Bakan Göktaş: “Son 22 yılda kadın istihdamını yüzde 25,3’ten yüzde 31,4’e çıkardık” Bakan Göktaş: “Son 22 yılda kadın istihdamını yüzde 25,3’ten yüzde 31,4’e çıkardık”

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha önce yaptığı açıklamalarda kenevir üretimin önemine dikkat çekerek, kenevir ekim sürecini yeniden başlatacaklarını ifade etmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasının ardından tekstilden otomobil sektörüne kadar geniş kullanım alanı bulunan ve birçok faydası olan kenevirin üretimine ilişkin tarımsal politikalar yeniden düzenlendi.
AMAÇ DIŞINDAN YETİŞTİRİLMESİ YASAK
Yapısındaki uyuşturucu madde oranından dolayı kontrollü ekilmesi gereken kenevirle ilgili Türkiye'deki mevzuata göre lif, sap ve tohumunun amacı dışında yetiştirilmesi yasak. Bilimsel araştırmalarla ise THC'si düşük kenevir çeşitlerinin geliştirilmesi hedefleniyor. 2016 yılında Resmi Gazete'de yayınlanan tebliğle, kenevir yetiştirilecek yerlerde, ekiminin izne bağlanması, gerekli kontrollerin yapılması ve izinsiz ekimlere uygulanacak işlemlere ilişkin esaslar belirlendi. İzmir, Uşak, Kütahya, Burdur, Antalya, Zonguldak, Bartın, Karabük, Kastamonu, Sinop, Samsun, Çorum, Amasya, Ordu, Tokat, Yozgat, Kayseri, Malatya ve Rize’de ise kenevirin ekimi izinle serbest hale getirildi.
PANEL DÜZENLENDİ 
İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi (İZÜ) Gıda, Tarım Uygulama ve Araştırma Merkezi, kenevir yetiştiriciliği ve endüstriyel önemine dikkat çekmek için bir panel düzenledi. Üniversitenin Halkalı Yerleşkesinde gerçekleşen panelde, kenevirin günümüzde ve gelecekteki yeri, Türkiye’nin ekonomisi, tarımı, gıdası ve geleceği için faydalarının yanı sıra endüstriyel uygulamaları da masaya yatırıldı. İlk kez düzenlenen panele, İZÜ Tarım Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bülent Nazlı, Namık Kemal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Eker, Avrasya Bir Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Yalçın Koçak, Gazeteci-Yazar Abdurrahman Dilipak, Gazeteci-Yazar İsmail Tokalak, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. İZÜ Tarım Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bülent Nazlı da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kenevir ekimini desteklemesinden sonra sorumluluk hissettiklerini ve keneviri gıda açısından ele almak için paneli düzenlediklerini söyledi.
EKİMİNİN HUKUKİ BOYUTU
Kenevirin her şeyinin faydalı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Nazlı, “Ekim, 2016 yılında çıkan kenevir yetiştiriciliği yönetmeliğine göre yapılıyor. Ekmeden önce izin almak zorundasınız, denetimlere de tabi tutuluyorsunuz. Tohumlarını Tarım Bakanlığı gözetiminde temin edip, sürekli rapor vermeniz gerekiyor. Kenevir her alanda kullanılıyor. Üniversitelerin, özel sektörün ve devletin iş birliği içerisinde keneviri plan dahilinde geliştirip ki özellikle tohum bulma sorunu var, tohumları ıslah edip kenevir yetiştiriciliğine önem vermesi gerekiyor. Yerli ve milli kenevir tohumlarını elde etmeliyiz” dedi.
BU BİTKİ OKSİJEN FABRİKASIDIR
Keneviri birçok açıdan önemli gördüğünü söyleyen Gazeteci-Yazar Abdurrahman Dilipak, “Kenevir çok gübre ve su istemiyor, kendini şartlara uyduruyor, oksijen fabrikasıdır. Astım hastaları Ayvalık’a gidiyor. Balkonunuza kenevir ekin, astım krizleri en aza inecektir. Sadece kenevirin yağını yiyerek kanser ve şeker hastalığına yakalanmama imkanınız var. Şeker ve kanser hastaları tüketirse hastalıklarının gelişmesi engellenir. Kanser hücreleri oksijenin yoğun olduğu ortamlarda gelişmiyor” diye konuştu. (DHA)