Semih ŞAHİN

Gazetemizin yönetim ekibi AK Parti İl Başkanı Cemalettin Torun'u ziyaret etti. Başkanlık makamında ekibimizi ağırlayan ve gündeme dair soruları cevaplayan Cemalettin Torun, sözlerine 15 Temmuzda yaşanan ihanet girişimiyle başladı. FETÖ terör örgütünün yapmış olduğu girişimin başarılı olması halinde Türkiye'nin Ortadoğu ülkelerinden farkı kalmayacağını vurgulayan Cemalettin Torun, yapılan ihanet girişimine ilk tepkinin Bursa'dan geldiğine de dikkat çekti. İhanet şebekesi içerisinde yer alan Bursa eski İl jandarma Komutanı Albay Yurdakul Akkuş'un, ayaklanma gerçekleştiremeden yakalandığını belirten Torun, "O gün ülkemizde ilk olarak göz altına alınan isim Bursa İl Jandarma komutanı oldu. Üzerinden, diğer illerde görev yapacak olan sözde sıkıyönetim komutanlarının isimlerinin bulunduğu bir listenin  olması Bursa'ya farklı bir misyon yükledi. Bursa'da gerçekleştirilmeye çalışılan bu ihanet girişimi de Valimizin, Başsavcımızın ve milletimizin kararlı duruşuyla başlamadan bitirilmiş oldu" dedi.

HAİNLERİN AÇTIĞI KARA SAYFA

Türkiye'nin başından geçen darbe ve ihtilalleri değerlendiren Cemalettin Torun, 15 Temmuz'da yaşanan olayın bunlardan farklı olduğunu dile getirdi. Yapılan bu girişimin Türkiye'nin ümitlerini yok etmeye yönelik olduğunu söyleyen Torun, "Geçmişe dönüp baktığımızda görevde olduğum süre zarfındaki parti teşkilatı olarak 3 senemiz çok yoğun geçti. Yerel seçimler, 10 Temmuz Cumhurbaşkanlığı seçimi, 7 Haziran ve 1 Kasım seçimleri bu söylediklerimin bir örneği. 2016 yılına geldiğimizde ise Türkiye'nin ve Türkiye'ye umut bağlayan ülkelerin, mazlumların ve insanlığın ümitlerini yok etmeye yönelik hain bir kalkışmayla karşı karşıya geldik. Yaşananları hiç bir zaman unutmadık ve unutturmayacağız. Yakın tarihimizde böylesine bir kırılma noktası yaşanmamıştır. 1960 ihtilali olmuş ve ihtilalci bir yönetim gelmiştir. 1971 muhtırası olmuş, Türkiye yine darbelerle karşılaşmıştır. 1980 de emir komuta gelmiştir fakat dönüp baktığımız zaman 15 Temmuz darbe girişimi bunlardan çok farklıydı. Emir komuta yoktu ve bir ihanet şebekesinin Türkiye sayfasına açtığı kara sayfayı gözler önüne serdi" ifadelerini kullandı.

Bu millet o kurşunlara göğsünü siper etti

Yapılan darbe girişiminin başarılı olması halinde Türkiye'nin günümüz Suriye'sinden farklı olmayacağını belirten Cemalettin Torun, "Cumhurbaşkanımızın 'Artık hiç bir şey eskisi gibi olmayacak' diye bir sözü var. Geçmişte bu tür ihtilaller yapıldığı zaman milletimizin devlete karşı olan saygısından dolayı sokağa dökülmemişti. Fakat buradaki olay bir ihanet örgütünün devleti ele geçirme ve daha ötesinde birilerinin maşası olarak devleti ele geçirme operasyonu vardı ve milletimiz bu duruma dur dedi. Bu olay tarihimizin önemli dönüm noktalarından biri oldu. Bu ihanet girişimi başarılı olsaydı şu an Türkiye bölünme noktasındaydı ve günümüz Suriye'sinden daha kötü duruma düşerdi. Bu coğrafya üzerinde çok sayıda dış mihrakların gözü olduğu zaten biliniyor. Bu güzel memleketimiz o şer odakların cirit attığı bir yer haline dönecekti. Milletimiz ateşe ateşle karşılık vermedi. Atılan mermilere göğsünü siper etti" şeklinde konuştu.

