Özkan YILDIRIM

Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi, Esnaf ve Sanatkar Kredi Kefalet Kooperatifleri Marmara Bölge Birliği Başkanlığı ve TESKOMB Genel Başkan vekilliği görevlerini yürütmekte olan Bahri Şarlı ile son günlerde yaşamış olduğumuz başta koronavirüs sıkıntısı ve alınan kolaylaştırıcı tedbirler başta olmak üzere daha birçok konuyu masaya yatırdığımız güzel, kapsamlı bir röportaj gerçekleştirdik.

Başkanım öncelikle bizleri kabul ettiğiniz için teşekkür etmek istiyorum, sizi Bursa'da tanımayan yok, kısaca tanıyalım sonrasında da sorularımıza geçelim isterseniz?

Elbette. 1949 yılında Bursa'da doğdum. Bursa Erkek Lisesi mezunuyum. Askerlik vazifemi  müteakip Türk Ticaret Bankası Bursa Şubesi servisinde çalışmaya başladım. 1973  yılında Bursa Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifinde muhasebeci olarak göreve başladıktan sonra, 1976 yılında Kooperatif Müdürlüğüne atandım. 1989 tarihinde Bursa, Bilecik, Kütahya, Yalova ve Kocaeli İl ve İlçelerinin oluşturduğu 45 kooperatifin bağlı olduğu Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Marmara Bölge Birliği Müdürlüğüne getirildim. 1998 tarihinde Bursa Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyeliğine, 2002 tarihinde Kooperatif Başkanlığına ,ayrıca 2000 yılında  Marmara Bölge Birliği Başkanlığına ve 31.01.2003 tarihinde TESKOMB Genel Başkan Vekilliğine seçildim.

Mutluluğun yolu Osmangazi'den geçti Mutluluğun yolu Osmangazi'den geçti

  KESERİ HEP KENDİMİZE YONTMUYORUZ

Peki Başkanım, bilindiği üzere dünya ile birlikte  ülkemizde de  koronavirüsten dolayı bayağı bir sıkıntılar yaşanıyor, bu bağlamda ülkemizde  ticaretin temel taşlarından olan esnaflarımız da  bundan büyük oranda etkilenmekte,ve bir çok esnafımız koruyucu tedbirler kapsamında kepenk kapatmış durumda. Bu manada  devletimizin yapmış olduğu kredi olanakları ve sonrasında vergi ödemelerinde sağlanan kolaylıklarla ilgili neler söylemek istersiniz?

Öncelikle şunu söylemek isterim ki; ülkemiz geçmiş  dönemlerde birçok krizi atlatmış olmasına rağmen bu yaşamış olduğumuz koronavirüs salgınının etkisi bunların çok üzerinde olmaktadır. Çünkü bunda bütün dünya etkilenmiş durumda. Bütün dünya ekonomileri etkilenmiş durumda bu manada devletimizde ahilik kültürünün gelenekselleşmiş temsilcileri esnaflarımız ile ilgili birçok kolaylık sağlandı. Onların başında mevcut kredi ödeme  taksitleri 3 ay sonrasına  ötelendi. Yine vergi ödemeleri ile ilgili buna benzer  bir kolaylık sağlandı. Ayrıca bunun yanı sıra şimdiye dek kredi kullanmamış esnaflara da yine 36 ay vadeli 25.000 TL'lik bir destek sağlanmış oldu. Mevcut ortaklarımız şahıs üst limiti dışında bu krediye de  müracaat edebilecekler. İcradaki dosyalara Nisan 2020 sonuna kadar işlem yapılmayacak, ödenemeyen kredi taksitlerinin bankaca takibe alınma süreleri 30 günden 60 güne çıkartıldı. Ülkenin en önemli kesimlerinden olan esnaf ve sanatkarların daha çok finansmana ihtiyaç duyduğu bir gerçek. Ancak bu olağanüstü dönemde toplumun diğer kesimlerinin de desteğe ihtiyaç duyduğu aşikar, gün dayanışma günüdür. “Birimiz hepimiz için, hepimiz birimiz için” düsturunu  kesinlikle unutmayalım. Koronavirüs illetinden, bu dertten de, bu dayanışma ruhuyla  İnşallah en kısa zamanda çıkacağız. Şu unutulmamalıdır ki; biz hep beraber güçlüyüz esnafı ile işçisi ile emekçisi ile hep beraber bu sıkıntılı günleri en kısa zamanda aşacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın.

