Ulaş Girgin

Bir iş görüşmesinin iyi geçmesi adına tabii ki başvurulan iş konusunda deneyim ve bilgi sahibi olunmalıdır. Fakat sahip olunan becerilerin yanında dış görünüş ve davranışlar aracılığı ile verilen izlenimler de önemlidir

079706_f2ef8be6bdc74a188455ac07e6dd7d8a~mv2

Dünyada birçok kişi her gün aradığı işe kabul edilmek için iş görüşmelerine katılıyor. Fakat birçok kişi fark edilmek adına çok önemli olan ilk adımı es geçiyor. Günümüzde iş başvurularının ilk adımı genelde mail yoluyla şirketlere gönderilen özgeçmişler ile gerçekleşiyor. İş veren başvuran kişinin özgeçmişini değerlendirip uygun bulursa görüşmeye çağırıyor.

Özgeçmiş farkı

Bu noktada önemli olan kısım özgeçmişiniz ile diğer adayların önüne geçmek. Bu amaç doğrultusunda yapılacak en mantıklı hareket ise dikkat çekmek olacaktır. İçerik yönünden iş tanımları doğru yapılmış ve deneyimler ayrıntılı olarak aktarılmış olan özgeçmişe bir fotoğraf eklemek kesinlikle avantaj yaratacaktır. Ayrıca kişinin kendisini kısaca ve oldukça açıklayıcı şekilde anlattığı bir metin diğer adayların önüne geçmek konusunda büyük ölçüde yardımcı olacaktır.

mulakata-nasil-hazirlanilir

Konuşma provası yapmak

Özgeçmişi olumlu değerlendirilip görüşmeye çağırılan kişinin görüşmeye hazırlanmak için büyük ihtimalle pek zamanı olmayacaktır. Ayrıca bir iş görüşmesini ertelemeyi teklif etmek kişinin negatif değerlendirilme olasılığını artıracaktır. Bu nedenle herhangi bir olasılığa karşı hazırlıklı bulunmak adına tahmini konuşma provaları yapmak görüşmeye gidecek kişi için yararlı olacaktır. Görüşmeye giden kişiden özgeçmişi incelenmiş olsa da kariyerini özetlemesi istenir. Kişinin yaptığı kısa açıklamada ağırlığı en son ya da halen çalışmakta olduğu işe vererek kısa ve ilginç özet hazırlanıp bunu prova etmesi kişiye daha rahat konuşma özgüveni sağlayacak ve bu özgüven karşı tarafı da etkileyecektir.

is-gorusmesi-4

'Elimizi geleceğe uzatıyoruz' 'Elimizi geleceğe uzatıyoruz'

İlk 30 saniye çok önemli

Görüşmenin ilk 30 saniyesinde başvuru yapan kişinin görünüşü, görgüsü ve konuşma tarzı görüşmeyi değerlendiren kişinin üzerinde olumlu veya olumsuz bir izlenim oluşturma açısından çok önemlidir. Dolayısıyla görüşmenin ilk anından itibaren özgüvenli, enerjik ve güler yüzlü olmak büyük önem taşımaktadır. Selam verme, tokalaşma, sizi değerlendiren kişi ile göz teması kurma ve dik durmak iyi bir izlenim açısından çok önemlidir.

Bazı ince ayrıntılar

Görüşme esnasında dikkat edilen bazı ince ayrıntılar kişiyi verdiği izlenim noktasında diğer adaylardan bir adım ileri taşıyabilir. Bu amaç doğrultusunda dikkat edilmesi gereken davranışlar şunlardır:

Görüşme sırasında saate bakılmamalı, görüşmeyi değerlendiren kişi konuyu açmadan maddi olanaklar sorulmamalı, oturulacak yer gösterilmeden oturulmamalı, dakik olunmalı ve imkan varsa görüşmeden en az 15 dakika önce görüşmede olunmalı, kişi görüşmeye onu görüşme esnasında bekleyecek biri olmadan tek başına gitmeli.

Editör: Ulas Girgin