PARTİ AYRIMI YOKTU

Başkan Torun, FETÖ mensuplarının başlatmış olduğu darbe girişiminde Bursa'nın o anki durumundan bahsetti. AK Parti mensuplarının eski simiyle Fomara Meydanı'na davet edilmesiyle birlikte parti ayrımı gözetmeksizin her görüşte insanı meydanda görünce bu ülkenin bölünemeyeceğini bir kez daha anladığını belirten Torun, "Bursa'ya baktığımızda, saat 23.00 sularında bütün teşkilat mensuplarımızı ve partililerimizi eski adıyla Fomara Meydanı'nda topladık. Yarım saat çekmeden meydan adeta insan seli oldu. Burada bizi en çok mutlu eden hususlardan biri ise teşkilatımıza kayıtlı olan üyelerimizi buraya davet ettik fakat çağrımızı duyan Cumhuriyet Halk Partili vatandaşlar, Milliyetçi Hareket Partisine mensup vatandaşlar ve diğer parti mensuplarına ait bütün herkes meydanlara koştu. Söz vatansa görüşlerimizi bir kenara bırakarak nasıl tek vücut oluyoruz, bunu da görmüş olduk" diye konuştu.

Hedef siyasi istikrar

Anayasa çalışmalarını değerlendiren Cemalettin Torun, tanıtım aşamasına geçtikten sonra halkın kafasında oluşan soru işaretlerini gidermek için harekete geçeceklerini dile getirdi. Değişiklikteki amacın siyasi istikrara yönelik olduğunu söyleyen Başkan Torun, "Anayasa değişikliğiyle ilgili tanıtım aşamasına geçmedik. Yapılan manipülasyonlara o zaman cevap vermeye başlayacağız. Bu mesele Recep Tayyip Erdoğan için çıkarılan bir sistem gibi lense edilmeye çalışılan bir görüş var. Koalisyon dönemlerine baktığımızda her zaman Türkiye'yi geriye götüren uygulamalarla karşılaştığımızı görmekteyiz. O dönemlerde ülkemiz çok büyük faturalar ödedi. Bizim tek başına iktidardan kastettiğimiz şey siyasi istikrardır. Siyasi istikrarla ekonomik istikrar ve refah düzeyi birbirine paraleldir. İstikrar yükselirse diğerleri de yükselir. Ülkemizin itibarını kaybetmemesi için ve yatırımcıların Türkiye'den uzaklaşmaması için bu sisteme geçilmesi gerekiyor. Bir ülkenin kalkınabilmesi için en önemli husus siyasi istikrardır. Milletimiz Cumhurbaşkanını seçtiği gün siyasi istikrarı sağlamış oluyor. Yani seçim yapıldığı zaman Türkiye’de 5 yıl seçim olmayacağı anlaşılmış oluyor. 6 ay sonra hükümet düşecek mi kaygısı yok. Hükümet belli, yasama belli. Milletimiz seçimi yaptıktan sonra artık önüne bakacak. Beğenmiyorsa 5 yıl sonra yenisini seçecek" dedi.

