Sevinç ÇELEBİ

Burcu Üzümcüler’in moderatörlüğünü üstlendiği ve iki bölümden oluşan “Yasalarımız Var” oturumuna, “İstanbul Sözleşmesi” olarak anılan “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi” uygulamasını izleyen mekanizma olan Grevio Süreci’nin Başkanı Prof. Dr. Feride Acar ve Prof. Dr. Kadriye Bakırcı konuk olarak katıldı ve ilk oturumun konuşmacılarıydı.  


İSTANBUL SÖZLEŞMESİNİN
ÖNCESİ VE SOHNRASI

Panelin birinci oturumunda, Prof.Dr.Feride Acar ve Prof.Dr.Kadriye Bakırcı, İstanbul Sözleşmesi imzalanması ve sonraki süreç ile Türkiye üzerinde İstanbul Sözleşmesi yaptırımları; Türkiye’de kadına yönelik şiddetle mücadelede yasalar ve uluslararası sözleşmeler; İstanbul Sözleşmesi’nin kadına yönelik şiddetle mücadelede kadını güçlü kılan yönleri, hukukçuların dikkate alması gereken kısımlar, İstanbul Sözleşmesi’nin 6284 sayılı yasayı destekleyen ve güçlendiren yönlerini anlattılar.


UYGULAMADA VAKA ÖRNEKLERİ
Panelin ikinci oturumunun başlığı ise “Yasaların uygulanmasında vaka örnekleri” idi. Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun’un da izlediği ikinci bölümde Av. Hülya Gülbahar konuştu. Av. Gülbahar, “İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasanın uygulamasında örnekler, nafaka yasası süreci, örgütlerin mücadelesi”ni ele aldı.

STAJ PROGRAMINA DERS 
Panelin kapanış konuşmalarını ise Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Dilek Üzümcüler ve Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun yaptı. Üzümcüler, panelist konuklara ve katılımcılara teşekkür ederken Gürkan Altun’da Bursa Barosu’nun kadın hakları alanındaki çalışmalarını özetledi. Altun, “Toplumsal cinsiyet eşitliğini staj programında ders olarak koymuş bir baroyuz. Bununla kalmadık, Bursa Barosu çalışanlarının da yönetim kurulu üyelerimizin de bu dersi almalarını sağladık. Adli Yardım Merkezimizi Kadın Hakları Merkezi’ne dönüştürdük ve bir meslektaşımızı sadece 6284 sayılı yasa kapsamında yapılacak başvurularda etkin sonuç alabilmek için görevlendirdik” dedi. Kadın hakları mücadelesinin günümüzde ayakta kalan en önemli mücadele olduğunun altını çizen Altun “Çünkü birçok sendika, dernek mücadele alanını kaybetmiş, umutsuzluğa kapılmışken, ne zaman kadına şiddet, çocuğun cinsel istismarına yönelik olumsuz bir düzenleme girişimi olduğunda hemen birleşip, ayağa kalkıyorlar. Bu anlamda kadın mücadelesini saygıyla selamlıyorum” şeklinde konuştu.

BTSO'dan önemli adımlar BTSO'dan önemli adımlar

PLAKET TAKTİM ETTİLER
Konuşmaların ardından Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun ve Bursa Barosu Genel Sekreteri Av. Hüsniye Altın Yeşil ve Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Dilek Üzümcüler, panelistlere plaket verdi.

Mor Salkım hakkında 
6 yılda 5 bin 508 kadın ve 2 bin 821 çocuğa destek… 
Mor Salkım kadın dayanışma derneği verilerine göre 6 yılda; 7/24 şiddet hattına ve dayanışma merkezine başvuran 5 bin 508 kadın ve 2 bin 821 çocuğa destek verilmiştir. Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği, Türkiye’de kadına yönelik şiddet alanında yürürlükte olan yasaların uygulamasının, kadına yönelik şiddetle mücadelede yetki ve sorumluluğu olan kamu kurumlarının çalışmalarının ve politikalarının değerlendirmesine dair çalışmalar yürütmektedir. 

Kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri, kadın erkek eşitsizliğinden kaynaklanan bir davranış biçimi
Şiddeti önleme çalışmaları yapan dernek cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına dair eğitim çalışmalarını hızla devam ettirmektedir. Mor Salkım 2018 Ocak-2019 Şubat ayı itibariyle gerçekleştirdiği cinsiyet eşitliği temeli eğitimlerle 2500 kişiye ulaşmıştır. Ayrıca kamu kurumlarına düzenlediği toplumsal cinsiyet eşitliği eğitici eğitimi sonrası 21 eğitimci 5 ay sürede 95 ayrı eğitim ile 667 kişiye cinsiyet eşitliği temelli eğitimler vermiştir.