Ulaş Girgin

Kahvaltı sofranıza yakışır lezzet 'Fransız krep' Kahvaltı sofranıza yakışır lezzet 'Fransız krep'

Taste Atlas’ın dünyanın en iyi sakatat yemekleri listesi bu sefer Türk takipçiler tarafından tepki çekti. 50 ürünün bulunduğu sıralamada Yunanistan’dan kokoretsinin 4,6 puan ile ilk sırayı alıp kokoreçin 4,3 puan ile 3. olması akıllara şu soruları getirdi. Yunanlar bu yemeği bizden mi çaldı? Kokoretsi ile kokoreçin farkı nedir? Sizler için araştırdık.

Kokoreç ve kokoretsi aynı şey değil mi?

Taste Atlas sitesinin kendi açıklamalarına göre ismi ve görünüşü itibariyle bu iki yemek tam anlamıyla aynıymış gibi görünseler de öyle değiller. “Kokoretsi ilk sırayı alırken kokoreçin neden dördüncü olduğu merak edilebilir. Bu aynı yemek değil mi? Kısaca hayır. Her ikisinin de şişte pişirilen sakatat yemekleri olmasına rağmen bazı önemli farklılıklara sahipler. Yunan mutfağında yemeğin içinde akciğer, böbrek, yürek, karaciğer gibi kuzu sakatatları kullanılırken, Türkiye versiyonunda ince ve kalın bağırsağa ek başka bir sakatat kullanılmamaktadır. Pişirme aşamasında Türkler sadece bağırsak kullanırken Yunanlılar içini, ciğer, böbrek, yürek, ekmek ve baharat ile doldurur.” açıklaması ile merak edilen soruları aydınlatan site aynı zamanda şu sözleri de eklemektedir:

613b264286b24433e83220a6

“Adil olmak gerekirse bu sakatat yemeği hem Türk hem de Yunan mutfakları tarafından benimsenmiş olan iki tarafın da kendi benzersiz dokunuşlarını eklediği bir sakatat yemeğidir. Coğrafi ve tarihi olarak bağlantılı olan kültürler arasında benzer yemeklerin paylaşılması alışılmadık bir durum değildir.”

Editör: Ulas Girgin