Her zaman istişare

Bursa milletvekillerinin Ankara'daki siyasi eksiklik eleştirilerine cevap veren Cemalettin Torun, konunun dışarıdan göründüğü gibi olmadığını ve aksine milletvekillerinin yoğun bir çalışma yürüttüğünü kaydetti. Her ay milletvekilleriyle bir araya gelerek istişare toplantısı yaptıklarını ve Bursa'nın gözle görülür sorunlarını masaya yatırdıklarını dile getiren Torun, "Bizim bir çalışma düzenimiz var. Biz çok disiplinli bir partiyiz. Belli prensiplerimiz belli geleneklerimiz var. Çalışmalarımızı da bu disiplin çerçevesinde sürdürüyoruz. Parti teşkilatlanması noktasında benim kendime göre bir görevim var. 1 numaralı sorumlu benim. Büyükşehir Belediye Başkanımızın da aynı şekilde sorumlulukları var. Milletvekillerimiz de kendilerine verilen iş bölümü uyarınca bakanımızla istişare yaparak takip ettikleri işler var. Yani biz devamlı milletvekillerimizle irtibat halindeyiz. Siz bilmeseniz de bir her ay milletvekillerimizle toplanıp istişare toplantısı yapıyoruz. Bursa’nın konularını masaya yatırıyoruz ve kimin ne yapacağını konuşuyoruz. Milletvekillerimiz Ankara’da çok yoğun çalışıyorlar. Çoğu zaman buraya gelemiyorlar. Ama buraya geldiklerinde de biz rahat bırakmıyoruz. Geldiklerinde mutlaka vatandaşımızla bir araya geliyorlar veya etkinliklere katılıyorlar" ifadelerini kullandı.

MUDANYA'DA TALİHSİZLİK YAŞADIK

Yapılan sağlık yatırımlarını ve Mudanya'daki sahil projesinin gecikme sebeplerini anlatan Torun, "Bursa’nın en çok eleştirilen yatırımlarından biri sağlık yatırımlarıydı. Sağlıkta çok fazla geri kaldığımız söylenmişti. 2, 3 yıl geriye döndüğümüzde biten birçok projemiz var. İnegöl Devlet Hastanesi, İznik Devlet Hastanesi, Mustafakemalpaşa, Mudanya, Orhaneli, Orhangazi, Karacabey, Gürsu Devlet Hastaneleri, Nilüfer Diş Hastanesi faaliyete geçmiş durumda. Şehir Hastanemiz 2018’den önce teslim edilecek. Fakat bazen bazı talihsizlikler yaşıyoruz. Teleferik projesini hatırlarsanız mahkemelerin süreci durdurmasından dolayı 3, 4 yıl kaybettik. Nihayetinde izin çıktı, tamamladık. Bugün Türkiye’nin en uzun Teleferiği olarak çalışıyor. Mudanya’da da talihsizlik yaşadık. Sözleşmeye karşı bir firma dava açtı. İhale feshedildi. Bunun üzerine diğer firmaya teklif edildi. O firma da ‘Bu işi yapmayacağım’ dedi. Firma çekildi ve ihale düştü. Yeniden ihaleye çıktı. Bu hukuki süreçlerden kaynaklanan gecikmelere ne sizin yapabileceğiniz bir şey var nede bizim. Büyükşehir Belediye Başkanımız ciddi anlamda gayret etti. Ben hukukçu bir insanım. Mudanya sahil projesi bizim sözümüz. En kısa zamanda yapacağız dedik. Proje bu sene inşallah bitecek" diye konuştu.

Ulaşıma kalıcı çözümler geliyor

Bursa'nın ulaşımda yaşadığı sorunları ekibimizle paylaşana Cemalettin Torun, büyükşehir belediyesinin ulaşıma kalıcı çözümler getirmek için yoğun çalışma içerisinde olduğunu belirtti. Ankara yoluna paralel yollar bağlanarak Acemler'deki trafik yükünü hafifleteceklerini söyleyen Torun, "Büyükşehir Belediye Başkanımız Recep Altepe ve diğer Belediye Başkanlarımızla aldığımız karar doğrultusunda 2017’de en yoğun yatırım ağırlığını ulaşıma vereceğiz. Büyükşehir Belediyesi neredeyse bütün mesaisini ulaşıma ayırıyor. Ulaşım konusunda nasıl kalıcı çözümler bulabiliriz diye uzun zamandır düşünüyoruz. En son 31 Aralık’ta Milletvekili toplantımızda da tamamen ulaşımın olduğu bir gündem masaya yatırıldı. Şu anda palyatif tedbirler var ve bunu çok kısa zamanda göreceksiniz. Bir de ileriye yönelik yapılacak Ankara yoluna yapılacak olan paralel yolları göreceksiniz. Sonuçta bütün trafik yükü Acemlerden geçiyor. Acemleri kullanmadan bu duruma alternatif üretilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.