Özlem ATAÇ 
Tarihi Tahtakale Çarşısı içindeki atölyede ahşap oyuncaklara hayat veren Levent Karal ve ortağı Behçet Tepedelen, yıllardır ilgiyle oynanan oyuncakların unutulmaması ve çocukların mutluluğu için ter döküyor. Atölyeye girdiğinizde büyük bir emek sonrası ortaya çıkan oyuncaklar sizi karşılıyor. Rengarenk arabaların ve evlerin bulunduğu, çocuklar kadar yetişkinlerin de gözünü alamadığı atölye, ziyaretçilerine zaman tünelindeymiş hissi veriyor. Daha önce mobilya dekorasyon işiyle ilgilenen Levent Karal, mobilyanın tamamen fabrikalaştığını belirterek, “Biz çıraklıktan mobilya işiyle ilgileniyorduk. Fabrikalaşınca el işi gittikçe koptu. Bu da bize ağır geldi çünkü emek yok. Biz de daha böyle eskiye dönelim hem de atölye havasını devam ettirelim, çocuklara da yararımız olsun istedik. Bu hayatta sanat olmadan hiçbir şey olmaz. Bu yaptığımız bizi hayata döndürdü, sanatsal yeteneğimizi ortaya koymamızı sağladı. Tasarımı da üretimi de bize ait. İnternetten veya başka bir yerden alıntı yapmıyoruz” dedi. 

EVDE DE YAYGINLAŞMALI
Gücü yettiğince talep gelen okullara ahşaptan yapılan zeka oyunları gönderdiğini anlatan Karal, bazı eğitim kurumlarına da oyuncak gönderdiklerini belirterek, “Ahşap oyuncaklar herhangi bir kanserojen içermiyor. Çocukların el becerileri ve hayal dünyasına da katkısı bulunan bu tür oyuncaklar, sağlıklı boyalarla boyandığı için çocuğun oyuncağı ile bağını da güçlendiriyor. Doğal olmaları dolayısıyla çocuk sağlığı için üretilmiş en doğru oyun malzemesi olan ahşap oyuncaklar, üzerlerinde düğme veya ekran bulunmadığından, çocukların hayal güçlerini kullanmalarına olanak sağlıyor. Çocukların elektriğini alarak, sakinleşmelerine de yardımcı olan bu oyuncaklar oldukça dayanıklı, kırılsalar da kolayca onarılabilme özelliğine sahip. Veliler bu oyuncaklara daha fazla ilgi göstermeli, evde de bu oyuncaklar yaygınlaşmalı” şeklinde konuştu. 

Yıldırım’da ’Kudüs Bizim Neyimiz Olur’ söyleşisi Yıldırım’da ’Kudüs Bizim Neyimiz Olur’ söyleşisi

BURSA’DA TEK ATÖLYE
Bursa’da tek ahşap oyuncak yapan atölye olduklarını ve siparişlere yetişemediklerini belirten Karal, “Ahşap oyuncakları aileler ve eğitimciler çok beğendi. Ülkemizde şu anda yaygın değil Bursa’da da tek atölyeyiz. Avrupa'ya baktığımızda çocukların ana sınıflarda kullandığı her ürün ahşaptır. Biz de şu an kreşlerden ve anaokullarından sipariş alıyoruz. Çocuklarımız bu oyuncaklar sayesinde ağaçla temas ederek, doğallığı yaşıyorlar. Her yaptığımız oyuncağı kendi çocuğumuz oynayacak gibi özen gösteriyoruz. Bu sayede çocuklarımız bebeklikten itibaren ağaca dokunmuş oluyor. Ve şu anda siparişlere yetişmekte zorlanıyoruz. Önümüzdeki süreçte de mutlaka ürün çeşitliğimizi artıracağız. Güzel bir şey yaptığımıza inanıyoruz” diye konuştu.