Huzurevinde yeni yıl kutlandı Huzurevinde yeni yıl kutlandı
Ahmet KUNDAKCI-Özkan YILDIRIM
İnegöl'de sektörünün önde gelen kuruluşlarından olan Akbaşlar Gayrimenkul Emlak Ofisi’nin kurucusu ve sahibi  Emlak Müşaviri  Sayın Mehmet Akbaş ile sektörünü geleceğini ve birçok konuyu masaya yatırdığımız güzel, kapsamlı bir röportaj gerçekleştirdik.
 
•     Mehmet Bey, sizi tanıyarak röportajımıza  başlayalım isterseniz?
 
KRİZİ FIRSATA ÇEVİREBİLMEK..
Ben Mehmet Akbaş, 1963 Balıkesir merkez doğumluyum, 32 yıl emniyette çalıştım, devletin değişik kademelerinde görev aldım. 2016 yılında emekli oldum, emekli olduktan sonra bu sektörde çalışmaya başladım. Bu sektörde  polisliğin çok faydasını gördüm, polislikte yapmış olduğumuz iş ve işlemler “izlenim ,gözlem”  bunların  hep faydalarını gördüm. Burada tabii en önemlisi vatandaşın bize güvenmesi, güven olduktan sonra başarıda kolayca geliyor. Ülkemizde mesela şu an kriz var gibi gözüküyor ama önemli olan bu krizi fırsata çevirebilmektir. Önemli olan biz bu krizi fırsata çevirdiğimiz zaman “başarılısınız“ demektir. Zaten ülkede bu krizleri kullanarak değerlendirdiğiniz  zaman zaten para da kazanmış oluyorsunuz. 
 
AYAKÇILIĞA SON!!!
•     Yeni emlakçılar kanunu da bu bağlamda sizin elinizi  güçlendirmiştir değil mi Mehmet bey?
Evet, çok doğru söylüyorsunuz. Ticaret Bakanlığının “taşınmaz ticareti” hakkında yönetmeliği değişti, bu değişen yönetmelik resmi gazetede yayınlandı. 5 Aralık 2019 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi. Bu bize çok büyük faydalar kazandırdı artık bizim ayakçı dediğimiz kişiler emlakçılık  yapamayacak herkes güvenilir kişilerle ,yerlerle  iş yapacak ve böylelikle saygınlık da kazanacak meslek. Aynı noterler gibi olacak anlayacağınız. Tabi bununla da ilgili bir süre uzatımı oldu, emlakçılar içerisinde  yetki belgesini alamayanlar var. Bu süre 31 Ağustos 2020'ye kadar uzatıldı ama 31 Ağustos 2020'den sonra sektör tamamen yerine oturacak o zamana kadar belgesini almayanlar artık bu mesleği yapamayacak.
1 Aralık 2019 tarihinde  ayrıca   İnegöl Emlak Müşavirleri Derneğimizde seçim yapıldı. Sayın  Melih Uçaravcı derneğimizin başkanlığına seçildi. Bende Derneğimizin 12 kişilik yönetiminde görev almaktayım. Buraya İnegöl’ümüze en iyi hizmeti  verebilmek için seçildik. Amacımız İnegöl'deki emlakçılarımızı bir adım daha ileri  götürebilmektir. İşinde uzman, işini bilen kişilerden yönetimimiz oluşmakta.
 
A’DAN Z’YE İNEGÖL’ÜN HİZMETİNDEYİZ.. 
•     Peki Mehmet Bey, emlak ve gayrimenkul  sektörünün  hangi  kollarına  yoğunlaşmış  durumdasınız?
Akbaşlar Gayrimenkul Emlak Ofisi olarak  biz A'dan Z'ye  bütün işlemleri yapıyoruz. Şimdi şöyle; hani müteahhitlerde anahtar teslim denen olay var ya ,biz onu yapıyoruz burada. Nasıl anahtar teslimi biraz açayım isterseniz. Örneğin baba  vefat etmiş, gelen mirasları alıyoruz çıkarıyoruz, mirasçıların  intikallerini yapıyoruz intikallerden sonra bunlar satılacaksa satıyoruz. En başından sonuna kadar bütün süreci takip ediyoruz. Tabii bu meşakkatli bir süreç sonuç itibarıyle bütün bunlarla uğraşırsanız bu meslekte para kazanırsınız. Müşteri sizin ayağınıza gelmiyor bu devirde sonuçta. Sizin  müşterinin ayağına gitmeniz lazım. Biz bunun  sonuçlarını  alıyoruz. Kim nasıl bir yer arıyorsa ona göre bir analiz yapıyoruz, sahayı tarıyoruz, o kişiye yarayacak yerler bulunduğunda tekrardan geri dönüş yaparak sunum yapıyoruz, tabi fiyatı da uygun olduğu zaman müşteri  kaçırmıyor. 
 
Kiralık daire,işyeri, satılık  daireler mülklerin satışlarını vesaire hepsini yapıyoruz. Daire satışlarında mesela şu an faizler 0,99'a kadar düştü özel projeler daha da düştü. Bu durumda tabi fiyatları biraz yükselmeye başladı ama 0,99'a kadar faiz verilmesi konutta birden patlamaya vesile oldu bu faiz oranlarının 15-20 puan da gerilerse konut satışları eskisi gibi olacak  diye düşünüyorum.
 
