yemeklere aşırıya kaçmadan eklendiğinde tokluk hissi verecektir.

 

DİĞER YAZILAR
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500