Bahar ÖZGÜN

New Toys'un kurucusu İbrahim Halil Demir, trend olan zeka oyunlarının yaratıcısı. Ebeveynler çocuklarının gelişimine katkı sağlamak ve onlarla kaliteli zaman geçirmek için zeka oyunlarını tercih ediyor. Çin malı oyuncakların ömrünün kısa olduğunu belirten Demir, bu tür oyuncaklara ciddi paralar harcandığını kaydetti. Demir, zeka oyunlarının ise kalıcı olduğunu belirterek, "Her evde her ay en az bir oyun oynanması gerekiyor. Avrupa’da bu böyle ama bizde bu kültür yeni yeni oluşuyor. Okullarda da bu kültür biraz önemsenmeye başladı" dedi.

AZ KURAL ÇOK EĞLENCE

Zeka oyunlarının çocukları telefon ve tabletten uzak tuttuğunu kaydeden Demir, "Ailelere soruyorum mesela içinizde yazar olan var mı diye. Ses çıkmıyor elini kaldıran da yok. Ben de diyorum ki hepiniz bir yazarsınız haberiniz yok. Çünkü çocuklarınızın kitabını siz yazıyorsunuz. Siz çocuklarınızın yazarısınız. Siz 5-10 yıl sonra bu çocuk niye bu hale geldi diyorsanız bunun sebebi sizsiniz. Çünkü bunun yazarı sensin sen yazdın. Kötü yazdın. Sen ona şiddet içerikli diziler izlettin, sonra bu çocuk niye bu hale geldi. Bir oyunda aradığım 3 tane kriter var. Oyunun kuralı az olmalı, eğlence mutlaka bu işin içinde olmalı ve oyunun somut bir sonucu olmalı” diye konuştu.

SES ÖZELLİĞİ İLE

Oyunlara ses özelliği ekleyerek çocukların işitsel algısını geliştirmeyi amaçlan eğitimci Demir, "Görsel algıya yoğun bir baskı yaptığınız zaman işitseli bitirirsiniz. İkisi dengeli bir şekilde devam ettirilmeli. Bir sonraki oyunlarımı bu dengeye göre tasarlayacağım" şeklinde konuştu.