MÜŞTERİ NE İSTERSE..
•      Mehmet Bey 3 yılda çok güzel bir ivme ile bu durumlara gelmişsiniz. Peki Akbaşlar Gayrimenkul Emlak Ofisi olarak gelecek hedefleriniz ile ilgili bizlere neler söylemek istersiniz?
Hedeflerimiz elbette işimizi biraz daha büyütebilmek, bu bütün sektörler için de aynı yani küçülme başlarsa bu durum yok  olmaya doğru gidişin  en başıdır, ama büyürseniz  daha da fazla kazanmış olursunuz. Bir, bir  buçuk yıl kadar önce arazi satışlarında çok büyük bir canlılık vardı. Her gün 1-2  yer satılırdı şu anda fiyatlar   geriye çekilmesine rağmen, satışlarda hareket yok. Arz-talep meselesi maalesef bunlar biliyorsunuz. Bu bağlamda tabii müşteri hayvancılık üzerine çiftlik olabilecekler  yer istiyorsa ya da ne bileyim ceviz ağacı dikmek istiyorsa ona göre isteğe göre yerlerde araştırıyoruz, portföy oluşturuyoruz ve sonradan bu talepte bulunan arkadaşlara dostlara dönüş yapıyoruz meyve konusunda da biliyorsunuz İnegöl çok önde ,meyve konusunda her yerde arazilerde meyveler var. Şu anda mesela en gündemde olan konu  ceviz dikmek  ile ilgili  çok yoğun bir talep, istek var. 
 
İNŞAAT SEKTÖRÜ CANLANDI..
 
Ayrıca şehir dışından ve yurt dışından da müşterilerimiz var bu müşterilerimize, sanayi ve konutta imara açılabilecek  yerler temin ediyoruz. Temin ettiğimiz yerlerle  müşterilerimize fayda sağladığımız gibi hem de  ülke ekonomisine faydası ağlıyoruz. Burada İnegöl'de bir inşaat firması var mesela 3-4 projeyi tamamladı. Bir projeyi bitirdi diğerine geçti, o bitti ötekine başladı. Çok güzel çalışmalar oluyor bu konuda yine İnegöl bu manada çok güzel tam yatırım yapılabilecek bir kent. İnşaat sektörü de canlanmaya başladı çok uzun bir aradan sonra. İnşaat sektörü  hemen hemen bütün sektörlere faydası olan bir sektör, zincirleme gidiyor, çünkü bütün yan sektörlere  etkisi faydası çok büyük aynı zamanda ülkenin de ekonomisinin canlanmasına katkı sağlıyor.
 
 
•   Kar elde etmek isteyen yatırımcılara neler önerirsiniz acaba Mehmet Bey?
 
 SAYIN BAŞKAN ÇOK HASSAS..
 Konutta sanayide imara açılabilecek yerleri almalarını  tavsiye edebilirim. Tabii biz de bu manada bir araştırma yapıyoruz. Çünkü o yerlerde zaten  sinyal veriyor, imara  açılacağını hissettiriyor. Belediye şu an kaçak yapıyla çok ciddi  mücadele ediyor İnegöl'de. Tarlalarda prefabrik evlere dahi şu an izin verilmiyor , belirli şartlar dışında, eski prefabriklerde encümen kararı ile yıkılıyor imar barışı da biliyorsunuz Haziran ayında bitti. İmar barışından da yararlanma şansları kalmadı. Şu anki Belediye Başkanımız  sayın Alper Taban bu  konuda çok hassas kendi belediye ekipleri ile her yeri geziyor ekipler günün 24 saati aktif bir şekilde çalışıyor. Diğer belediyelerde durum  nasıl bilmiyorum ama Alper Taban bilhassa bu kaçak yapılaşma ile ilgili hiç göz açtırmıyor.
 
•    Mehmet Bey , kentsel dönüşüm nasıl gidiyor İnegöl'de?
Kentsel dönüşüm iyi gidiyor. Kentsel dönüşümün amacı zaten deprem riski olan binalar ve ekonomik açıdan ömrünü tamamlamış binaların dönüşümünü sağlamak. Yer sahipleri müteahhitlerle anlaşarak, ki bu durum onların da  işine  gelebiliyor. Müteahhitler kentsel dönüşüm olayında yer sahiplerine  ucuz kredi olanağı da sağlamış oluyor, bu kredi ile bu binalar yapılıyor. Bunun yanı sıra kentsel dönüşümün  daha başka avantajları da   var buralarda  belediye harcı ödemiyorsunuz, noter masrafı ödemiyorsunuz ,  ayrıca kirada olduğunuz sürece devlet size  destek sağlıyor buna benzer bir çok avantaj sağlamış oluyor yer sahiplerine.
 
•     Mehmet Bey sizin eklemek istediklerinizi öğrenebilir miyiz?
 
42 İLDEN DAHA BÜYÜK..
Hangi iş olursa olsun ,takım çalışması ekip çalışması çok önemlidir. Bu böyle olduğu zaman  ondan sonra zaten  başarı kendisi gelir. Biz de ekibimizle güzel bir çalışma ortaya koyuyoruz , sahada çalışan arkadaşlarımız olsun  ofisteki çalışanlarımız  olsun ,  çok güzel bir çalışma ortamımız var. Bu bağlamda İnegöl halkımızın yanındayız. İnegöl'de Türkiye'nin her yerinden gelen insanlar var. İnegöl gerçekten küçük bir İstanbul gibi yani. İnegöl'de ben iş bulamadım , ben çalışamıyorum diyen kimse bulamazsınız. Burada  iş imkanı çok fazla, insanları çok iyidir. Yatırım yapılacak huzurlu bir  kent. Ben artık buraya ilçe  demiyorum .İnegöl 42 ilden büyük bir ilçe. Nüfusu ile ekonomisi ile ülke ekonomisine katkısı ile ihracatıyla bir çok şehrin önünde geliyor. Bu manada bütün İnegöl halkına buradan selamlarımı göndermek istiyorum değerli başkanımız Alper Taban’a da  çalışmalarında başarılar diliyorum. Son olarak bütün İnegöllülere esenlikler diliyorum.