Ulaş Girgin

Hayatın içindeki somut veya soyut herhangi bir şey beyin tarafından tehlikeli olarak algılandığında bu his direkt olarak amigdalaya iletilmektedir. Amigdala, beyindeki limbik sistemin bir parçasıdır. Bu bölge duygusal hafıza ve duygusal tepkilerin oluşmasında birinci role sahiptir. Amigdala herhangi bir tehdit anında doğrudan fiziksel tepkileri devreye sokacak şekilde gelişmiştir.  

Beyinde başlayan savunma gereksinimi vücuda aktarılıyor

Uzmanların yaptığı araştırmalara göre beyin, korkuya verilecek tepkinin mantıklı olduğuna karar verirse vücudu acil savunma ve koruma planı için harekete geçiriyor. Beyin, vücudu çevik ve güçlü hayatta kalma hareketlerine ve göğüs, mide bölgelerindeki hayati organları koruyan kasları savunmaya hazırlamak amacıyla sinyaller gönderiliyor. Dolayısıyla stresli durumlarda göğüste ve midede gerginlik hissedilebiliyor.

Görenler şaşırdı: Tavuk mu horoz mu Görenler şaşırdı: Tavuk mu horoz mu

Diğer yandan sinir hücreleri adrenalinin kan yolu ile organlara ulaşması için adrenal bezini tetikliyor. Bu durum organların korku tepkisine maruz kalma oranını artırıyor. Yeterli kan akışının sağlanması için sinir sisteminden gelen sinyaller kalbin atış hızını artırıp kasılmaları da şiddetlendiriyor.

Artan kaygı döngüsü

Korku esnasında oluşan bedensel duyumlar omurilik yoluyla tekrar beyne aktarılıyor. Tehlikeye karşı halihazırda harekete geçmiş olan beyin göğüs ve mideden gelen içgüdüsel tepkileri tekrar işliyor. Yani fiziksel duyumlar, artan bir kaygı döngüsüne sebep olabiliyor. Beyin vücutta oluşan kargaşa nedeniyle korku hissini artırıyor.

Korku ve kaygı hissi ilk önce beyinde başlasa da beyin vücutsal fonksiyonları harekete geçirdiğinden korku hissi vücuda da etki ediyor. Fakat vücuttaki etkiler tabii ki tekrar beyin aracılığı ile algılanıyor.

Editör: Ulas Girgin