AVM KÜLTÜRÜ SONA ERMELİ

Verilen bu destekler elbette çok güzel, yeterli mi diye soracak olursanız elbette yetersiz ama bu toplumda sadece biz yaşamıyoruz. Sadece kendimiz için kolaylaştırıcı tedbirler istemiyoruz. Yani anlayacağınız keseri hep kendimize yontmuyoruz. Çiftçiler var, emekliler var, işçiler var diğer bütün toplum kesimleri var. Onların da mutlaka bu desteklerden alması lazım ve görmüş olduğumuz gibi Devletimiz onlarla da ilgili girişimlerde bulunuyor. Sonuçta bütün bu toplum kesimleri dönüp dolaşacak bizim esnaf arkadaşlarımızdan alışveriş yapacaklar, bunu  unutmayalım. Böylelikle bu dayanışma, bu işbirliği  daha da artacak diye düşünüyor. Artık kendi dünyalarımızdan AVM kültürünü de yavaş yavaş çıkartmamız lazım diye düşünüyorum. Ayrıca, Avrupa'dan gelen kooperatif arkadaşlarımız bizim bu direncimizi bu krizlere karşı duruşumuzu, krizlerde bile düşmeyen moralimizi gördüklerinde takdir ediyorlar bize bunu bir türlü anlayamadıklarını belirtiyorlar.

HİÇ BİR GÖREVE TALİP OLMADIM
 

Başkanım takip ettiğimiz ve bildiğimiz kadarıyla yaptığınız görevleri hiçbir zaman siz talep etmediniz,size teklif edilen  uygun  görülen görevleri kabul ettiniz değil mi?

Aynen o şekilde, kesinlikle bir göreve gelmek için talepte bulunmadım. Hatta şunu da belirtmek istiyorum, sayın genel başkan milletvekili olduğunda bana kendisinden sonra genel başkan olmamla ilgili teklifte bulunmuştu. Fakat o zaman başkan vekili arkadaşlardan yaşça benden büyük olan bir arkadaşımızın olması yönünde  tavır ortaya koyduğumu da belirtmek isterim.

ESNAFIMIZIN HEP YANINDA OLDUK, OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ
7. Bölge Birliğimiz Bursa, Bilecik, Kütahya, Kocaeli, Yalova il ve ilçelerindeki 45 kooperatiften oluşmaktadır. Ülkemizdeki bütün bölge birlikleri arasında 7. Bölge Birliğimiz başarıları ile ülke gündeminde yer almaktadır. Ve bu konuda oldukça fazla ödüle de layık görülmüştür. Bu konuda birçok başarıya neden olan bütün esnaf kardeşlerime ,bütün idarecilere, bütün yöneticilere ayrıca buradan teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Birçok bölge birliği , birliğimizi bu bağlamda örnek görerek bu doğrultuda çalışmalar yürütmektedirler. Bu da tabii bizi ekstra motive etmekte, ekstra mutlu etmektedir.

ESNAFLARIMIZ ÇALIŞANLARI HUSUSUNDA ÇOK TİTİZ

Devletimiz  esnafımızı olduğu gibi belirli oranlarda dar gelirli aileleri ,emeklileri, tarımla uğraşan insanlar olmak üzere bir çok kesimi  de bir şekilde destekliyor. Son olarak başkanım esnafımızın yanında çalışan işçilerimiz ile ilgili neler söylemek istersiniz?

Esnaflarımızın  kendi yanında  çalıştırmış olduğu personelle ilgili çalışanlarla ilgili en duyarlı kesim olduğunu öncelikle söylemek istiyorum. Benim birçok arkadaşım dostum var gelirleri iyi olmuş olmasına ve maddi anlamda sıkıntıları olmamasına rağmen yanında çalıştırmış olduğu kişiler nedeniyle işlerine devam etmekteler bir şekilde dükkanımı kapatayım işyerimi kiraya vereyim diye düşünmeyip  yıllarca birlikte çalıştığı artık  işçi-işveren ilişkisinden çıkmış olan bu bağın kopmaması için , onlarla çok iyi bir birliktelik kurduğu için  ticaretine devam eden birçok dostumuz  bulunmakta bu manada esnafların ahi kültüründen geldikleri için  en duyarlı kesim olduklarını  söylemek istiyorum..

EVDE KAL TÜRKİYE, EVDE KAL BURSA!..

Aslına bakacak olursanız 2020 yılı yılbaşından itibaren  gerçekten sıkıntılı başladı. Koronavirüs öncesinde yaşanılan depremler, çığ felaketleri, uçak kazası derken en son olarak da koronavirüs salgını ile ülke olarak tanıştık, bu sıkıntılı günlerin en az hasarla bir an evvel atlatılacağı kanısındayım. Bu manada esnaflara desteğini hiçbir zaman esirgemeyen Sayın Cumhurbaşkanımıza buradan tekrardan teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Hep beraber el ele vererek bu sıkıntılı günleri çabucak aşma düşüncesi ile bütün vatandaşlarıma bütün esnaf kardeşlerime sağlık, sıhhat ,afiyet dileklerimi gönderiyorum.. Son olarak  Evde kal Türkiye!!! Evde kal Bursa!! diyorum.